Πολιτισμός, Τοπικά

Παρουσίαση του βιβλίου «Το χαμένο Νόμπελ»

to xameno nobel

Το καινούριο βιβλίο του Κώστα Αρκουδέα «ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΝΟΜΠΕΛ»-Μια αληθινή ιστορία, παρουσιάζουν, παρουσία του συγγραφέα, οι εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ και το βιβλιοπωλείο ΠΑΙΔΕΙΑ, σε συνεργασία με την Ομάδα Πολιτισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μαγνησίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ. στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Αντωνοπούλου 38) στον Βόλο.
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο φιλόλογος-συγγραφέας Κώστας Ακρίβος και αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Σταμάτης Παγασαίος. Την παρουσίαση θα συντονίσει η εκπαιδευτικός Καίτη Δουμπιώτη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Την άνοιξη του 1947, ενώ η Ελλάδα σπαράσσεται από τον Εμφύλιο, ο Νίκος Καζαντζάκης θέτει από κοινού υποψηφιότητα με τον Άγγελο Σικελιανό για το Νόμπελ λογοτεχνίας. Η υποψηφιότητά του συσπειρώνει το συντηρητικό κατεστημένο της εποχής, που βλέπει στο πρόσωπο του Κρητικού συγγραφέα έναν από τους μεγαλύτερούς του εχθρούς. Εναντίον του επιστρατεύονται όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, προκειμένου να αποφευχθεί η βράβευσή του. Από την άλλη, ο Καζαντζάκης προσπαθεί μόνος του για μια δεκαετία να κατακτήσει το Νόμπελ, αντιμετωπίζοντας θεούς και δαίμονες.
Προσωπικές μαρτυρίες, επιστολές, άρθρα, αποσπάσματα από βιβλία και έγγραφα-ντοκουμέντα συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ, που θα μπορούσε να αποτελεί ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα, αλλά δεν είναι παρά η ιστορική αλήθεια. Στο βιβλίο αυτό συναντάμε προσωπικότητες όπως ο Παλαμάς, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και ο Ρίτσος, αλλά και διάσημους νομπελίστες όπως ο Έσσε, ο Ζιντ, ο Έλιοτ, ο Χέμινγουεϊ και ο Καμύ. Πάνω απ’ όλα, όμως, γινόμαστε μάρτυρες της οδύσσειας του πνευματικού και πολιτικού κόσμου της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, που διήλθε μέσα από τις συμπληγάδες των αντιθέσεων και διαμόρφωσε τις συνθήκες των ημερών μας.
Ο συγγραφέας
Ο Κώστας Αρκουδέας γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, όπου και εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1986 τη συλλογή ιστοριών Άσ’ τον Μπομπ Μάρλεϋ να περιμένει. Στη συνέχεια εξέδωσε την τριλογία Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα (1987) και το μυθιστόρημα με εγκιβωτισμένα διηγήματα Το τραγούδι των τροπικών (1988). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Τα κατά Αιγαίον πάθη (1994), Ποτέ τον ίδιο δρόμο (1999), Ο πειρατής (2003), Ο Μεγαλέξανδρος και η σκιά του (2004), Ο αριθμός του Θεού (2008) και Παράφορο πάθος (2013). Εξέδωσε ακόμα τις νουβέλες Και πρόσεχε να μην πετρώσεις (1996), Και τώρα δεν είναι αργά (2014), τη συλλογή διηγημάτων Όλες οι μέρες Κυριακή (2000), το απάνθισμα μικρών κειμένων Τα σιγκλάκια (2010) και το παραμύθι Η πολύχρωμη σβούρα (2013). Το χαμένο Νόμπελ – Μια αληθινή ιστορία (2015) είναι η τελευταία του δουλειά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το