Τοπικά

Οριστικό το “ρήγμα” της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου με τον Δήμαρχο Σκιάθου – Απομονώνεται από τη “συμμαχία”

Απομονωμένος ο δήμαρχος Σκιάθου από τη «συμμαχία» των δημάρχων, δηλαδή την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου. Κατηγόρησε για αυθαιρεσία την Εταιρεία στην αξιολόγηση προγραμμάτων συνεχίζοντας τη διαμάχη που ξεκίνησε ο ίδιος πριν ένα μήνα και ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Π. Κουτσάφτης με μια αυστηρή επιστολή ζητάει από τον Θ. Τζούμα να τηρήσει στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας και συνεργασίας, με αφορμή όσα συνέβησαν με το πρόγραμμα Leader. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Σκιάθου κατέθεσε προτάσεις απορρόφησης όλου του προγράμματος σε μια προσπάθεια να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση τα υπόλοιπα νησιά και το Τρίκερι. Δύο προτάσεις της Σκιάθου δεν αξιολογήθηκαν θετικά, γεγονός που εξόργισε τον δήμαρχο Σκιάθου που επιτέθηκε εναντίον της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου ΑΕ.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου και πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου κ. Κουτσάφτης με επιστολή του στον Θ. Τζούμα , δήμαρχο Σκιάθου επαναλαμβάνει ότι οι προτάσεις του κατατάχθηκαν στον οριστικό πίνακα αξιολογημένων ως «μη ενισχυόμενες λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού» και δεν απορρίφθηκαν, όπως λανθασμένα επιμένει να ισχυρίζεται. Η δε αξιολόγησή τους έγινε με βάση την εγκεκριμένη μεθοδολογία και τα εγκεκριμένα κριτήρια από την Επιτροπή Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας και Θαλάσσης 2014-2020, χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση. Ο Θ. Τζούμας υπέβαλλε ένσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από τον κ. Κουτσάφτη παντελώς αόριστη.

«Σας αναλύσαμε όλη τη διαδικασία αξιολόγησης και κατάταξης των προτάσεών μας. Ο περιορισμένος προϋπολογισμός της πρόσκλησης διατέθηκε για την ενίσχυση έργων / πράξεων μεγαλύτερης βαθμολογίας και κατάταξης στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και ένα του Δήμου Σκιάθου.
Στην ελληνική και τοπική πραγματικότητα η Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου ΑΕ (ΕΑΠ ΑΕ) στην τριακονταετή πορεία της έχει συνεισφέρει στην υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων, στην αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, στον προγραμματισμό για την τοπική ανάπτυξη και σε πολλά ακόμα αντικείμενα που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, διεπιστημονικότητα και καινοτομία. Αποτέλεσε και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αυτή αναλαμβάνει.

Όσο σημαντικό είναι για τη διοίκηση της εταιρείας και το στελεχιακό δυναμικό της να είμαστε αποτελεσματικοί, χρήσιμοι και άμεσοι στην υλοποίηση έργων, άλλο τόσο σημαντικό είναι οι ενέργειες και τα βήματα που ακολουθούμε να γίνονται σωστά και με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Είναι πάντως άξιο αναφοράς, ότι μέσα από τις αυθαίρετες ερμηνείες σας περί δήθεν μη σύννομης διαδικασίας «ξεχνάτε» ότι οι δύο προτάσεις που έλαβαν χαμηλότερη βαθμολογία δεν έφεραν τη δέουσα ωριμότητα καθώς υστερούσαν σε επίπεδο εγκρίσεων και απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ο τρόπος που επιλέξατε να διαχειριστείτε το θέμα. Ο οποίος δεν συνάδει με την κουλτούρα των προκατόχων σας που επένδυαν στην εποικοδομητική συνεργασία και διάδραση με τους υπόλοιπους ΟΤΑ.

Μέχρι σήμερα η επεξεργασία και επίλυση όλων των θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας της Ε.Α.Π. Α.Ε. στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι του νομού, εξαντλούνται πάντα ενώπιον των θεσμικών της οργάνων με δημιουργικό και ωφέλιμο διάλογο και όχι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντιλαμβανόμαστε την πρόθεσή σας να θέλετε το όφελος του τόπου σας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών σας, θα μας επιτρέψετε όμως να επισημάνουμε ότι αυτά δεν επιτυγχάνονται με κραυγές και απαξιωτικές συμπεριφορές.

Η διοίκηση της εταιρείας δεν πρόκειται να ακολουθήσει την οδό της αντιπαράθεσης και της αμφισβήτησης του έργου των στελεχών της που επιλέξατε. Ειδικότερα στην παρούσα προτεραιότητα της εταιρίας είναι η επιτυχής υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια διεκδίκησης επιπλέον πόρων για τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων πράξεων, που συγκέντρωσαν χαμηλότερη βαθμολογία και απορρίφθηκαν καθώς η συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης δεν επαρκούσε.
Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους αυτούς πράττοντας κάθε τι δυνατόν σε συνέργεια με τους τοπικούς φορείς για την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών και των πλεονεκτημάτων της περιοχής», καταλήγει ο κ. Κουτσάφτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το