Τοπικά

Με μαντινάδες υμνεί την αγαπημένη Κρήτη ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Βόλου “Το Αρκάδι”

Τριακόσιοι και πλέον Κρητικοί ζούνε μόνιμα στη Μαγνησία, δίχως να παύουν στιγμή να αναπολούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Ο κ. Γιάννης Κοϊνάκης, πρόεδρος στην Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι», μίλησε με καμάρι για το αγαπημένο του νησί, «ντύνοντας» την εξομολόγησή του με μαντινάδες για την Κρήτη.
«Οι Κρητικοί ό,τι κι εάν κάνουμε, το λέμε με μια μαντινάδα», είπε με χαμόγελο και ξεκίνησε μ’ αυτόν τον τρόπο τη συζήτηση, για να εκφράσει τη λατρεία του για το αγαπημένο του νησί: «Χαίρομαι που είμαι Κρητικός κι όπου σταθώ το λέω. Με μαντινάδες τραγουδώ, με μαντινάδες κλαίω». Υπερήφανος για το μέρος όπου γεννήθηκε, ο κ. Κοϊνάκης επιστράτευσε τους στίχους μιας άλλης μαντινάδας, για να μιλήσει για τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους συντοπίτες του. «Η Κρήτη πάντα διαφορά έχει απ’ τους άλλους τόπους, γιατί έχει δυνατά μυαλά και κουζουλούς ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά αν κι έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Με την… κουζουλάδα, πάντως, κάνουμε λόγο για την καλώς εννοούμενη τρέλα, που διέπει όλους όσοι κατάγονται από την Κρήτη».

O 53χρονος δάσκαλος, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα, πριν από μία 18ετία πήρε την απόφαση να αποχαιρετήσει την Κρήτη και μετακόμισε μόνιμα στον Βόλο, ακολουθώντας τη γυναίκα με την οποία δημιούργησε οικογένεια. «Τη δεκαετία του 1990 συναντήθηκα με τη μετέπειτα σύζυγό μου, η οποία έχει καταγωγή από τη Νέα Ιωνία. Πρώτα μείναμε μαζί έξι χρόνια στο Ρέθυμνο. Το 2000/01, αποφασίσαμε από κοινού να έρθουμε στον Βόλο κι αφού προηγήθηκε μία χρονιά παραμονής στη Σκιάθο. Πλέον αμφότεροι διδάσκουμε στη Νέα Ιωνία. Η σύζυγος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο κι εγώ στο 9ο αντίστοιχα», είπε ο Κρητικός εκπαιδευτικός, ο οποίος έπειτα πρόσθεσε: «Ένας Κρητικός δεν φεύγει εύκολα από το νησί. Αυτή είναι η αλήθεια. Έχουμε μία ιδιαίτερη αγάπη για την Κρήτη, αλλά πολλές φορές οι συνθήκες το επιβάλλουν και αναγκαζόμαστε να φύγουμε από τον τόπο μας. Στην Ελλάδα, όμως, κάθε μέρος έχει τις ομορφιές του. Όπως και ο Βόλος. Εδώ βρήκα ωραίους ανθρώπους. Έτσι η μετακίνηση δεν ήταν τόσο δύσκολη. Σίγουρα είχα κάποιες αμφιβολίες στην αρχή, αλλά έπειτα από τόσα χρόνια εδώ, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, ότι έκανα μία σωστή επιλογή. Κρητικοί και Βολιώτες περνάμε όμορφα μαζί».

Στη συνέχεια της κουβέντας, ο κ. Κοϊνάκης αναφέρθηκε και στον σύλλογο που προεδρεύει: «Η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι», ενώνει όλους τους Κρητικούς σαν αδέρφια. Άλλωστε, μιλάμε για ένα σύλλογο που αποτελείται από Κρητικούς που γεννήθηκαν ή προέρχονται από την Κρήτη και σε δύο χρόνια θα συμπληρώσει 100 χρόνια παρουσίας στον Βόλο. Το «Αρκάδι» ιδρύθηκε το 1920 από στελέχη της Κρητικής Χωροφυλακής, του ένοπλου σώματος που ασκούσε αστυνομικά καθήκοντα στην Κρητική Πολιτεία τον περασμένο αιώνα κι έμειναν για πάντα στην περιοχή μετά την απόφαση για τη διάλυσή της. Μετά από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, είμαστε το δεύτερο πιο παλιό πολιτιστικό σωματείο στον Βόλο».

Η διατήρηση της πλούσιας παράδοσης του νησιού, αποτελεί βασική προτεραιότητα των Κρητικών του Βόλου, με τον Γιάννη Κοϊνάκη, να επισημαίνει: «Η Κρήτη είναι στη ζωή μας σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Προσπαθούμε να κρατάμε «ζωντανά» ήθη κι έθιμα του νησιού, ώστε να μείνουν και στις επόμενες γενιές. Οι χοροί είναι βασικό στοιχείο της παράδοσης, έχουμε δύο χορευτικά συγκροτήματα. Το τραγούδι επίσης, αφού διατηρούμε χορωδία που ασχολείται με τα ριζίτικα και κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, στήνουμε γιορτή στα ιδιόκτητα γραφεία μας στο κέντρο του Βόλου. Σ’ αυτές τις συναντήσεις, ο καθένας από εμάς φέρνει φαγητό και ποτά. Τσικουδιά και μεζέδες κρητικούς. Οπότε στήνουμε γλέντια, όπως στην Κρήτη, όπου σε κάθε ευκαιρία μία παρέα στήνει γιορτή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το