Πολιτισμός

«Πάμε σαν άλλοτε» από την Εστία «Ίωνες»

 

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» παρουσιάζει την εκδήλωση «Πάμε σαν άλλοτε» – «Στα ίχνη του Μουσικού Θεάτρου Σμύρνης» την Παρασκευή 15 Μαρτίου, ώρα 19.00, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.
Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης οι τρεις διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, η Βολιώτισσα σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου, ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός και ο πιανίστας Απόστολος Παληός που θα ερμηνεύσουν έργα λόγιας και ελαφράς μουσικής, συνθετών με Μικρασιατική καταγωγή και θα μας ταξιδέψουν στα θέατρα και τα σαλόνια των αρχοντικών της Σμύρνης πριν την Καταστροφή, αλλά κι έπειτα στην Αθήνα κατά τις δεκαετίες ’30-’40 , καθώς οι σπουδαίοι συνθέτες συνέχισαν να δημιουργούν.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει θεατρικές ερμηνείες που αντιμετωπίζουν τα πιο απαιτητικά από φωνητικής άποψης έργα, όπως η σύνθεση του Μ. Κολομοίρη «Από τη ζωή και τους καημούς του Καπετάν Λύρα», που γράφτηκε από τον συνθέτη προς το τέλος της ζωής του και αποτελεί το «μουσικό απομνημόνευμά» του από τη μακρόχρονη καλλιτεχνική του διαδρομή.
Και βέβαια με τις μυριάδες αποχρώσεις και την αφηγηματική ευφράδεια του παιξίματός του, θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Απόστολος Παληός, σολίστ, dρ Μουσικολογίας και ποιητής.
Οι συνθέτες με καταγωγή από τις περιοχές της καθ’ ημάς Ανατολής που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση είναι οι Μανώλης Καλομοίρης (Σμύρνη), Πέτρος Πετρίδης (Νίγδη), Τιμόθεος Ξανθόπουλος (Σμύρνη), Αλέξανδρος Αλμπέρτης (Σμύρνη), Νίκος Χατζηαποστόλου / Ιωάννης Πολέμης (Βυζαντινές ρίζες), αλλά και – στο δεύτερο μέρος – οι συνθέτες ελαφράς μουσικής Γιάννης Κωνσταντινίδης ή Κώστας Γιαννίδης (Σμύρνη) και Μιχάλης Σουγιούλ (Αϊδίνι), που θα μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της «Ευρωπαϊκής» Ανατολής και θα αποκαλύψουν τη συμβολή τους στη δημιουργία της Εθνικής Μουσικής Σχολής, συνταιριάζοντας την ελληνική παράδοση με τη δυτική τεχνοτροπία. Η παραδοσιακή και η λόγια μουσική συνδιαλέγονται και επηρεάζουν η μία την άλλη στην εξέλιξη της τέχνης της μουσικής με θαυμαστά αποτελέσματα.
Έναν αιώνα μετά, η μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης. Και αντιλαμβανόμαστε πόσο πολλά χρωστάει η ελληνική μουσική, σοβαρή και ελαφρά, στους ανθρώπους με καταγωγή από τα μεγάλα κέντρα του μείζονος ελληνισμού και συγκεκριμένα των πόλεων της Μικράς Ασίας.
Η συναυλία θα εμπλουτιστεί με λόγο και εικόνα μέσα από τις εκδόσεις της Εστίας «Ίωνες» «Το Μικρασιατικό Θέατρο» και «Το Σμυρνέικο Τραγούδι». Την παρουσίαση θα ενισχύσει η προβολή σχετικού υλικού (χειρόγραφα, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ κ.λπ.) από το Αρχείο της Εστίας.
Τους ερμηνευτές θα πλαισιώσουν χορευτές που θα κινηθούν με του χορού τα βήματα πάνω στους ρυθμούς των ελαφρών τραγουδιών.
Η Εστία «Ίωνες» προσκαλεί το κοινό να παραστεί στην εκδήλωση.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αλλαγή φρουράς στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού – Ενώ δεν έχει ληφθεί ακόμη πολιτική απόφαση για την οριστική μετεγκατάσταση

Παρουσία του Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ, ταξιάρχου Ιωάν. Χειμαριού θα γίνει σήμερα στο…

12 Μαρτίου 2024

Δεκτή η προσφυγή 42χρονης για τον θάνατο της μητέρας της που πνίγηκε στο σπίτι της από τις πλημμύρες

Δεκτή έκανε με Διάταξή του ο αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας την προσφυγή 42χρονης Φαρσαλινής, η οποία…

12 Μαρτίου 2024

«Το γελαστό παιδί» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

  Για την τελευταία προβολή της κινηματογραφικής σεζόν 2023-2024, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc Βόλου σε…

12 Μαρτίου 2024

Βόλος: Νεαρός έκλεβε δίκυκλα και τα “διέλυε” – Βρέθηκαν εξαρτήματα και όπλο

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ένας 20χρονος, διότι,…

12 Μαρτίου 2024

Προϋπολογισμός 14,4 εκ. ευρώ στη ΔΕΥΑ Αλμυρού το 2024

  Στα 14.480.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός εσόδων - εξόδων έτους 2024 της ΔΕΥΑ Αλμυρού,…

12 Μαρτίου 2024

Boeing 737 Max: «Δεκάδες» προβλήματα στην παραγωγή του βρήκε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ

Έλεγχοι της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA) στη διαδικασία παραγωγής του επιβατικού αεροσκάφους 737 Max…

12 Μαρτίου 2024