Πολιτισμός

Παιδική τέχνη και βυζαντινή ζωγραφική στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Αμπελοκήπων

Η παιδική τέχνη χαρακτηρίζεται από μεγάλη ελευθερία και αυθορμητισμό. Τα έργα των παιδιών χαρακτηρίζονται από τους ενήλικες ως ενδιαφέροντα, συναρπαστικά ή πολύχρωμα δείγματα της αυτοέκφρασής τους. Το παιδί ζωγραφίζει, αποτυπώνει τις σκέψεις του, τις επιθυμίες του και τα συναισθήματά του. Στα παιδικά έργα χρησιμοποιούνται τα βασικά στοιχεία της Τέχνης, όπως η γραμμή, το σχήμα, τα χρώματα, με αποτέλεσμα η παιδική τέχνη να έχει αναβαθμιστεί στο επίπεδο της Καλής Τέχνης.
Για το παιδί, η αξία της καλλιτεχνικής εμπειρίας είναι η διαδικασία. Σκοπός των παιδαγωγών του ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων είναι να κατανοήσει και να στηρίξει το παιδί, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκφραστεί ελεύθερα, να αισθανθεί τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα και να απολαύσει τη ζωγραφική.
Ως αγιογραφία ορίζεται η Τέχνη της απεικόνισης ιερών προσώπων, θρησκευτικών σκηνών και η ζωγραφική παράσταση θρησκευτικών θεμάτων. Οι αγιογραφίες αντλούν τα θέματά τους από τη ζωή και τα θαύματα των προσώπων, που αγιοποιήθηκαν από την Εκκλησία. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, η αγιογραφική εικόνα δεν στοχεύει σε μια ρεαλιστική αναπαράσταση ενός προσώπου, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μια σχέση ζωής με τον Θεό και τους Αγίους Του.

Πιο συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εικαστικός – αγιογράφος κ. Έλενα Νικηφόρου, μέσω του εργαστηρίου της Βυζαντινής Ζωγραφικής, που πραγματοποιείται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) Αμπελοκήπων της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, που αποτελεί, όπως και οι άλλες δομές, δράσεις συγχρηματοδοτούμενες από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, τελικός δικαιούχος της δράσης είναι η ΕΕΤΑΑ και ανάδοχος του έργου είναι η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις ιδιαιτερότητές της, ενώ παράλληλα οδηγούνται στο να διαβάζουν και να κατανοούν τη γλώσσα της. Τα παιδιά μαθαίνουν τον τρόπο και τον λόγο που ζωγραφίζονται τα χαρακτηριστικά των προσώπων των Αγίων και η αμφίεσή τους.
Τα παιδιά διακρίνουν ότι οι εικόνες ζωγραφίζονται κατά μέτωπο ή σε στροφή τρία τέταρτα και ότι τα χρώματα των εικόνων σε πολλές περιπτώσεις είναι αφύσικα για να υπηρετήσουν τον συμβολισμό, που αποτελεί βασικό στοιχείο της Αγιογραφίας. Η γνωριμία των παιδιών με τα στάδια της αγιογράφησης μιας εικόνας, με τα Βυζαντινά Γράμματα και τη Βυζαντινή Γραφή, αποτελούν βασικούς στόχους του εργαστηρίου της Βυζαντινής Ζωγραφικής. Εξάλλου, η Χριστιανική Τέχνη υπήρξε ο κύριος φορέας της καλλιτεχνικής έκφρασης για αιώνες κι ενέπνευσε αξιόλογους ζωγράφους να εκθειάσουν τον πλούτο της.

Ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι, βγαίνει το συμπέρασμα ότι μέσω της Βυζαντινής Τέχνης αντικατοπτρίζεται η ανάγκη των ανθρώπων να θαυμάσουν την αγιοσύνη των θείων προσώπων κατά κύριο λόγο. Τα παιδιά, που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο εργαστήριο του ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων, γίνονται κοινωνοί αυτού του Πολιτισμού, που αποτέλεσε σύστημα αναφοράς και συντελεστή πνευματικής επιρροής για τις μετέπειτα γενιές.
Αφουγκραζόμενοι και σεβόμενοι τις ανάγκες των παιδιών για έκφραση και δημιουργία, επικοινωνία, συνεργασία, οι παιδαγωγοί-εμψυχώτριες του ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων κ.κ. Δέσποινα Μόσχου, Αθανασία Κολοφωτιά και Ελένη Νίκου, όπως και όλων των ΚΔΑΠ της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα, παρέχουν οργανωμένες δράσεις κι εργαστήρια, που προωθούν την καλλιέργεια δεξιοτήτων, εμπλουτίζουν γνωστικά πεδία και παρέχουν πολύπλευρες καλλιτεχνικές εμπειρίες στο κάθε παιδί.

Οι έξι δομές ΚΔΑΠ, που μπορεί να απευθύνεται το ευρύ κοινό για δωρεάν συμμετοχή στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης είναι οι εξής: ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων, Νικαίας και Ζέρβα, Ν. Ιωνία, 2421091316, ΚΔΑΠ Βασδέκειο, Μυτιλήνης και Χαλκηδόνος, Νέα Ιωνία, 2421091113, ΚΔΑΠ Κάτω Λεχωνίων, 8ο χλμ. Εθνικής Οδού Βόλου – Τσαγκαράδας, 2428094000, ΚΔΑΠ Νεάπολης, Νεαπόλεως 76, Νεάπολη Βόλος, 2421064336, ΚΔΑΠ Πορταριάς, Πορταριά, 2428099925, ΚΔΑΠ Προσφυγικών, Χρήστου Λούλη και Εφέσσου 52, Νέα Ιωνία, 2421068978.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το