Κόσμος

Παρασκηνιακή παρέμβαση αμερικανών για να κλείσει η συμφωνία

usa

Αμερικανική παρέμβαση στη σύνοδο των ηγετών των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7) υπέρ μιας συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών θα υπάρξει μετά την τηλεφωνική επαφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι ΗΠΑ είναι σε συνεχή επαφή με τους τρεις θεσμούς, ενώ η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Κ. Λαγκάρντ θέλει να βοηθήσει κατά το δυνατόν και το ΔΝΤ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών ήταν καταλυτική στο να παρέμβουν τις προηγούμενες ημέρες οι ΗΠΑ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.
Ο κ. Λιου συμφώνησε την περασμένη Παρασκευή με τον έλληνα πρωθυπουργό για μια παρέμβαση και στο πλαίσιο της συνόδου των G7 στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την απόρρητη ενημέρωση των Αμερικανών, που επικαλείται η εφημερίδα, οι ΗΠΑ πείστηκαν για την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία.
Μάλιστα ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε αρμοδίως ότι θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να μην σταθεί εμπόδιο το ΔΝΤ σε διαφαινόμενη συμφωνία.
Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός φάνηκε πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πρόθεση για μια συμφωνία, ωστόσο κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να ρίξει τώρα όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο τραπέζι την καλύτερή του πρόταση (best offer) έως τη Σύνοδο των ισχυρών προκειμένου ο Τζακ Λιου να ανοίξει το θέμα συζήτησης.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το