Πολιτισμός

«Το γελαστό παιδί» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

 

Για την τελευταία προβολή της κινηματογραφικής σεζόν 2023-2024, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc Βόλου σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), το Σάββατο 16 Μαρτίου, ώρα 19.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, θα προβάλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το γελαστό παιδί» («The laughing boy»).
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του ιρλανδικού ποιήματος με τον ομώνυμο τίτλο, το οποίο στην πορεία μελοποιήθηκε από τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, μετατρέποντάς το σε σύμβολο αντίστασης και απελευθέρωσης. Δύο χώρες σε έναν κοινό αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, που εμψυχώνεται από τη δύναμη της ποίησης και της μουσικής. Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο 25o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2023), καθώς και το Pull Focus Award Καλύτερου νέου Ιρλανδικού Ντοκιμαντέρ.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με τον κύριο Νίκο Παναγιωτίδη, καθηγητή μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.
Σκηνοθεσία: Alan Gilsenan, 91’, 2022, Ιρλανδία, με ελληνικούς υποτίτλους.
Το ντοκιμαντέρ «Το γελαστό παιδί» παρουσιάζει την ανείπωτη ιστορία του ιρλανδικού ποιήματος «The laughing boy» και γράφτηκε από τον τότε έφηβο επαναστάτη Brendan Behan, στη μνήμη ενός άλλου εμβληματικού Ιρλανδού επαναστάτη, του Michael Collins. Αλλά το ποίημα αυτό, έμελλε να αποκτήσει και μια δεύτερη ζωή στην Ελλάδα, ως ύμνος αντίστασης κατά της Δικτατορίας (1967-1974).
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των θεατών, εισιτήρια της προβολής αριθμημένων θέσεων πωλούνται στο κατάστημα «έντεκα» – Ψηφιακές Εκτυπώσεις (στενό Αλοννήσου – Nakos Center), Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10.00 – 16.00. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.cinedoc.gr, τη σελίδα του CineDoc Βόλου στο Facebook – CineDoc – Greece (Volos) και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram @cinedocvolos.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δεκτή η προσφυγή 42χρονης για τον θάνατο της μητέρας της που πνίγηκε στο σπίτι της από τις πλημμύρες

Δεκτή έκανε με Διάταξή του ο αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας την προσφυγή 42χρονης Φαρσαλινής, η οποία…

12 Μαρτίου 2024

Βόλος: Νεαρός έκλεβε δίκυκλα και τα “διέλυε” – Βρέθηκαν εξαρτήματα και όπλο

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ένας 20χρονος, διότι,…

12 Μαρτίου 2024

Προϋπολογισμός 14,4 εκ. ευρώ στη ΔΕΥΑ Αλμυρού το 2024

  Στα 14.480.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός εσόδων - εξόδων έτους 2024 της ΔΕΥΑ Αλμυρού,…

12 Μαρτίου 2024

Boeing 737 Max: «Δεκάδες» προβλήματα στην παραγωγή του βρήκε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ

Έλεγχοι της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA) στη διαδικασία παραγωγής του επιβατικού αεροσκάφους 737 Max…

12 Μαρτίου 2024

Γυναίκα πρώην μπόντι-μπίλντερ καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της

Ένα ακόμα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλλει μία γυναίκα στο protothema.gr. Η νεαρή γυναίκα, πρώην μπόντι-μπιλντερ…

12 Μαρτίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Τρίτης 12/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: COSMOTE SPORT 1 22.00 Λεπτό προς…

12 Μαρτίου 2024