Τοπικά

Πάνω από 2.000 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία “Θ”

Σ16 Φ1

Πάνω από 2.000 είναι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία και εκτιμάται ότι όλοι θα καταθέσουν αίτηση για να διοριστούν του χρόνου ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει σήμερα και στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας παρατηρείται μαζική προσέλευση.

Μολονότι η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί μεταβαίνουν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να βοηθηθούν στην συμπλήρωση των αιτήσεων, ενώ κάποιοι άλλοι χρειάζεται να προσκομίσουν και δικαιολογητικά.
Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι πως πολλοί αδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν πλέον και μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ οι υποψήφιοι δηλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές με την ελπίδα να διοριστούν από την ερχόμενη σχολική χρονιά.
Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τους εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής, ενώ ξεκινά η προθεσμία για τους υποψηφίους ειδικής αγωγής.
Πάντως από την εκπαιδευτική κοινότητα επισημαίνεται πως συνολικά οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί από τη Μαγνησία που θα υποβάλουν αίτηση για αναπληρωτές, θα ξεπεράσουν τους 2000. Οι αδιόριστοι κάθε χρόνο αυξάνονται, αφού όλο και νέες «φουρνιές» εκπαιδευτικών αποφοιτούν από τα ΑΕΙ, ενώ δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί εδώ και πέντε χρόνια.
Με υπουργική απόφαση καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στο Γενικό Λύκειο. καθηγητές της Μαγνησίας επισημαίνουν τον κίνδυνο να χαθούν τμήματα από σχολεία σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών. Έτσι οι μαθητές θα υποχρεώνονται να μεταβαίνουν σε άλλα σχολεία για να φοιτήσουν.
Για παράδειγμα μέσα στον Βόλο ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για ένα τμήμα ομάδας προσανατολισμού είναι τα έντεκα άτομα, ενώ για τις ημιαστικές περιοχές είναι τα οκτώ άτομα και τα απομονωμένα σχολεία της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας είναι τα έξι άτομα.
Ειδικότερα η υπουργική απόφαση ορίζει τα εξής:
Όπου η τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με ένα τμήμα απαιτούνται για τη δημιουργία τμήματος ομάδας προσανατολισμού:
Α. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Α΄-Γ ΄τουλάχιστον έντεκα (11) μαθητές/τριες.
Β. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Δ΄-Ζ΄ και με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από εισήγηση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δύναται να εγκρίνεται η λειτουργία τμημάτων με τουλάχιστον οκτώ (08) μαθητές/τριες.
Γ. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Η΄-ΙΒ΄ και με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από εισήγηση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δύναται να εγκρίνεται η λειτουργία τμημάτων με τουλάχιστον έξι (6) μαθητές/τριες.
Σε απομονωμένα Γενικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας όπου οι σχολικές μονάδες ανήκουν στις κατηγορίες Η΄-ΙΒ΄ και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος ομάδας προσανατολισμού ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτώντων μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του διευθυντή της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπ/σης και απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Εκπ/σης υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στα σχολεία αυτά ειδικότητες εκπαιδευτικών που μπορούν να καλύψουν τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων.
Στις περιπτώσεις που ο αριθμός των μαθητών, οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν στην ίδια ομάδα προσανατολισμού υπερβαίνει τους είκοσι επτά (27), εγκρίνεται η λειτουργία δεύτερου τμήματος ομάδας προσανατολισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το