Τοπικά

Παθολογική Ανατομική των Ενδοκρινών Αδένων – Συνάντηση δεκάδων επιστημόνων σε σεμινάριο στην Αγριά

Η Παθολογική Ανατομική των Ενδοκρινών Αδένων ήταν το θέμα του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «VALIS», στην Αγριά Βόλου (7-9 Μαίου) και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κορυφαίων επιστημόνων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Μετά την επιτυχία των τριών προηγούμενων σεμιναρίων, το 4ο είχε στόνο να κινητοποιήσει παθολογοανατόμους, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, να συμμετάσχουν. Η πρόθεση των διοργανωτών ήταν να προσφέρουν μια εξαιρετική εκπαιδευτική εκδήλωση, παρέχοντας παράλληλα χαμηλό κόστος εγγραφής και οικονομικά καταλύματα. Οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις του Πηλίου στην Παθολογική Ανατομική διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Αγριά, καθώς, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο κένταυρος Χείρων, δάσκαλος στην Ιατρική του Ασκληπιού, του αρχαίου Θεού της Ιατρικής, ζούσε στα δάση του Πηλίου. Ως εκ τούτου, αυτές οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις θεωρούνται ως συνέχεια της κληρονομιάς του Κενταύρου Χείρωνα – Ασκληπιού, όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.
Όπως επισημαίνει ο δρ Γεώργιος Κοντογεώργος «δεδομένου ότι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση αποτελεί κύριο στόχο της Διεθνούς Ακαδημίας Παθολογικής Ανατομικής (IAP), το υψηλό επίπεδο των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων αυτών πληροί τα κριτήρια, ώστε να θεωρούνται σημαντικά επιστημονικά γεγονότα. Οι εκδηλώσεις αυτές χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Ελληνικό Τμήμα της IAP, με βάση τις ετήσιες συνδρομές των μελών και τα τέλη εγγραφής στις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Ουδέποτε ζητήσαμε υποστήριξη από φαρμακευτικές εταιρείες. Ειδικότερα, η εκδήλωση αυτή υποστηρίχθηκε οικονομικά εν μέρει από την Επιτροπή Εκπαίδευσης της IAP. Ως εκ τούτου, εκ μέρους του Ελληνικού Τμήματος, οφείλω να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου για αυτή τη συμβολή.
Τα κριτήρια για την επιλογή των προσκεκλημένων ομιλητών ήταν τα εξής: Να είναι επώνυμοι παθολογοανατόμοι με διεθνή αναγνώριση και ευρεία γνώση του αντικειμένου και να συμμετέχουν στις ταξινομήσεις των νεοπλασμάτων, που εκδίδονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Δυστυχώς, λόγω πρόσφατων αλλαγών στην ταξιδιωτική πολιτική των Πανεπιστημίων της Πενσυλβανία, οι παθολογοανατόμοι Yury Nikiforov, Marina Nikiforova και Zubair Baloch δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, παρέδωσαν τις παρουσιάσεις τους εικονικά. Φαίνεται ότι τόσο οι ομιλητές όσο και οι συμμετέχοντες έμειναν ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα. Οι παρουσιάσεις των διδασκόντων είχαν μεγάλη απήχηση. Προσέφεραν διαλέξεις διάρκειας 16 ωρών σε 32 θέματα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της Παθολογικής Ανατομικής των Ενδοκρινών Αδένων και συνέβαλαν επίσης σε εξειδικευμένες συζητήσεις. Εκτός από τους Έλληνες παθολογοανατόμους, σχεδόν το ένα τρίτο των 70 συμμετεχόντων προέρχονταν από διάφορες βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ρουμανία), ανατολικές χώρες (Γεωργία, Μολδαβία) και δυτικές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ). Αισθητή ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων από χώρες που υστερούν στην εκπαίδευση στην Παθολογική Ανατομική. Αυτός είναι ο λόγος που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ενθουσιασμό και αφοσίωση». Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο είχαν ευχάριστη διαμονή στην Αγριά, απολαμβάνοντας την τοπική φιλοξενία και μια 4ωρη κρουαζιέρα στον Παγασητικό Κόλπο, χορεύοντας «συρτάκι».
Η Παθολογική Ανατομική Μαλακών Μορίων και Οστών είναι το θέμα του επόμενου σεμιναρίου, που θα διεξαχθεί 19-21 Μαΐου του 2024. «Υποσχόμαστε να προετοιμάσουμε ένα εμπεριστατωμένο επιστημονικό πρόγραμμα. Σημειώστε τις ημερομηνίες στο ημερολόγιό σας και ελάτε πάλι στην Αγριά», καταλήγει ο δρ. Κοντογεώργος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το