Ελλάδα

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα κρούσματα στο γηροκομείο στον Αγιο Παντελεήμονα

K ατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα. Η εισαγγελική έρευνα ξεκινά με εντολή  της προϊσταμένης, προκειμένου διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του κορονοϊού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

  1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
  2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
  3. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
  4. με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης θα εξεταστεί αν τηρήθηκαν τα αυστηρά πρωτόκολλα που ισχύουν για δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Τουλάχιστον 32 τα κρούσματα στο γηροκομείο

Στη μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων της Αθήνας και συγκεκριμένα στον Αγιο Παντελεήμονα βρέθηκαν 32 κρούσματα και συνεχίζεται η μεταφορά τους σε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Ηδη έχουν διακομισθεί 10 ηλικιωμένοι στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Αττικόν και Ασκληπιείο και συνεχίζονται οι διακομιδές άλλων 8 ηλικιωμένων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, που επισκέφθηκε χθες Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, το γηροκομείο ανέφερε ότι η διασπορά του κορονοϊού σε αυτούς τους χώρους γίνεται συνήθως από το προσωπικό. Μόλις λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιώθηκε. «Το 80% των φιλοξενουμένων στην δομή έχει υποκείμενα νοσήματα ανέφερε ο καθηγητής και φανερά ανήσυχος σημείωσε: «Στη Θεσσαλονίκη το πήραμε το μάθημα. Στην Αθήνα δεν το έχουμε πάρει. Η Αθήνα δεν πάει καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Nοσηλευτές στο γηροκομείο νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες
Για πολύ μεγάλη διασπορά κορoνοϊού στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρνα τους 40, ενώ όπως υποστήριξε κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους ελέγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες. «Θα πρέπει καταρχάς να βγάλουμε τα συμπεράσματα γνωρίζοντας τα πλήρη δεδομένα για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, και ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος στους οίκους ευγηρίας… Πρέπει να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, με μέτρα όσον άφορα στους εργαζομένους ή στους προμηθευτές» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας – Υγείας του Παιδιού στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το