Αθλητισμός

Όραμα για τον Γ.Σ. Βόλου το δικό του κλειστό γήπεδο – Δηλώσεις Γ. Ντάκη

Το παιδικό τμήμα του Γ.Σ. Βόλου με τον προπονητή Γιώργο Ντάκη
Το παιδικό τμήμα του Γ.Σ. Βόλου με τον προπονητή Γιώργο Ντάκη

Ο ιστορικός Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου, που το 2016 συμπληρώνει 120 χρόνια ζωής, έχει μια αξιοσημείωτη προσφορά στον χώρο του βολιώτικου αθλητισμού. Ιδιαίτερα σημαντική είναι ειδικότερα η παρουσία του τμήματος μπάσκετ, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ανδρική ομάδα, που πρωταγωνιστεί στην Α1 ΕΣΚΑΘ, αλλά και τις ακαδημίες του. Η επιδίωξη μάλιστα για ένα σύγχρονο κλειστό χώρο στις δικές του εγκαταστάσεις αποτελεί το όραμα των ανθρώπων του συλλόγου, που καλλιεργεί το άθλημα του μπάσκετ για 60 χρόνια.

Στη Θεσσαλία της Δευτέρας μίλησε ο Γιώργος Ντάκης, υπεύθυνος Ακαδημιών μπάσκετ του Γ.Σ. Βόλου, ο οποίος βρίσκεται στο συγκεκριμένο πόστο για όγδοο χρόνο και είναι παράλληλα συνεργάτης του προπονητή της ανδρικής ομάδας Γιώργου Κοσμάτου, έχοντας υπάρξει πρώτα παίκτης της για 11 χρόνια.

Ο 46χρονος τεχνικός έκανε αρχικά μία ιστορική αναδρομή στις ακαδημίες από το 2000 και μετά:

«Το 2000 που ανέλαβε ως έφορος ο κ. Αντρέας Κουρουπάκης ξεκίνησε μια προσπάθεια ο σύλλογος να οργανωθεί σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις αλλά και το προπονητικό τημ, για να αναπτυχθεί. Στρώθηκε το εξωτερικό γήπεδο με ταρτάν και έγιναν καλύτερες οι συνθήκες στο εσωτερικό γήπεδο, που απέκτησε πλαστικό τάπητα και μεγάλωσε ο χώρος του, ώστε να είναι πιο μπασκετικός.

Επίσης δημιουργήθηκαν ένα γραφείο προπονητών, όπου μπορούν να πηγαίνουν οι γονείς να ρωτάνε οτιδήποτε, και ένας χώρος αποδυτηρίων. Έτσι ξεκίνησε το τμήμα να αναπτύσσεται.

Σκεφτήκαμε ότι επειδή βρισκόμαστε σχεδόν στο κέντρο του Βόλου και γύρω υπάρχουν πολλά σχολεία και άρα μεγάλος όγκος παιδιών, πρέπει να βγούμε πιο δυναμικά ως Γ.Σ. Βόλου προς τα έξω να ενημερώσουμε τα παιδιά και τους γονείς ότι εδώ είναι ένας σύλλογος που ασχολείται και με το μπάσκετ και υπάρχει η διάθεση και ο χώρος. Αυτοσκοπός δεν είναι να βγάλουμε αθλητές που θα κάνουν όνομα στον Βόλο. Θέλουμε πρώτα να οργανώσουμε την ακαδημία, ώστε τα παιδιά να έρχονται και να χαίρονται το μπάσκετ και μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποια να προχωρήσουν».

Επίσης ο έμπειρος τεχνικός ρωτήθηκε για τα παρακάτω θέματα:

Για τον τρόπο λειτουργίας της ακαδημίας:

«Η ακαδημία μας έχει όλο το φάσμα των ηλικιών, από παιδιά γεννημένα το 1998 μέχρι και το 2010. Αυτά είναι χωρισμένα σε κατηγορίες ηλικιακές και βάσει δυναμικότητας. Κάποια που είναι καλύτερα τα ανεβάζουμε προς τα πάνω στην μπασκετική πυραμίδα. Η πιο χαμηλή κατηγορία είναι τα Junior και ανεβαίνουμε σε ακαδημία Β, ακαδημία Α, προμίνι (2005), μίνι Β και Α (2003 και 2004), παμπαίδες (2002), παιδικό (2000 και 2001) και εφηβικό (1998 και 1999).

Το τμήμα των κοριτσιών δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια, γιατί βλέπαμε ότι υπάρχουν γονείς που ήθελαν να φέρουν τα κορίτσια τους κοντά μας. Δεν είναι σήμερα σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει αυτή η τάση και ίσως του χρόνου κατεβούμε σε ένα πρωτάθλημα.

Όλοι οι προπονητές των ακαδημιών, εγώ, ο Γιώργος Κοσμάτος, ο Χρήστος Ζαρογιάννης και ο Στέφανος Μπαντίδης έχουν δίπλωμα. Τα κλειστά που κάνουμε προπόνηση είναι το 1ο, το 3ο και 6ο Λύκειο Βόλου, αλλά η προτίμηση των γονιών είναι να ‘μαστε εδώ (σ.σ. στις εγκαταστάσεις του Γ.Σ.Β.), επειδή είναι ο πυρήνας του συλλόγου.

Χριστούγεννα και Πάσχα συνδιοργανώνουμε με άλλες ομάδες τουρνουά, ενώ στις εγκαταστάσεις μας κάνουμε το καλοκαιρινό τουρνουά, που διαρκεί ένα μήνα και έχουμε καλέσει σ’ αυτό προσωπικότητες του μπάσκετ. Συμμετέχουμε και σε τουρνουά εκτός Βόλου, όπως στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, είναι γνωστό ότι δραστηριοποιούμαστε και στην Αγχίαλο, όπου γίνονται προπονήσεις στο κλειστό του Λυκείου της περιοχής».

Για τον ρόλο του κ. Κώστα Κουρκούμπα:

«Είναι μαζί μας από το 2011. Πριν από 4 χρόνια πραγματοποίησε ένα σεμινάριο σε προπονητές του Γυμναστικού, όπου συνεργαστήκαμε, για να δημιουργήσουμε κοινές κατευθυντήριες γραμμές και ένα ενιαίο ασκησιολόγιο για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες που κάθε προπονητής θα χρησιμοποιεί ως βάση».

Για τη θυγατρική ομάδα “Ακαδημία Γ.Σ. Βόλου”:

«Το 2009 φτιάξαμε μια θυγατρική ομάδα, την Ακαδημία Γ.Σ. Βόλου, που έπαιρνε μέρος στη Β’ ΕΣΚΑΘ, γιατί με μία ομάδα στην Α1 ΕΣΚΑΘ δε δινόταν η δυνατότητα σε παίδες και εφήβους να παίξουν όλοι. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν το 2010 η Ακαδημία να πάρει το Πανθεσσαλικό πρωτάθλημα στους Παίδες με προπονητή τον Ανδρέα Τσιριγωτάκη, ενώ στη συνέχεια πήγε στα προκριματικά του Πανελληνίου. Δείξαμε έτσι ότι υπήρχε δυναμική».

Για τον ρόλο της ανδρικής ομάδας στην πρόοδο της ακαδημίας:

«Ασφαλώς για την ακαδημία πολύ μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η αντρική ομάδα, που είναι στις πρώτες θέσεις της Α1 ΕΣΚΑΘ, καθώς στο πίσω μέρος του μυαλού ενός παιδιού είναι να αγωνιστεί εκεί.

Σίγουρα θέλουμε στους άντρες να παίζουν αθλητές από τα σπλάχνα του Γ.Σ. Βόλου και φέτος ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει πολύ σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι κι έχει φτάσει τα 22 έτη. Είναι έξι έμπειροι παίκτες, δύο έως 23 ετών και οι υπόλοιποι μικροί.  Όσο περνάει ο καιρός, οι νέοι θα παίρνουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής και θα γίνονται καλύτεροι.

Του χρόνου έχουμε σκοπό να κατεβάσουμε ακόμη περισσότερο το μέσο όρο ηλικίας και θεωρώ ότι υπάρχουν νεαροί μπασκετμπολίστες, οι οποίοι μπορούν να παίξουν στους μεγάλους».

Για τον βασικό στόχο της ακαδημίας:

«Το πλάνο μας είναι ο Γυμναστικός να έχει παιδιά από την ακαδημία. Το να βλέπουμε ομάδες να έχουν πολλούς παίκτες μεγάλης ηλικίας δεν είναι καλό για το άθλημα. Θέλουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νέα παιδιά στην ομάδα, ώστε να γίνει πιο ισχυρή και να είναι ακόμη πιο ανοδική η πορεία της».

Για το όραμα των ιθυνόντων και των προπονητών του συλλόγου:

«Όνειρό μας πλέον είναι το ανοιχτό γήπεδο κάποια στιγμή να κλείσει και να έχουμε τον δικό μας κλειστό και πιο λειτουργικό χώρο, εφόσον φυσικά βρεθούν οι ανάλογοι πόροι. Αν κάνουμε μία τέτοια επένδυση, θα αποκτήσουμε ως Γυμναστικός πολύ μεγαλύτερη δυναμική, γιατί θα διαθέτουμε δύο χώρους για προπόνηση».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το