Πολιτισμός

Παρουσίαση βιβλίου «Τροφοσυλλέκτης» του Αλέξανδρου Ψυχούλη

Οι εκδόσεις Νήσος και το βιβλιοπωλείο Ήλιος προσκαλούν την Πέμπτη 14 Μαρτίου στο πατάρι του βιβλιοπωλείου (Παύλου Μελά 25Β, Βόλος) στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Ψυχούλη «Τροφοσυλλέκτης».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ζήσης Κοτιώνης, καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μαγδαληνή Θωμά, συγγραφέας, Ελένη Ψυχούλη, δημοσιογράφος γεύσης. Αποσπάσματα διαβάζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γρηγόρης Γαλάτης.


Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Θα προσποιηθώ πως δεν έγραψα εγώ αυτό το βιβλίο, πως είμαι απλώς ο πρώτος του αναγνώστης. Ο αφηγητής καταγράφει και άρα μοιράζεται κάποιες συνταγές του πεθαμένου από χρόνια πατέρα του, με πρώτες ύλες που εκείνος συνέλεγε μόνος του από τις χερσαίες και θαλάσσιες εκτάσεις του τόπου καταγωγής του. Μπορείς να το καταχωρίσεις ως ένα εικονοκλαστικό βιβλίο συνταγών δηλαδή, και να τελειώνει η υπόθεση. Όμως, όπως η άγκυρα που σηκώνεις φέρνει μαζί της καμιά φορά ένα κουβάρι παλιά μπερδεμένα δίχτυα, οι αποστηθισμένες συνταγές δεν αναδύονται από τη μνήμη σου μόνες· κουβαλάν μαζί σπαράγματα μιας σχέσης πατέρα-γιου σε τραυματική συσκευασία. Ορφανός από πατέρα και τροφοσυλλεκτικές γνώσεις, ο αφηγητής (που τώρα κάνω πως δεν είμαι εγώ) επιχειρεί να ψηλαφίσει το δικό του προφίλ, αυτό του σύγχρονου τροφοσυλλέκτη που το ένα πόδι του πατάει γερά στην πόλη και το άλλο ακουμπάει περιστασιακά σε χώματα και βυθούς, κυνηγώντας την παραγωγική ουτοπία της διατροφικής αυτάρκειας.
Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης γεννήθηκε στον Βόλο το 1966. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Παναγιώτη Τέτση. Σήμερα είναι καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από το 2017 διευθύνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Μεταβιομηχανικός Σχεδιασμός, σχεδιαστικές και καλλιτεχνικές πρακτικές για την παραγωγή της καθημερινής ζωής». Το εικαστικό του έργο αποτελείται από διαδραστικές ή μη εγκαταστάσεις στον χώρο, ζωγραφική, γλυπτική και animation. Έχει πραγματοποιήσει 25 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1997 του απονέμεται το βραβείο Benesse για το έργο του Black Box με το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 47η Biennale της Βενετίας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νίκος Βαραλής “Δεν γράφω για να εκδίδω, γράφω για να ζω”

Ο Νίκος Βαραλής γεννήθηκε στον Βόλο το 1961. Σπούδασε Σημειωτική στην Ιταλία, Σκηνοθεσία κινηματογράφου στη…

10 Μαρτίου 2024

Λάγνα πτώματα

  Της Βαρβάρας Τσακουρίδου «Ένα σώμα χωρίς ψυχή, είναι ένα πτώμα, που νομίζει ότι ζει»…

10 Μαρτίου 2024

Η Βυζαντινή Μουσικολογία στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα και η καταγραφή της Ψαλτικής Παράδοσης

  Του Κων/νου Χαριλ. Καραγκούνη, καθηγητού της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών Η επιστήμη της Βυζαντινής…

10 Μαρτίου 2024

Τραγωδία στα Τέμπη: Ολόκληρα τα πορίσματα των κομμάτων – Αύριο συνεδριάζει για τελευταία φορά η Εξεταστική

Με την κατάθεση των πορισμάτων από τα κόμματα ρίχνει αυλαία η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά…

10 Μαρτίου 2024

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον – «Η πρόβλεψη των σεισμών στην Ελλάδα» και «25 μεγάλες ιδέες»

  Του Μηνά Χαραλαμπίδη, βιολόγου Η πρόβλεψη των σεισμών στην Ελλάδα, Ηρακλής Κατσαλούλης, Ροπή Ο…

10 Μαρτίου 2024

Ο Νίκος Τσούκας στο ερωτηματολόγιο του Proust – Γίναμε αδέλφια, όχι απλώς φίλοι…

Καλεσμένος μας σήμερα ο Νίκος Τσούκας.    Επιμέλεια  Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά  Κύριε Τσούκα, σας καλωσορίζω…

10 Μαρτίου 2024