Τοπικά

ΠΑΜΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του προέδρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Για υπονόμευση του εργατικού λαϊκού κινήματος καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ η Γραμματεία Βόλου του ΠΑΜΕ σχετικά με τις δηλώσεις του αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Η Γραμματεία Βόλου χαρακτηρίζει υπονομευτικές τις δηλώσεις του και σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον αντισυνδικαλιστικό νόμο με τον περιορισμό του δικαιώματος στη συλλογική δράση των σωματείων, την έμπρακτη αμφισβήτηση του κατοχυρωμένου δικαιώματός τους να προκηρύσσουν απεργία, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α με το 50% + 1 για τη λήψη απόφασης, και τον «αναπτυξιακό» με την επιχείρηση κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στις αρχές του 2001, ο ίδιος υπουργός, ο Μ. Χρυσοχοϊδης, είχε υποβάλει σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις στα συναρμόδια υπουργεία, που δεν προωθήθηκε, καθώς αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν φόβους για αντιδράσεις. Ξανατέθηκε τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αργότερα τον Απρίλιο του 2009 από τον Χρ. Μαρκογιαννάκη, ενώ ακόμα μια απόπειρα για «ελεγχόμενες διαδηλώσεις» έγινε το 2011 από τον Χρ. Παπουτσή. «Νομοθετική ρύθμιση» είχε επιχειρήσει τον Μάιο του 2013 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑ.ΣΟ.Κ Ν. Δένδιας, για διαδηλώσεις κάτω των 200 ατόμων, για όλες τις περιόδους του χρόνου, σε πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο από 100.000 κατοίκους.

Σήμερα, για να πετύχουν προληπτική καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, προχωρούν σε αντιδημοκρατικά μέτρα. Πρόκειται για την επιχειρούμενη συνέχεια του δόγματος «του νόμου και της τάξης». Επιδιώκεται σιγή νεκροταφείου για τις εργατικές, και λαϊκές, διεκδικήσεις, να μπει στον γύψο η ταξική πάλη. Τώρα βάζουν στο στόχαστρο και τις διαδηλώσεις, επενδύοντας στη διαπόμπευση των συνδικάτων και των απεργών, που χρόνια επιχειρείται, μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού.
Οι πορείες πρέπει κατ’ αυτούς να δηλώνονται στην αστυνομία δύο 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή τους. Πορείες αδήλωτες, πορείες χωρίς «υπεύθυνο», θα θεωρούνται παράνομες, άρα δικαιολογημένη η άσκηση βίας για τη διάλυσή τους. Πέρα από το φακέλωμα των διαδηλωτών, θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα όπου ανακοινώνονται οι κινητοποιήσεις, ενώ, ανάλογα με τον όγκο των διαδηλωτών, θα προσδιορίζεται και ο χώρος που θα καταλαμβάνουν και οι διοργανωτές θα καθίστανται υπόλογοι για τυχόν «επεισόδια». Τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, οι καθυστερήσεις στα μέσα μεταφοράς, ότι κανείς δεν έχει να ξοδέψει και η αναδουλειά στα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και τη δημοσιονομική «κανονικότητα». Η «ομαλότητα στους δρόμους και ο σεβασμός στα δικαιώματα των πολλών» είναι το πρόσχημα. Αν το ζήτημα ήταν τα δικαιώματα των πολλών, δε θα περνούσαν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2020 για συνέχιση της λιτότητας και των περικοπών, σε μία χώρα που το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτή η πολιτική θέλει τώρα να βάλει στον γύψο τις διαδηλώσεις και για αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιεί νέες αντιλαϊκές νομοθετικές τροποποιήσεις και αλλαγές.
Ψηφίζουν και προσπαθούν να επιβάλουν αυτά τα μέτρα γιατί φοβούνται τις εργατικές και λαϊκές, τις νεολαιίστικες αντιστάσεις ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές.

Με τις μαζικές κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων ημερών, και με αποκορύφωση τη συγκέντρωση της 9ης Ιουλίου, τα ταξικά συνδικάτα και φορείς του λαϊκού κινήματος διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο-τερατούργημα για τις διαδηλώσεις, κάνοντας σαφές ότι οι αγώνες των εργαζομένων δεν μπαίνουν στον γύψο, ότι κάθε απόπειρα τρομοκρατίας και απαγορεύσεων θα μείνει στα χαρτιά!
Μολαταύτα, ο …νομοταγής πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, σε ρόλο εκπροσώπου της κυβέρνησης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε ανερυθρίαστα ότι «θα εφαρμόσει όσα προβλέπει ο νόμος», επιχειρηματολογώντας, μάλιστα, ότι «ως δημόσιος λειτουργός, δεν του επιτρέπεται να κάνει τον αντάρτη».
Η τοποθέτηση του πρόεδρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ είναι σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση που πήρε το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ (στις 03/07) ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο που χτυπά το δικαίωμα στη διαδήλωση. Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρη: «Η απαγόρευση των διαδηλώσεων θα μείνει στα χαρτιά. Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα».

Ο πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, πέρα από το γεγονός ότι λειτουργεί υπονομευτικά απέναντι στην προσπάθεια των εργαζομένων να ακυρώσουν στην πράξη τον κατάπτυστο νόμο, λειτουργεί σαφώς ενάντια στους σκοπούς και τις επιδιώξεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, ενάντια στις στοιχειώδεις δημοκρατικές λειτουργίες του συνδικάτου, ενάντια στις αποφάσεις που πλειοψηφικά λαμβάνονται. Για τη στάση του αυτή είναι υπόλογος απέναντι στους δημόσιους υπαλλήλους.
Άλλωστε, η Δ.Α.Κ.Ε, η παράταξη του κου Πάιδα, η οποία για τη συγκρότηση του προεδρείου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ συνεργάστηκε με τη ΔΗΣΥΠ (τη συνδικαλιστική έκφραση του ΚΙΝ.ΑΛ, το οποίο ψήφισε υπέρ του νόμου για τις διαδηλώσεις), καταψήφισε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ την πρόταση διοργάνωσης συλλαλητηρίων στις 9 Ιουλίου. Καταγγέλλουμε, λοιπόν, τη στάση του, καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη τοποθέτηση του εν λόγω εκπροσώπου των εργαζομένων στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ, που υπονομεύει το εργατικό λαϊκό κίνημα, και καλούμε τους δημόσιους υπαλλήλους να βγάλουν συμπεράσματα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ακυρώσουμε τον νόμο στην πράξη, παραμερίζοντας τσιράκια και φωνές του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Όπως και όλες οι προηγούμενες, κι αυτή η απόπειρα περιορισμού των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέσω της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, πρέπει να πέσει στο κενό. Καλούμε σωματεία, ομοσπονδίες και κάθε εργαζόμενο να αντισταθούν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το