Τοπικά

«Καταφύγιο» κρουαζιερόπλοιων ο Βόλος – Επιπλέον αφίξεις λόγω έκτακτων γεγονότων “Θ”

Σ15 Φ1

Το λιμάνι του Βόλου εξελίσσεται σε «καταφύγιο» κρουαζιερόπλοιων, όταν αυτά αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα στα λιμάνια προορισμούς που έχουν. Χθες ήταν η σειρά του μεγάλου κρουαζιερόπλοιου «Queen Victoria», να πραγματοποιήσει έκτακτη προσέγγιση στο λιμάνι του Βόλου, λόγω των γεγονότων στη γειτονική Τουρκία, καθώς το δρομολόγιό του ήταν για Κωνσταντινούπολη…

Συνολικά πέντε κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων αναμένονται ή έγιναν μέχρι σήμερα φέτος στο λιμάνι του Βόλου, λόγω εκτάκτων γεγονότων σε λιμάνια προορισμούς και ίσως γίνουν και άλλοι, ανεβάζοντας σημαντικά τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που θα καταπλεύσουν το 2016 στον Βόλο.
Το με σημαία των νησιών Μπαρμπέιντος «Queen Victoria» κατέπλευσε χθες το πρωί στον Βόλο με 1991 επιβάτες και 980 άτομα πλήρωμα και μάλιστα ο κατάπλους του έγινε με καθυστέρηση μιάμισης ώρας, λόγω των ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Το πλοίο απέπλευσε το απόγευμα.
Είναι το τρίτο κρουαζιερόπλοιο που καταπλέει φέτος το καλοκαίρι εκτάκτως στο λιμάνι του Βόλου λόγω προβλημάτων στα λιμάνια προορισμού, καθώς το «Queen Victoria» θα «έδενε» στην Κωνσταντινούπολη. Λόγω ωστόσο του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και των γεγονότων που επακολούθησαν, άλλαξε ρότα και «έπιασε» Βόλο.
Το «Queen Victoria» θα καταπλεύσει εξάλλου στον Βόλο, στις 29 Αυγούστου, πάλι εκτός προγράμματος, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται εκτάκτως και το κρουαζιερόπλοιο «Golden Iris», ίσως και ακόμη ένα πλοίο, λόγω των γεγονότων στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι στο λιμάνι του Βόλου είχε καταπλεύσει δύο φορές τον περασμένο μήνα το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff II», καθώς στο λιμάνι του Πειραιά απεργούσαν οι εργαζόμενοι.
Προγραμματισμένες ήταν φέτος από τις 18 Απριλίου μέχρι και τον Δεκέμβριο 32 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο από το περυσινό.
Στις αφίξεις αυτές προστίθενται οι πέντε έκτακτες, ενώ επισημαίνεται πως τη μερίδα του λέοντος έχει και φέτος στους κατάπλους η εταιρεία «Costa», η οποία αν και άλλαξε σχήμα λειτουργίας, στηρίζει ενεργά το λιμάνι του Βόλου. Με έντεκα κατάπλους με τα πλοία της «Costa Neoclassica» και «Costa Neoromantica» που φέρουν σημαία Ιταλίας και με τα οποία θα φέρει και φέτος χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις αφίξεις που έχουν γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ), η τελευταία για φέτος είναι προσδιορισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου με το «Costa Neoclassica», που άνοιξε την αυλαία στις 18 Απριλίου.
Το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο έρχεται και στις 4, 16 και 28 Οκτωβρίου, στις 9 και 21 Νοεμβρίου και κλείνει την αυλαία στις 15 Δεκεμβρίου.
Ακόμη αναμένονται τα πλοία, στις 30 Ιουλίου το «SS Navigator», επίσης με σημαία Μπαχαμών από την Πάτμο, στις 16 Αυγούστου το «Club Med II» με σημαία Γαλλίας από τη Λήμνο, στις 4 Σεπτεμβρίου το «Variety Voyager» με σημαία Μάλτας από το Λαύριο, ενώ στις 14 και 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταπλεύσει το με σημαία Μάλτας «Aegean Odyssey» από τη Θεσσαλονίκη.
Στις 28 Σεπτεμβρίου αναμένεται το «Le Lyrial», με σημαία Ουαλίς και Φουτούνα από τον Πειραιά, ενώ την 1η, 5 και 15 Οκτωβρίου θα καταπλεύσει το «Astoria» με σημαία Πορτογαλίας, από τη Χίο, τη Θεσσαλονίκη και τη Νάξο αντίστοιχα.
Στις 8 Οκτωβρίου καταπλέει το «Prinsendam» με σημαία Ολλανδίας από τη Μύκονο, στις 11 Οκτωβρίου το «Voyager» με σημαία Μπαχαμών από τον Πειραιά και στις 23 Οκτωβρίου το «Minerva» με σημαία Μπαχαμών από τον Πειραιά, το οποίο έχει προγραμματίσει να ξανάρθει στις 17 Νοεμβρίου. Στις 31 Οκτωβρίου έχει δηλώσει άφιξη το «Nautica» με σημαία νησιών Μάρσαλ από την Πάτμο, ενώ στις 8 Νοεμβρίου το «SS Explorer», με σημαία Μπαχαμών από τη Μύκονο. Στις 11 Νοεμβρίου εξάλλου έχει ανακοινώσει κατάπλου το «Aida Aura» από τον Πειραιά.
Πέρυσι στο λιμάνι του Βόλου είχαν καταπλεύσει συνολικά 57 κρουαζιερόπλοια με 67.096 επιβάτες, έναντι 53 το 2014 με 57.825 επιβάτες (αύξηση 16,03%).
Γεγονός είναι, πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι πλέον ελκυστική για κρουαζιέρα, λόγω των εξελίξεων στη Συρία με τον εμφύλιο πόλεμο, τις επιθέσεις των ισλαμιστών, τα γεγονότα στην Τουρκία, αλλά και της πολιτικής αστάθειας στη Λιβύη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το