Τοπικά

Πανελλήνιο βραβείο στην επιχειρησιακή έρευνα για τον Βολιώτη επισμηναγό και διδάκτορα Α. Γαβράνη

Το πρώτο βραβείο διδακτορικής διατριβής για την επιχειρησιακή έρευνα για το 2018 από την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών (ΕΕΕΕ) έλαβε ο 37χρονος Βολιώτης επισμηναγός και διδάκτορας του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ανδρέας Γαβράνης.
Το βραβείο του απονεμήθηκε στα Χανιά από τον πρόεδρο της ΕΕΕΕ κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου με τίτλο «7th International Symposium & 29th National Conference on Operational Research», αφότου η αρμόδια επιστημονική επιτροπή αξιολόγησε τις υποψήφιες εργασίες.

Ο κ. Ανδρέας Γαβράνης είναι επισμηναγός, μηχανικός της Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ), έχει ολοκληρώσει με άριστα (Βαθμολογία 9,41) το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης «Σύγχρονες μέθοδοι σχεδιασμού και ανάλυσης στη βιομηχανία» του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, και ολοκλήρωσε επίσης με άριστα τη διδακτορική του διατριβή.
Θέμα της διατριβής ήταν «Optimal allocation of flight and maintenance hours to mission aircraft: Formulations, solution algorithms and computer implementations» με επιβλέποντα τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος κ. Γιώργο Κοζανίδη.

Αναφερόμενος στην επιχειρησιακή έρευνα δήλωσε πως «αποτελεί βασικό εργαλείο του σύγχρονου management για την επίλυση επιτελικών και επιχειρησιακών προβλημάτων απόφασης σε όλο το φάσμα λειτουργίας των επιχειρήσεων και οργανισμών. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, διευκόλυνε και διεύρυνε αρκετά τις εφαρμογές της. Σε αυτό το πλαίσιο, το αντικείμενο της βραβευθείσας διατριβής είναι η ανάπτυξη μοντέλων μαθηματικού προγραμματισμού και αλγορίθμων βελτιστοποίησης για το πρόβλημα του σχεδιασμού του πτητικού έργου και των εργασιών περιοδικής συντήρησης επιχειρησιακών αεροσκαφών, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της διαθεσιμότητάς τους και τη βέλτιστη εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων. Τα μαθηματικά μοντέλα που αναπτύσσονται προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της επιχειρησιακής έρευνας (γραμμική, μη γραμμική, ακέραια, και πολυκριτήρια βελτιστοποίηση), ενώ οι αλγόριθμοι επίλυσης παρέχουν ένα ικανοποιητικό αντιστάθμισμα ανάμεσα στην ποιότητα των παραγόμενων λύσεων και στους υπολογιστικούς πόρους που απαιτούνται για την εύρεση των λύσεων αυτών».

Ο βραβευμένος διδάκτορας σημείωσε πως «η ανάλυση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την εκτέλεση των υπολογιστικών πειραμάτων κατέδειξε ότι οι επιδόσεις των εξειδικευμένων αλγορίθμων που αναπτύχθηκαν είναι σαφώς ανώτερες από τις επιδόσεις εμπορικών λογισμικών βελτιστοποίησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά για την επίλυση του προβλήματος. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω αλγόριθμοι καθιστούν εφικτή την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων ρεαλιστικού μεγέθους. Εξάλλου, οι τεχνικές και οι μέθοδοι που αναπτύσσονται μπορούν να εφαρμοσθούν επιτυχώς και σε άλλους τομείς και δραστηριότητες που σχετίζονται με προβλήματα ελαχιστοποίησης κόστους ή ορθολογικής κατανομής και χρήσης ανεπαρκών πόρων».

Όπως δήλωσε ο ίδιος η βράβευσή του αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εκείνον προσωπικά, για το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο της έρευνας που διεξάγεται στο Τμήμα. Επιπρόσθετα αποτελεί ηθική επιβράβευση για τους κόπους του, καθώς κατάφερε να ολοκληρώσει τη διατριβή του εργαζόμενος παράλληλα στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στη Διεύθυνση Υποστήριξης, και συνδυάζοντας τις οικογενειακές του υποχρεώσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το