Τοπικά

Το 40% των αγροτών στη Μαγνησία δεν επικαιροποίησε τα στοιχεία για το αγροτικό τιμολόγιο

Από παράταση σε παράταση πάει η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για το αγροτικό τιμολόγιο, που έληγε στις 30 Ιουνίου 2020 και παρατάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Εκατοντάδες αγρότες στη Μαγνησία δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν, όσοι δεν το κάνουν, να «καταλήξουν» αυτομάτως στο επαγγελματικό τιμολόγιο, χάνοντας το πολύ φθηνότερο αγροτικό τιμολόγιο.
Η διαδικασία εκκαθάρισης του μητρώου των δικαιούχων του αγροτικού τιμολογίου άρχισε το 2014 και ακόμη συνεχίζεται μετά τις συνεχόμενες παρατάσεις, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται.
Το καλοκαίρι του 2018, η ΔΕΗ Βόλου με ανακοίνωσή της ενημέρωνε τους χιλιάδες αγρότες στη Μαγνησία ότι εκκαθαρίζει τους δικαιούχους του αγροτικού τιμολογίου και καλεί τους αγρότες σε συνεργασία. Για αυτό είχε αποστείλει επιστολές στους δικαιούχους του αγροτικού τιμολογίου για να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου 2.500 με 3.000 στον Νομό Μαγνησίας.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου ένα 40% δεν έχει ανταποκριθεί στην υποχρέωση επικαιροποίησης των στοιχείων τους, που σημαίνει ότι εκατοντάδες αγρότες στη Μαγνησία θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία να το κάνουν.
Αλλιώς, αν παρέλθει η ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2020 και δεν προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, κινδυνεύουν να βρεθούν με επαγγελματικό τιμολόγιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, χάνοντας έτσι το προνομιακό αγροτικό τιμολόγιο, που είναι αρκετά πιο φτηνό.
Το κατάστημα της ΔΕΗ Βόλου διαθέτει γεωπόνο, ο οποίος συμβουλεύει και καθοδηγεί τους δικαιούχους του αγροτικού τιμολογίου, ενώ στην απόφαση της νέας παράτασης έπαιξε ρόλο η καραντίνα και το lockdown λόγω του κορωνοϊού.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει πως σε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνει την προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για το αγροτικό τιμολόγιο, η οποία έληγε στις 30 Ιουνίου 2020, έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
«Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία για την εκκαθάριση του μητρώου των δικαιούχων του αγροτικού τιμολογίου, ξεκίνησε τη διαδικασία από το 2014. Παρά τη σχετική πρόοδο που έχει συντελεστεί, ένα μεγάλο μέρος των αγροτών δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία του, καθώς, λόγω του αυξημένου όγκου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμοι, Περιφέρειες κ.λπ.), παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.
Η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, μέσω του Συστήματος Υποβολής Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί ως προς τα αναμενόμενα αποτελέσματα
Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ καλεί εκ νέου τους αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, προς την εταιρεία, ειδικά εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο έχουν διακόψει την αγροτική τους δραστηριότητα και συνεχίζουν παράτυπα να απολαμβάνουν τα προνόμια του αγροτικού τιμολογίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το