Κόσμος

Οργή στην Γκάνα: 63χρονος αρχιερέας παντρεύτηκε 12χρονη

Οργή έχει προκαλέσει στη Γκάνα ο γάμος ενός 12χρονου κοριτσιού με έναν 63χρονο αρχιερέα. Σε βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, φαίνεται ο ιερέας να τοποθετεί στο κεφάλι του παιδιού ένα στεφάνι, σύμφωνα με την παραδοσιακή τελετή.

Σε βίντεο ακούγονται γυναίκες που μιλούν την τοπική διάλεκτο Gad, να συμβουλεύουν τη 12χρονη να ντύνεται παιχνιδιάρικα και να φορά αρώματα, που της έκαναν δώρο για να διεγείρει σεξουαλικά τον σύζυγο της.

Το νόμιμο κατώτατο όριο ηλικίας για γάμο στην Γκάνα είναι τα 18 έτη. Οι παιδικοί γάμοι έχουν μειωθεί αισθητά, αλλά συνεχίζουν να συμβαίνουν. Σύμφωνα με την Girls Not Brides, το 19% των κοριτσιών στη χώρα παντρεύεται πριν συμπληρώσουν τα 18 έτη και το 5% παντρεύεται πριν συμπληρώσει το 15 έτος.

«Εθιμοτυπικός ο ρόλος της»
Οι παραδοσιακοί ηγέτες της κοινότητας Nungua, στην οποία ανήκουν η κοπέλα και ο αρχιερέας, καταδίκασαν όσους αντιτίθενται στον γάμο, αποκαλώντας τους αδαείς. Ο Nii Bortey Kofi Frankwa II, ηγέτης της τοπικής κοινότητας, δήλωσε την Κυριακή ότι ο ρόλος της κοπέλας ως σύζυγος του αρχιερέα είναι εθιμοτυπικός. Πρόσθεσε ότι η ιεροτελεστία για να γίνει σύζυγος ιερέα ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια κι αυτό δεν παρεμπόδισε την εκπαίδευσή της. Στη συνέχεια θα υποβληθεί σε μια δεύτερη τελετή για να εξαγνιστεί και να προετοιμαστεί για τα συζυγικά της καθήκοντά.

Ο 63χρονος αρχιερέας είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέλη της κοινότητας. Πραγματοποιεί θυσίες εκ μέρους της, προσεύχεται για την προστασία της και επιβάλλει τις πολιτιστικές πρακτικές.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το