Αθλητισμός

Δύο Βολιώτες οδηγούν την ΑΕΛ στην Α2

Χωρίς τίτλο
Μ. Πολίτης και Σ. Κουτίνας με τη φανέλα της ΑΕΛ

Βασικοί στην μπασκετική ομάδα της ΑΕΛ, που αγωνίζεται στον βόρειο όμιλο της Β’ Εθνικής και είναι δεύτερη στη βαθμολογία, διεκδικώντας την άνοδο στην Α2, είναι δύο Βολιώτες, ο 27χρονος Μιχάλης Πολίτης και ο 28χρονος Σάκης Κουτίνας.

Ο πρώην σούτινγκ γκαρντ της Ανάληψης, του Ολυμπιακού Β., της Νίκης Β., της Α.Ε. Λιβαδειάς, του ΑΓΟ Ρεθύμνου  και της Βόνιτσας είναι ο πρώτος σκόρερ των βυσσινί με 14 πόντους μέσο όρο, ενώ ο δεύτερος, γέννημα-θρέμμα της Νίκης, που έχει φορέσει επίσης τη φανέλα των Ικάρων Σερρών και των Τιτάνων Παλαμά, είναι τρίτος με 11 πόντους ανά παιχνίδι.

Φυσικά, η καλή τους παρουσία δεν εξαντλείται μόνο στο σκοράρισμα, αφού διακρίνονται και σε άλλους τομείς και σίγουρα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δύο Βολιώτες είναι αυτοί που οδηγούν τη λαρισινή ομάδα στην παραπάνω κατηγορία.

Οι δύο αθλητές, που συντέλεσαν τα μέγιστα πριν λίγα χρόνια στις συνεχόμενες ανόδους της Νίκης μέχρι την Α2, αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Θεσσαλίας της Δευτέρας να μιλήσουν για τη φετινή σεζόν, αλλά και να σχολιάσουν την ιδιαιτερότητα να έχει ποντάρει μια λαρισινή ομάδα πολλά πράγματα πάνω σε δύο Βολιώτες.

Μιχάλη και Σάκη, θα μπορούσατε να μας σκιαγραφήσετε το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας σας;

Μ. Πολίτης: Είμαστε μια ομάδα που τρέχει πάρα πολύ πάνω κάτω και δε βασιζόμαστε σε έναν-δύο παίκτες, αλλά σε δέκα, που είναι συνήθως το rotation. Έχουμε το δικό μας στυλ, προσπαθούμε να εκτελούμε όλοι και αυτά οφείλονται στην καλή δουλειά του προπονητικού τημ.

Σ. Κουτίνας: Κι εγώ θα έλεγα ότι είμαστε δέκα άτομα που παίζουμε. Είναι κάτι το διαφορετικό σε σχέση με το στυλ παιχνιδιού που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Προσπαθούμε να μπούμε στη φιλοσοφία του προπονητή, που δεν έχει δώσει ξεκάθαρους ρόλους στους παίκτες και σε κάθε παιχνίδι ξεχωρίζει πότε ο ένας και πότε ο άλλος λίγο περισσότερο. Είμαστε δεύτεροι, με 10 νίκες και μία ήττα, πίσω από τον Αστακό, καθώς χάσαμε απ’ αυτόν εκτός έδρας. Ο πρώτος ανεβαίνει απευθείας και ο δεύτερος πάει σε αγώνα μπαράζ. Η δεύτερη θέση θα παιχτεί, πιστεύω, ανάμεσα σε μας και τον Γ.Σ. Λάρισας.

Πολλοί και ειδικά ο μπασκετικός κόσμος του Βόλου έχουν την άποψη ότι την ΑΕΛ την οδηγούν δύο Βολιώτες. Θα αποδεχόσασταν αυτόν τον χαρακτηρισμό;

Μ. Πολίτης: Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να βοηθήσουμε την ομάδα, και αυτό φαίνεται βάσει της στατιστικής αλλά και της συνολικότερης αγωνιστικής μας παρουσίας μέσα στο γήπεδο. Είμαστε 10 ισάξιοι μπασκετμπολίστες. Θεωρώ ότι ως βασικοί παίκτες οδηγούμε ως ένα βαθμό την ομάδα, αλλά θα ήθελα κάτι περισσότερο, συμβιβάζομαι όμως μ’ αυτό που παίρνω και μ’ αυτό που δίνω. Θέλω πάντως να δώσω παραπάνω.

Σ. Κουτίνας: Αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό και κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την ομάδα προσπαθώντας να τη βοηθήσω και να φανώ και εγώ μέσα από αυτή.

Η παραδοσιακή κόντρα Βόλου-Λάρισας επηρεάζει καθόλου την παρουσία σας στην ΑΕΛ; Νιώθετε μια διαφορετική αντιμετώπιση, επειδή είστε Βολιώτες;

Μ. Πολίτης: Μέσα στην πλάκα υπάρχει η κόντρα Βόλου-Λάρισας ανάμεσα σε μένα και τους συμπαίκτες μου. Μας πειράζουν και τους πειράζω. Πέρσι που ο Ολυμπιακός Βόλου νίκησε την ΑΕΛ στο ποδόσφαιρο τρεις φορές, τους έκανα διάφορα πειράγματα υπό μορφή αστεϊσμού. Όλοι ξέρουν εξάλλου ότι είμαι πειραχτήρι. Όταν πέρσι κερδίσαμε τον Αστακό, μπήκαν στ’ αποδυτήρια οι Monsters και είπαν κάποια συνθήματα εναντίον του Βόλου μπροστά μου, επειδή είμαι ένας Βολιώτης στην ΑΕΛ. Ωστόσο, δεν το εξέλαβα ότι είχε κακία κι ήταν στο πλαίσιο του … χαβαλέ. Οι Λαρισαίοι έξω στην κοινωνία μας συμπαθούν πολύ. Αν εκλάβω κάτι ως κακοπροαίρετο, εκεί αλλάζει ο χαρακτήρας μου, αλλά δεν έχει χρειαστεί, γιατί το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό. Δεν έχω πρόβλημα να κάνουμε πλάκα.

Στον Βόλο να πω την αλήθεια κυκλοφορώ με την μπλούζα της ΑΕΛ, αλλά δε με έχει ενοχλήσει κανείς. Εμείς οι αθλητές και οι παράγοντες δεν πιστεύω ότι έχουμε θέμα, γιατί όπου και να πάμε δεν έχουμε πρόβλημα, και οι Βολιώτες και οι Λαρισαίοι. Το θέμα είναι στην κερκίδα και τι κάνουν οι οργανωμένοι, που μάλλον οξύνουν την κατάσταση. Και πέρσι στα ματς Νίκη-ΑΕΛ και αντίστροφα υπήρχε ένα θερμό κλίμα, αλλά οι άνθρωποι των δύο ομάδων δεν έχουν κάτι να χωρίσουν.

Σ. Κουτίνας:  Οι άνθρωποι της διοίκησης είναι μια χαρά, αλλά και στην κοινωνία έξω, που πίνουμε τον καφέ μας για παράδειγμα, δε μας έχει πειράξει ποτέ κανένας ούτε μας έχει πει κανείς τίποτα. Στην ομάδα υπάρχουν πειράγματα που είμαστε Βολιώτες κι αυτό είναι κάτι καινούργιο για μένα. Ο Μιχάλης το έχει συνηθίσει, γιατί είναι στην ομάδα από πέρσι. Δεν πιστεύω πάντως ότι το οτιδήποτε γίνεται με κακή διάθεση. Η ΑΕΛ είναι μια ομάδα που έχει πολλούς Λαρισαίους και μακάρι να το κάναμε και εμείς στον Βόλο με τις δικές μας τις ομάδες. Και για να είμαι ειλικρινής, τα άτομα της διοίκησης είναι από τα λίγα στις ομάδες που έχω παίξει, τα οποία είναι τόσο εντάξει.

Τι σχόλια ακούτε για την παρουσία σας στην ΑΕΛ;

Μ. Πολίτης: Από τον προπονητή μας θα θέλαμε να ακούμε θετικά σχόλια, αλλά είναι δίκαιος και δε λέει σε κανέναν μπράβο. Ίσως όμως ειδικά με μένα να τον πονάει που είμαι Βολιώτης. Αστειεύομαι φυσικά. Στην προσωπική μας επαφή με τον κόσμο έξω ακούμε πολλά θετικά σχόλια.

Σ. Κουτίνας: Από τον κόσμο ακούμε θετικά σχόλια. Μέσα στην ομάδα δε θεωρώ ότι υπάρχει θέμα, επειδή είμαστε Βολιώτες, γιατί δε θα μας έπαιρναν από την αρχή. Πιστεύω ότι έκριναν πάνω απ’ όλα την μπασκετική μας αξία και είμαστε επιλογή του προπονητή μας.

Είστε ευχαριστημένοι από τον χρόνο που παίζετε και από τον ρόλο που σας δίνει η τεχνική ηγεσία;

Μ. Πολίτης: Έχουμε και οι δύο γύρω στα 27 λεπτά συμμετοχής. Είναι ένας χρόνος ικανός για να αποδώσεις σύμφωνα και με το στυλ της ομάδας. Όμως πρωταγωνιστικό ρόλο δεν έχουμε, χωρίς να θέλουμε να πούμε ότι η ΑΕΛ θα έπρεπε να εξαρτάται από μας τους δύο. Το θέμα είναι πώς μας αξιοποιούν, αλλά το παν είναι το καλό της ΑΕΛ.

Είμαστε από τους πρώτους σκόρερ στην ομάδα και θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να παίρνουμε περισσότερες προσπάθειες. Εγώ για οποιονδήποτε συμπαίκτη μου είναι καλύτερος και προπονείται πιο σκληρά από μένα, είμαι διατεθειμένος να καθίσω στον πάγκο. Φέτος έχω αλλάξει το αγωνιστικό μου στυλ με την ΑΕΛ και με τη βοήθεια του προπονητικού τημ, του Αβραάμ Παπαδόπουλου, του Τόλη Τριανταφύλλου και του Χρήστου Χαλίτσιου, που κάνουν εξαιρετική δουλειά, έχω γίνει πιο πολύ δημιουργικός, αφού είχα άλλον ρόλο συνήθως, δηλαδή να εκτελώ.  Επίσης φέτος για πρώτη φορά έχουμε σε πολλά παιχνίδια αναλάβει ειδικές αποστολές στην άμυνα, να πιάνουμε δηλαδή τους καλύτερους επιθετικούς παίκτες του αντιπάλου.

Σ. Κουτίνας: Από τον χρόνο συμμετοχής είμαστε ευχαριστημένοι. Ουσιαστικά όμως δεν έχουμε τον ρόλο που είχαμε στις άλλες ομάδες. Ακόμα δεν μου έχει δοθεί η ευκαιρία να δώσω το 100% της απόδοσης, αλλά πιστεύω είναι θέμα χρόνου να με αξιοποιήσουν, όπως πρέπει . Δε θέλω απλώς να τελειώσει η χρονιά και να φανεί ότι είχαμε πεσμένη απόδοση. Θεωρώ ότι είμαστε πολύ καλά προπονημένοι και οι δύο και τα δίνουμε όλα στο γήπεδο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι η ομάδα πηγαίνει καλά και πως, αν πάρει την άνοδο, θα είμαστε όλοι κερδισμένοι. Έχουμε βάλει τον εγωισμό μας κάτω από την ομάδα.

Τι διαφορές εντοπίζετε ανάμεσα στο μπάσκετ της Λάρισας και του Βόλου; Θα θέλατε κάποια στιγμή να επιστρέψετε στην πόλη σας και να αγωνιστείτε εδώ;

Μ. Πολίτης: Δεν υπάρχουν οι συνθήκες να έρθεις να παίξεις στον Βόλο και οι συμφωνίες δεν τηρούνται καθόλου. Στην ΑΕΛ, αν χτυπήσουμε, έχουμε τον γιατρό, τον φυσικοθεραπευτή, αν θέλει κάποιος, έχουμε ακόμη και ψυχολόγο. Γενικώς έχουμε πολλά άτομα από πίσω και είμαστε πάρα πολύ καλά οργανωτικά και οικονομικά. Εννοείται ότι, αν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, δε θα έφευγα ποτέ από τον Βόλο. Πιστεύω ότι αν γυρίσω στη Νίκη, δε θα ξαναφύγω, αλλά δεν αποκλείω να πάω και σε άλλη ομάδα της πόλης.

Σ. Κουτίνας: Κάποια στιγμή θα γυρίσω, αλλά αποκλειστικά για τη Νίκη, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, γιατί είναι πάντα στην καρδιά μου. Μακάρι να μπορούσε ο Βόλος να μας προσφέρει όχι όλα αυτά που παίρνουμε τώρα, αλλά έστω κάποια απ’ αυτά.

Στη Λάρισα υπάρχει άλλη κουλτούρα γενικώς. Φέτος θα γίνει στη Λάρισα το ντέρμπι ΑΕΛ-ΓΣΛ. Θα έρθει ο κόσμος να χειροκροτήσει και να φύγει ήρεμα, γιατί παίζουν δύο ομάδες της πόλης του. Πιστεύει κανείς ότι θα υπάρχει κλίμα αντίστοιχο με ένα παιχνίδι Ολυμπιακός-Νίκη; Γιατί εδώ να βρίζει ο ένας τον άλλο;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το