Τοπικά

Παρέμβαση Μεϊκόπουλου – Αναγνωστοπούλου για τα προβλήματα επιβίωσης των Πολιτιστικών Συλλόγων

Τα σοβαρά προβλήματα των Πολιτιστικών – Λαογραφικών – Μορφωτικών Συλλόγων που βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο σε αδράνεια και με μηδενικούς οικονομικούς πόρους φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τα αρμόδια Υπουργεία ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και η αρμόδια Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.
“Οι σύλλογοι παρέμειναν όρθιοι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης χάρη στην πρωτοβουλία, τη δουλειά και τη χρηματοδότηση των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτούς, ωστόσο, η πανδημία πέτυχε να κάνει αυτό που δεν κατάφερε η οικονομική κρίση, δηλαδή να απομακρύνει τα μέλη από τους συλλόγους και να τους πλήξει σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό.

Η αναστολή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων για λόγους δημόσιας υγείας είχε ως συνέπεια την ακύρωση εκδηλώσεων, χοροεσπερίδων, εκδρομών, συμμετοχών σε φεστιβάλ, χορευτικών ομάδων, μουσικών σχημάτων, θεατρικών τμημάτων, διακόπτοντας την επικοινωνία των συλλόγων με τα μέλη και την τοπική κοινωνία και στερώντας τους μία από τις βασικές πηγές εσόδων για τη λειτουργία τους. Οι σύλλογοι, μάλιστα, που είχαν προκαταβάλει ή προπληρώσει για προγραμματισμένες εκδηλώσεις, που τελικά δεν έγιναν, ζημιώθηκαν επιπλέον. Η πανδημία προκάλεσε σε ορισμένους συλλόγους σημαντική μείωση στις συνδρομές των μελών που, αν και είναι χαμηλού ύψους, λειτουργούν συμπληρωματικά στα έσοδα των συλλόγων.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τα πάγια, μηνιαία, λειτουργικά έξοδα «τρέχουν» κανονικά. Οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, τα κοινόχρηστα και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα επιβαρύνουν δυσανάλογα τους συλλόγους που έχουν μηδενικά έσοδα, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το ενοίκιο χώρων για τους συλλόγους που δε διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη ή δεν τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν χώροι για τη λειτουργία τους.

Τα μέλη, ορισμένοι χορηγοί, αλλά κυρίως τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων έχουν αναλάβει όλη αυτή τη χρονική περίοδο να καλύπτουν αυτά τα έξοδα από το δικό τους υστέρημα. Όπως αναφέρουν οι σύλλογοι, για τους επόμενους μήνες και δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με το πότε και πως ακριβώς θα επαναλειτουργήσουν, οι περισσότεροι σύλλογοι δεν έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις που σημαίνει αυτόματα ότι δε θα έχουν οικονομικούς πόρους.
Εκτός ραντάρ είναι και οι χοροδιδάσκαλοι και μουσικοδιδάσκαλοι που δεν τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, αλλά και οι λαϊκοί μουσικοί που συμβάλλουν στη διατήρηση της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης και οι οποίοι βιοπορίζονται κατά βάση από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι σύλλογοι.
Τα προβλήματα των συλλόγων μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει την απαραίτητη προσοχή και δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα εκ μέρους της κυβέρνησης για την ένταξή τους στα μέτρα οικονομικής στήριξης, με συνέπεια οι σύλλογοι να είναι σε απόγνωση και μερικοί να τελούν ακόμα και σε διάλυση. Τα πολιτιστικά σωματεία δεν εντάχθηκαν στο καθεστώς αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ενώ η μείωση ενοικίου δεν ανακούφισε οικονομικά αφού και πάλι θα πρέπει να καλύψουν το υπόλοιπο με δική τους επιβάρυνση από τους ανύπαρκτους οικονομικούς πόρους”.

Στις δύο τηλεδιασκέψεις που πραγματοποίησε με πολιτιστικούς συλλόγους της Μαγνησίας, ο Αλ. Μεϊκόπουλος κατέγραψε τα προβλήματα και το κύριο αίτημά τους για ουσιαστική οικονομική, υλικοτεχνική και ηθική υποστήριξή από την πολιτεία με ταυτόχρονη συνδρομή του Δήμου και της Περιφέρειας. Η επιστροφή στην κανονικότητα δε θα είναι «εύκολη υπόθεση» και οι σύλλογοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, όπως να ξανακερδίσουν τα μέλη τους, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, και να επανασχεδιάσουν την πορεία τους και τους στόχους τους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την άμεση παρέμβαση των Υπουργών Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών ώστε οι Πολιτιστικοί – Λαογραφικοί – Μορφωτικοί Σύλλογοι να αποζημιωθούν για τα πάγια, μηνιαία, λειτουργικά τους έξοδα για τους μήνες που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας και να ενισχυθούν οικονομικά για τη διασφάλιση της λειτουργικής τους επιβίωσης, καθώς και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων στήριξης για χοροδιδασκάλους, μουσικοδιδασκάλους και λαϊκούς μουσικούς.
Επιπρόσθετα, ρώτησαν τους αρμόδιους Υπουργούς αν υπάρχει η πρόθεση δημιουργίας χρηματοδοτικού εργαλείου που να καλύπτει με τη μορφή της τακτικής επιχορήγησης μέρος ή το σύνολο των λειτουργικών εξόδων των Συλλόγων, και αν εξετάζουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης διαθέσιμων κονδυλίων, εφόσον υπάρχουν, στο Ταμείο Προσφυγικής Ανταλλάξιμης Περιουσίας για την οικονομική ενίσχυση των προσφυγικών σωματείων της χώρας.
Την Ερώτηση συνυπέγραψαν άλλοι 51 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το