Τοπικά

Λουκάς Ζαχείλας: Σπάνια ευθυγράμμιση Κρόνου-Δία και ταύτιση με το άστρο της Βηθλεέμ

Η πλανητική ευθυγράμμιση του Κρόνου και του Δία, ένα σπάνιο φαινόμενο που αποκαλείται σύνοδος και η ταύτιση του συγκεκριμένου αστρονομικού γεγονότος με το άστρο της Βηθλεέμ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με τον πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, δρ. Λουκά Ζαχείλα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε για τη διπλή σύζευξη των δύο μεγαλύτερων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, που θα φανούν τόσο κοντά στον ουρανό για πρώτη φορά μετά από οκτώ περίπου αιώνες.

Στις 21 Δεκεμβρίου, που έχουμε και το χειμερινό ηλιοστάσιο, τα τροχιακά μονοπάτια του Δία και του Κρόνου θα μοιάζουν πως ενώθηκαν στον ορίζοντα και θα εμφανίζονται ως ένα μόνο λαμπερό αστέρι. Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν ευνοούν τη διοργάνωση αστροπαρατήρησης.
Οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Αστρονομίας είδαν τα σχέδιά τους να ανατρέπονται, αφού υπό άλλες συνθήκες μεθαύριο μετά το ηλιοβασίλεμα θα είχαν λάβει θέση στον Σωρό για να παρακολουθήσουν την επικάλυψη Δία και Κρόνου.

«Δυστυχώς θα μείνουμε στα σπίτια μας και δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στο ύπαιθρο, διοργανώνοντας κάποια εκδήλωση. Προβληματιστήκαμε με τις συνθήκες που επικρατούν και το ότι θα μείνουμε άπραγοι, είναι κάτι που μας στεναχωρεί», παραδέχθηκε ο κ. Ζαχείλας, την ώρα που από το παράθυρο του σπιτιού του στον Άνω Βόλο, παρατηρούσε τον ουρανό και ευχήθηκε τουλάχιστον ο ουρανός τη Δευτέρα να μην έχει νέφη, ώστε να είναι δυνατή η παρατήρηση του φαινομένου της «Μεγάλης σύζευξης». «Μόνο ένας σύλλογος από την Αθήνα θα κάνει κάτι διαδικτυακά, χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο, αλλά πάλι έτσι χάνεται η μαγεία. Και ειδικά με τις αστροβραδιές που διοργάνωνε τακτικά η Εταιρεία προ πανδημίας, κάθε φορά είχαμε μία πραγματική γιορτή», πρόσθεσε με νόημα.

Στη συνέχεια ο κ. Ζαχείλας αναφέρθηκε στο σπάνιο φαινόμενο, το οποίο θα επαναληφθεί για πρώτη φορά από τον Μεσαίωνα (σ.σ. το έτος 1226 για την ακρίβεια). «Η σύνοδος ξεκίνησε εδώ και αρκετές εβδομάδες. Την προσεχή Δευτέρα είναι η ημέρα που οι δύο πλανήτες θα φαίνονται στην πιο κοντινή τους απόσταση για έναν παρατηρητή από τη γη και θα μοιάζουν ως ένα σώμα. Η ευθυγράμμιση είναι καθαρά οπτική. Ο Δίας απέχει πάνω από επτακόσια εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο και ο Κρόνος βρίσκεται σε διπλάσια απόσταση. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, οπότε το φαινόμενο αφορά ξεκάθαρα στο πώς το παρατηρούμε από τη γη και δεν χρειάζεται το μυαλό μας να πάει σε κάποια συνωμοσιολογική ή απόκρυφη σύμπτωση. Εάν ήμασταν σε κάποιον άλλον πλανήτη, δεν θα ίσχυε αυτή η ευθυγράμμιση, γιατί θα άλλαζε η γωνία παρατήρησης», τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας.

Κλείνοντας, πάντως, ο κ. Ζαχείλας αναφέρθηκε στη θεωρία που κυκλοφορεί ευρέως τα τελευταία χρόνια ότι μία αντίστοιχη σύνοδος πλανητών κρύβεται πίσω από το Άστρο της Βηθλεέμ, που οδήγησε τους τρεις Μάγους στη φάτνη του νεογέννητου θείου βρέφους: «Αυτή τη φορά η σύνοδος των δύο πλανητών συνέπεσε με την περίοδο των Χριστουγέννων και όλοι κάνουν τον συνειρμό πως είχαμε κάτι αντίστοιχο και τότε, που οι Μάγοι οδηγήθηκαν στον Χριστό ακολουθώντας για τρεις μήνες ένα πολύ λαμπερό αντικείμενο στον ουρανό. Γύρω από αυτό έχουν γραφτεί πολύ σοβαρά βιβλία, ενώ μπορώ επίσης να αναφέρω και το εξαιρετικό άρθρο που έγραψε σχετικά ο αγαπημένος μας κ. Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Μάλιστα, υπάρχει και μία θεωρία που αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό στο… ντουέτο Κρόνου και Δία, να είχαμε και τρίτο πλανήτη, με πιθανότερη την Αφροδίτη». Όμως, πέρα από την επιστημονική προσέγγιση, ο κ. Ζαχείλας έδωσε και μία άλλη διάσταση: «Στην εποχή μας, πολλά αστρονομικά φαινόμενα μπορούμε να τα εξηγήσουμε με τη βοήθεια των υπολογιστών και της γνώσης που έχουμε αποκτήσει από την αστρονομία και την αστροφυσική, αποδίδοντάς τα στις σωστές διαστάσεις τους. Θα υπενθύμιζα όμως και την άποψη ότι μετράει εξίσου τι πιστεύει ο καθένας μας μέσα του».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το