Κόσμος

Πέθανε ο «θρύλος» της Μοσάντ

praktoras mosant

Ενας από τους διασημότερους πράκτορες των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Μάικλ Χαράρι της Μοσάντ, πέθανε χθες σε ηλικία 87 ετών στο Τελ Αβίβ.
Ο Χαράρι είχε γίνει γνωστός τη δεκαετία του 1970 καθώς ήταν αυτός που, μετά το 1972 και τους αιματοβαμμένους Ολυμπιακούς του Μονάχου, είχε αναλάβει επικεφαλής της ειδικής ομάδας πρακτόρων της Μοσάντ που συστάθηκε ειδικά για να εντοπίσει και να δολοφονήσει τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης».
Ο Χαράρι, μεταξύ άλλων, είναι γνωστός ως ο αρχηγός της ομάδας πρακτόρων που το 1973 εκτέλεσαν τον σερβιτόρο Αχμέντ Μπουτσίκι στην πόλη Λίλεχαμερ της Νορβηγίας, οδηγώντας έτσι ίσως στο μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία της Μοσάντ, αφού ο στόχος ήταν ο αρχηγός των επιχειρήσεων του «Μαύρου Σεπτέμβρη» Αλί Χασάν Σαλαμέ.
Το πλήγμα
Η λανθασμένη αυτή δολοφονία αποτέλεσε τότε σημαντικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις της Μοσάντ στην Ευρώπη καθώς οι νορβηγικές αρχές κατάφεραν να πιάσουν έξι από τα δεκαπέντε μέλη της ομάδας εκτελεστών, ενώ οι έρευνες τους οδήγησαν σε ονόματα, διευθύνσεις και στην αποκάλυψη του τρόπου επιχειρήσεων των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε το 1996 την αποζημίωση από το Ισραήλ της χήρας και της κόρης του Μπουτσίκι με 283.000 δολάρια, καθώς και του γιου του από έναν προηγούμενο γάμο με 118.000 δολάρια.
Ο Χαράρι πήρε το αίμα του πίσω από τον «Κόκκινο Πρίγκιπα», όπως ήταν γνωστός ο Σαλαμέ, μερικά χρόνια αργότερα, καθώς το 1979 η ομάδα του Χαράρι δολοφόνησε με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βηρυτό τον επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα του «Μαύρου Σεπτέμβρη» και ιδρυτή της «Δύναμης 17» που τα μέλη της διατελούσαν και χρέη σωματοφυλάκων του αρχηγού της PLO Γιάσερ Αραφάτ και άλλων Παλαιστίνιων αξιωματούχων.
Ο Σαλαμέ ήταν ένας μόνο από τους Παλαιστίνιους που συμμετείχαν σε ένοπλες ομάδες που δολοφονήθηκε τη δεκαετία του 1970 από τη Μοσάντ στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Οργή Θεού», όπως ονομάστηκε η εκστρατεία κατά των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων μετά τη σφαγή του Μονάχου το 1972 κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι. Σχολιάζοντας τον θάνατό του ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ ανέφερε: «Η επιρροή του Χαράρι στη Μοσάντ και σε αρκετές γενιές μαχητών ακόμη είναι αισθητή».

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το