Πολιτισμός

Παρουσιάζεται το 25ο τεύχος του «Δελτίου» από τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς»

Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ Δ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑΚΗ,
Προέδρου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΟΘΡΥΣ

Την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του 25ου τεύχους του Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΟΘΡΥΣ .
Το «Δελτίο» είναι η μοναδική επιστημονική, ιστορική έκδοση στον Δήμο Αλμυρού, με πανελλήνια αλλά και ευρωπαϊκή εμβέλεια, που καταγράφει και προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Από το 1997, αδιαλείπτως κάθε χρόνο, η Φιλάρχαιος, μέσα από το Δελτίο της, παρουσιάζει θέματα τοπικής ιστορίας, αρχαιολογίας και λαογραφίας, που αφορούν την περιοχή του Αλμυρού αλλά και όλη τη Θεσσαλία. Για 25η συνεχή χρονιά η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς», συνεχίζοντας, με συνέπεια και αγάπη για τον τόπο, την εκδοτική της προσπάθεια, ανακοινώνει την έκδοση του νέου της Τεύχους του Δελτίου, ενός τόμου, 318 σελίδων.
Το 25ο τεύχος έχει ιδιαίτερη σημασία και ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από το πλέον τραγικό γεγονός στη νεώτερη ιστορία της χώρας μας. Δεν θα μπορούσε βέβαια η Φιλάρχαιος να λείψει από το πανελλήνιο αφιέρωμα μνήμης στην Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή.
Στο νέο αυτό τεύχος του 2022 παρουσιάζονται δέκα πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες τοπικών ερευνητών και συγγραφέων, οι οποίες αναφέρονται στην Μικρασιατική Εκστρατεία, στα προηγηθέντα γεγονότα, στα διαδραματισθέντα κατά τη διάρκειά της, στην επακόλουθη οδυνηρή Καταστροφή καθώς και στις μετέπειτα εξελίξεις. Σημαντικό μέρος της ύλης είναι αφιερωμένο στην συμμετοχή και προσφορά της επαρχίας του Αλμυρού και των κατοίκων της στα γεγονότα.

Οι εργασίες με τους συγγραφείς τους είναι κατά σειράν:
– Ιωάννα Κενανίδου, «Δύο αιώνες ελεύθερη Ελλάδα».
– Γεώργιος Λασκαρίδης, «Συνθήκες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
– Χρήστος Τρικαλινός, «Αθανάσιος Φράγκου. Ο στρατηγός από τη Σούρπη».
– Βασίλειος Φυτιλής, «Η δίκη των έξι».
– Χρύσα Μαρδάκη, «Ό,τι ο πόλεμος σκοτώνει, η μνήμη το ξαναγεννά. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του Αλμυρού Μαγνησίας».
– Ζωή Μακρονάσιου, Συνοικισμός (ποίημα), Στις πέτρες του Μεριά (ποίημα).
– Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, «Ο Αλμυρός στην Μικρασιατική Εκστρατεία».
– Τριαντάφυλλος Σπανός, «Η Σούρπη στην Μικρασιατική Εκστρατεία».
– Βίκτωρ Κοντονάτσιος, «Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Μικρασιατική Καταστροφή με αναμνήσεις Αλμυριωτών».
– Ηρακλής Παπαδόπουλος, «Αναζητώντας την Ραχήλ. Ταξίδι στις πατρογονικές εστίες των Ευξεινουπολιτών».

Προηγούνται Τα Προλογικά του επιμελητού της εκδόσεως κ. Βίκτωρος Κοντονάτσιου.
Συμπεριλαμβάνονται επίσης η στήλη «Έργα και Ημέραι» της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς», όπου αναφέρονται οι δράσεις κατά τα έτη 2020 έως και 2022, και η Βιβλιοπαρουσίαση των νέων εκδόσεων που έχουν παραληφθεί στη Βιβλιοθήκη της Φιλαρχαίου, και τα δύο σε επιμέλεια της προέδρου κ. Χρυσούλας Κοντογεωργάκη.
Το τεύχος κλείνει με τον κατάλογο των νέων μελών που έχουν εγγραφεί κατά τα έτη 2021 και 2022.
Την εικόνα του εμπροσθοφύλλου κοσμεί ο πίνακας ζωγραφικής της Αλμυριώτισσας κ. Ευαγγελίας Αναργ. Κοντογεωργάκη, «Σμύρνη 14 Σεπτεμβρίου 1922». Είναι έργο του 1995, διαστάσεων 2,50×1,80 m, σε σκοτεινές, συμβολικές των γεγονότων της ημέρας εκείνης, αποχρώσεις του γκρίζου, καφέ και μπεζ. Κοσμούσε επί χρόνια την ταβέρνα «Ο Πανάγος» του κ. Παναγιώτου Μπούντη στην Ευξεινούπολη. Σήμερα κοσμεί το σπίτι του ιδίου, θυμίζοντας τον ακατάλυτο σύνδεσμο των Ευξεινουπολιτών και των άλλων προσφύγων της περιοχής Αλμυρού με τις «αλησμόνητες πατρίδες».
Ένα ολοκληρωμένο έργο από Αλμυριώτες ερευνητές, που δεν αφορά μόνο τους συντοπίτες τους. Πρωτίστως απευθύνεται σε κάθε άτομο, ευαισθητοποιημένο στα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, τα οποία έχουν διαμορφώσει την εικόνα της σημερινής Ελλάδος.
Το βιβλίο διατίθεται από τα μέλη του Δ.Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας, από τα βιβλιοπωλεία του Αλμυρού και από το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΣ, Εκδόσεις ΗΒΗ, στον Βόλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το