Ελλάδα

Πάνω από δύο ώρες τα είπαν Τσίπρας – Βαρουφάκης στο Μαξίμου

τσίπρας και βαρουφάκης

Τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάνη Βαρουφάκη το βράδυ της Κυριακής.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ, τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο υπουργός Οικονομικών για να έχει συνεργασία με τον πρωθυπουργό.

Η συνεργασία τους κράτησε πάνω από δύο ώρες και ο Γιάνης Βαρουφάκης αποχώρησε από το πρωθυπουργικό μέγαρο λίγο μετά τις 11 το βράδυ.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν νωρίτερα ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και πως αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της τοποθέτησης της Έλενας Παναρίτη στη θέση εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Την Κυριακή, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το διορισμό της Έλενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το… τσουνάμι αρνητικών σχολίων προκάλεσε νέες έντονες φημολογίες περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, καθώς η επιλογή Παναρίτη έγινε κατόπιν απόφασής του.

Μάλιστα, 41 βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν με κοινή επιστολή που υπογράφουν κατά της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την κ.Παναρίτη.

Ο κ.Βαρουφάκης «απάντησε» με δύο tweet στην -νέα- έντονη φημολογία ότι μπορεί η υπόθεση αυτή να οδηγήσει στην παραίτησή του… περιπλέκοντας περισσότερο την υπόθεση.

Δεύτερη ημέρα εσωκομματικών επικρίσεων
Σε συνέντευξη του σήμερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε πως το θέμα της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο ΔΝΤ παραμένει ανοικτό και θα πρέπει να επανεξεταστεί μετά την ολοκλήρωση και την επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Παπαδημούλης, που χθες είχε ζητήσει μέσω Twitter από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να επανεξετάσουν το θέμα, επανήλθε σήμερα όταν ερωτηθείς για το ζήτημα της κ. Παναρίτη είπε: «Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η συμφωνία, η επίτευξη με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα, η έγκρισή της, η έναρξη εφαρμογής της. Θέματα που αφορούν σε επιλογές προσώπων, στις διαδικασίες με τις οποίες γίνονται αυτές οι επιλογές κ.λπ., όπου έχουν διατυπωθεί και κριτικές παρατηρήσεις, αυτά θα εξεταστούν συλλογικά μετά με τους κανόνες που προβλέπονται».

Σημειώνεται ότι τη χθεσινή ανάρτηση του κ. Παπαδημούλη στο Twitter, για την επιλογή της κ. Παναρίτη, αναδημοσίευσε ο υπουργός Επικρατείας,Νίκος Παππάς, προκαλώντας την ειρωνική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, και πάλι μέσω Twitter, σχολίασε: «Σε λίγο θα κάνει και ο Τσίπρας retweet to tweet Παπαδημούλη για να βγάλει την ουρά του απέξω».

Στο μεταξύ, σήμερα στην τηλεόραση του «Σκάι», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Στάθης Λεουτσάκος, χαρακτήρισε άστοχη την επιλογή της κ. Παναρίτη και σημείωσε ότι την ευθύνη την έχει και αυτός που κάνει την επιλογή.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι η κ. Παναρίτη ήταν επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη και της κυβέρνησης, και σημείωσε ότι «καλό είναι να αλλάζουν όλοι θέσεις και να αξιοποιούνται, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι όλοι στην προμετωπίδα – μπορεί να είναι δίπλα και να στηρίζουν».

Για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την κ. Παναρίτη, χθες και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, με ανάρτησή της στο Twitter, εξέφρασε την αντίθεσή της, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, έγγραψε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι η επιλογή αυτή είναι ακατανόητη, προσβάλλει την κοινωνία και συμβολίζει το παρελθόν του Μνημονίου.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Κυριακής η κα. Παναρίτη διέψευσε μέσω Twitter δημοσίευμα ιστοσελίδας, το οποίο είχε αναπαραχθεί, σύμφωνα με το οποίο απάντησε στις επικρίσεις λέγοντας: «Αν δεν με θέλουν εκείνοι μία φορά, εγώ δεν τους θέλω δέκα».

«Οχι, δεν εχω κάνει δηλώσεις μιλάω οταν πρέπει. Λυπάμαι για τς χαρακτηρισμούς. Είναι κρίμα γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει», έγραψε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η αντικαταστάτρια του Θάνου Κατσάμπα στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες του Αντ1, η κ. Παναρίτη, μετά τις έντονες αντιδράσεις, σκέφτεται να μην αποδεχτεί τη θέση.

Αυτοί υπέγραψαν κατά της Παναρίτη

Κατά της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την Έλενα Παναρίτη τάσσονται 41 βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή επιστολή τους.

Στην επιστολή αναφέρουν: «Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει -και με βάση την οποία εξελέγη- ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της».

Το κείμενο υπογράφουν οι:

  1. Γιώργος Ακριώτης
  2. Λίτσα Πασχαλίδου- Αμανατίδου
  3. Σία Αναγνωστοπούλου
  4. Ελένη Αυλωνίτoυ
  5. Φωτεινή Βάκη
  6. Γιάννα Γαϊτάνη
  7. Στάθης Γιαννακίδης
  8. Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη
  9. Κωστής Δερμιτζάκης
  10. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
  11. Ηρώ Διώτη
  12. Ζήσης Ζάννας
  13. Κώστας Ζαχαριάς
  14. Γιάννης Ζερδελής
  15. Μαρία Θελερίτη
  16. Κατερίνα Ιγγλέση
  17. Ηλίας Ιωαννίδης
  18. Αννέτα Καββαδία
  19. Μαρία Κανελλοπούλου
  20. Xρήστος Καραγιαννίδης
  21. Βασιλική Κατριβάνου
  22. Φάνης Κουρεμπές
  23. Bασίλης Κυριακάκης
  24. Δανάη Κωστοπούλου-Τζήκα
  25. Βάσω Λέβα
  26. Νίκος Μανιός
  27. Μάκης Μπαλαούρας
  28. Δημήτρης Μπαξεβανάκης
  29. Ευγενία Ουζουνίδου
  30. Θανάσης Πετράκος
  31. Θανάσης Σκούμας
  32. Γιάννης Σταθάς
  33. Ελένη Σταματάκη
  34. Αφροδίτη Σταμπουλή
  35. Ελένη Σωτηρίου
  36. Αλεξάνδρα Τσανάκα
  37. Νίκος Φίλης
  38. Δέσποινα Χαραλαμπίδου
  39. Βασίλης Χατζηλάμπρου
  40. Έλενα Ψαρρέα
  41. Γιώργος Ψυχογιός

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το