Ελλάδα

Ουδέν νεώτερον από το ντιμπέιτ των αρχηγών

debate-twitter

Ενα ντιμπέιτ όπου και οι επτά πολιτικοί αρχηγοί ήταν προδήλως αποφασισμένοι να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα και να κρατήσουν σαφείς αποστάσεις από τη ζώνη του ουσιαστικού διαλόγου για την πορεία της χώρας, άρχισε και έκλεισε χθες χωρίς αξιοσημείωτα κέρδη ή ζημίες για τα κομματικά επιτελεία.

Το γεγονός και μόνο ότι όλοι οι αρχηγοί παρά τις ενδιάμεσες ατάκες ή κορώνες κράτησαν γραμμή άμυνας για να αποφύγουν το… μοιραίο λάθος, διέψευσε εν πολλοίς τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει τα κόμματά τους τις προηγούμενες μέρες και ώρες. Ούτε η ευκαιρία των επτά θεματικών ενοτήτων ανέτρεψε το κλίμα αμηχανίας, αυτοσυγκράτησης και προσήλωσης στο «καλούπι» της εμφάνισης που είχαν προεπιλέξει για το πρώτο κρίσιμο ραντεβού κορυφής πριν από τις κάλπες.

Ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδειξε εξαρχής ότι ήθελε με τις απαντήσεις του να στοχεύσει ευθέως στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, ακολουθώντας χαμηλούς τόνους και αποφεύγοντας πάση θυσία τις προκλήσεις για σύγκρουση – ειδικά με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και τον μέχρι… χθες σύντροφό του στον ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ακόμη κι όταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης γυρνούσε προς το μέρος του για να τον ρωτήσει με σκωπτικό ύφος αν έχει χρόνο να περάσει αύριο από την Κουμουνδούρου για να συμφωνήσουν, ο κ. Τσίπρας έκανε ότι δεν άκουσε.

Παρέμεινε αντιθέτως πιστός στον «κανόνα» να αναδείξει το δίλημμα των εκλογών, καλώντας εμμέσως τους τηλεθεατές-ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν για «να μη γυρίσει η Ελλάδα πίσω». «Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εμείς τα βάλαμε με θεούς και δαίμονες, και την κρίσιμη στιγμή βάλαμε τον λαό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία με την επισήμανση ότι «οι πιο κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας για να ξεμπερδέψουμε με το παλιό».

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε με μια κίνηση απολύτως αυτονόητη για το κόμμα του. Στόχευσε στην πλήρη αποδόμηση του επταμήνου διακυβέρνησης Τσίπρα και ταυτόχρονα επιχείρησε να παρουσιάσει τη Νέα Δημοκρατία ως τη μόνη δύναμη-εγγύηση για τις αναγκαίες κυβερνητικές συνεργασίες της επόμενης μέρας. «Είμαστε η παράταξη που μπορεί να συνθέσει, γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις λύσεις», είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είχε μια έντονη αψιμαχία με τον Π. Καμμένο, κυρίως εκτός μικροφώνων (νωρίτερα ο αρχηγός των ΑΝΕΛ του είχε επιτεθεί προσωπικά). Γενικότερα ο λόγος του κ. Μεϊμαράκη ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένος με το «αξίωμα» ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει υποσχέσεις, αλλά μπορεί να τα κάνει καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Λαφαζάνης προσπάθησε να κάνει το… σποτάκι του κόμματός του «όπλο» για να απαντήσει στις εναντίον του μομφές, αλλά δεν κατάφερε να προσπεράσει τα απανωτά ερωτήματα του στυλ «ευρώ ή δραχμή».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε και εστίασε στο τελευταίο σύνθημα του Ποταμιού «πρώτη φορά στα σοβαρά», θέλοντας έτσι να φτάσει στην ατζέντα: για μια κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη μέρα με μικρό υπουργικό συμβούλιο και μεταρρυθμίσεις.

Με σταθερό και ευθύβολο λόγο ανάμεσα στους έξι κυρίους η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε ως η «γέφυρα» της συνεννόησης, επιτέθηκε στον κ. Μεϊμαράκη για τις «κοκορομαχίες» με τον κ. Τσίπρα, τον οποίο εν συνεχεία «στόλισε», λέγοντας ότι αν υπήρχε «χρυσό βατόμουρο» θα το είχε κερδίσει για τα αποτελέσματα της πολιτικής. Ωστόσο, η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στη γραμμή των συνεργασιών και χαρακτήρισε αυταπάτη κάθε κουβέντα περί αυτοδυναμίας. Ο Δ. Κουτσούμπας έβαλε στον ίδιο… σάκο του μνημονιακού μετώπου και τη Λαϊκή Ενότητα, υπό την έννοια ότι και ο κ. Λαφαζάνης συγκυβέρνησε για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το