Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε στον Βόλο το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη – Ένα λαϊκό ρομάντζο τον καιρό της φωτιάς του 1917 στη Θεσσαλονίκη

Πολύ μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα κεντρικού βιβλιοπωλείου του Βόλου, η οποία κατακλύστηκε από κόσμο, για να παρακολουθήσει τη χθεσινοβραδινή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θωμά Κοροβίνη «Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν», ένα λαϊκό ρομάντζο τον καιρό της φωτιάς του 1917 στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσιάστηκε προχθές παρουσία πολύ κόσμου το μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν» στο βιβλιοπωλείο Χάρτα του Βόλου.


Ο συγγραφέας ανέφερε πως «πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με ιστορικό χαρακτήρα, το οποίο περιγράφει τις 32 ώρες, κατά τις οποίες διαρκεί η πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1917 στη Θεσσαλονίκη, πριν έναν αιώνα».
Ο κ. Θωμάς Κοροβίνης σημείωσε ότι «διαδραματίζεται, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μιάμισης σχεδόν ημέρας, το ερωτικό στόρι ανάμεσα σε δύο αλλόδοξους και παθιασμένους εραστές. Ο ένας είναι ο Ασλάν Καπλάν, ο οποίος είναι Τουρκαλβανός, και η άλλη είναι μία Ισπανοεβραία, καλλονή, τραγουδίστρια του Καφέ Αμάν».

«Μέσα από αυτόν τον έρωτα, ο οποίος καταλήγει τραγικά, δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθεί το ιστορικό πλαίσιο της εποχής εκείνης στη Θεσσαλονίκη, όπου οι βασικοί λαοί, που αποτελούν την ταυτότητα της πόλης, χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι, και να αναδειχθεί το πολιτιστικό και το ιστορικό πλαίσιο, δηλαδή τη σχέση αυτών των λαών, το τραγούδι, πώς διασκέδαζαν, πώς ερωτεύονταν, τι έτρωγαν και τι έπιναν, αλλά και τι σχέσεις είχαν μεταξύ τους, με θετικό χαρακτήρα και σε έναν βαθμό, χωρίς να έχουν εχθρότητα, να ισορροπούν σε μια αρμονία στην κόψη του ξυραφιού» τόνισε ο κ. Θωμάς Κοροβίνης.
Ο συγγραφέας επισήμανε πως η προσφυγιά συνεχίζεται στον πλανήτη και σε όλους τους αιώνες και πριν υπάρξουν εθνικά κράτη σε εποχές αυτοκρατοριών, πολυσύνθετων, όπως η οθωμανική, το Βυζάντιο κ.λπ., οι λαοί μπορούν να συνυπάρχουν με τις έριδές τους, αλλά πάντως χωρίς εξολοθρεύσεις.

«Η αξία που είχε η Θεσσαλονίκη ως διεθνική πόλη είναι ένα από τα μηνύματα του βιβλίου, η οποία φιλοξενούσε τόσους λαούς. Η Θεσσαλονίκη ως πολιτεία τριών αυτοκρατοριών μπορούσε να φιλοξενήσει έναν χαρακτήρα τόσο διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό» ανέφερε ο κ. Θωμάς Κοροβίνης.
Όσον αφορά στα μελλοντικά συγγραφικά σχέδια του συγγραφέα βρίσκεται στα σκαριά ένα μυθιστόρημα.
Ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν ο κ. Κώστας Μοράρος, σύμβουλος ανάπτυξης, ιστορικός, η κ. Εύη Κουτρουμπάκη, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας και ο κ. Μάκης Χριστοφορίδης, δερματολόγος, ενώ ανάγνωση αποσπασμάτων έγινε από την κ. Κατερίνα Αντωνακάκη και συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Ροσσάνα Πώποτα, δημοσιογράφος.

Στο τέλος της παρουσίασης ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης απέδωσε παραδείγματα τραγουδιών κοινών στις τρεις γλώσσες της διαπολιτισμικής Θεσσαλονίκης εκείνης της εποχής: Ελληνικά, ισπανοεβραϊκά και τουρκικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το