Τοπικά

Οι πολιτικές φροντίδας για τη γυναίκα και τις θηλυκότητες είναι επιτέλους υπαρκτές και εφαρμόσιμες

 

Γράφει
η Δρ. Φαίη Τζανετουλάκου,
υποψήφια βουλεύτρια Νομού
Μαγνησίας ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη

Έχοντας βιώσει τη χειρότερη περίοδο, από τις απαρχές ακόμα του φεμινιστικού κινήματος, όσον αφορά στα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των γυναικών και έμφυλων μειονοτήτων, μπορούμε να πούμε ότι η τοξική πατριαρχία έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα για την κοινωνία μας.
Οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί και οι κακοποιήσεις τείνουν να γίνουν η νόρμα που απευχόμαστε. Ταυτόχρονα η δικαιοσύνη αποδεικνύεται διαρκώς ελλιπής ως και προστατευτική για τους θύτες, παρά για τα θύματα, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί αποτρεπτικά για τέτοιου είδους εγκλήματα. Ειδικά όταν ο θύτης είναι υψηλού εισοδήματος και με υψηλές γνωριμίες, τότε το θύμα αδυνατεί να βρει το δίκιο του.
Έχει δε καταγγελθεί ότι ακόμα και μέλη των σωμάτων ασφαλείας εμπλέκονται σε τέτοιου είδους αξιόποινες πράξεις.
Εμείς οι γυναίκες και οι θηλυκότητες του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, μαζί με τους άνδρες συναγωνιστές μας, έχουμε αποφασίσει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, και αγωνιζόμαστε στην πρώτη γραμμή για να εδραιώσουμε τη θέση και την αξία μας στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Αυτό είναι το πρόγραμμα μας:
Ο τερματισμός των διακρίσεων λόγου σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς και ο πλήρης σεβασμός των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα (ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, κ.ά.) αποτελούν στόχο κάθε προοδευτικής δύναμης, με το ΜέΡΑ25 να κρίνει απαραίτητες (α) την εφαρμογή της οδηγίας του ΟΗΕ για την ποσόστωση σε όλους τους εργασιακούς τομείς, (β) την αναγνώριση του δικαιώματος πολιτικού γάμου ανεξαρτήτως φύλου των δύο συντρόφων, και (γ) τη βελτίωση των νομοθετικών ρυθμίσεων για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Ταυτόχρονα, το ΜέΡΑ25 αναγνωρίζοντας την ανάγκη καταπολέμησης της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ειδικού τμήματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα δέχεται καταγγελίες πολιτών για τον τρόπο διαχείρισης σεξιστικών επιθέσεων από πολίτες και από τα σώματα ασφαλείας, μαζί με την πρόσληψη ειδικού σώματος ιατροδικαστών που θα ενεργεί άμεσα σε περιπτώσεις άσκησης βίας. Επίσης προτάσσει την ανάγκη επανασχεδιασμού και διεύρυνσης του αντιρατσιστικού νόμου με συμπερίληψη αντισεξιστικών, αντιτρανσφοβικών και αντιομοφοβικών διατάξεων και αντίστοιχων ποινών για επιθέσεις και παρενοχλήσεις.
Ενδεικτικές προτάσεις για τα πεδία Ισότητας Φύλου:
1. Επαναφορά της γραμματείας για την Ισότητα Φύλου ως οργανισμού που θα λειτουργήσει στοχευμένα για τα ζητήματα της έμφυλης ανισότητας και βίας, που θα απεγκλωβιστεί από το υπουργείο Εργασίας και από τον τρέχοντα τίτλο και αντικείμενο ως γραμματεία Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.
2. Απόρριψη της υποχρεωτικότητας στην εφαρμογή της Συνεπιμέλειας των Παιδιών. Ανάπτυξη ουσιαστικού κοινωνικού πλαισίου με κοινωνικές και ψυχολογικές δομές που θα δοκιμαστούν στον χρόνο και θα κάνουν εφικτή στο μέλλον τη δίκαιη Συνεπιμέλεια χωρίς να υποθάλπουν την κακοποίηση γυναικών και παιδιών. Δημιουργία ειδικών Δικαστηρίων για την Οικογένεια.
3. Υποχρεωτική διαβούλευση με τις φεμινιστικές και Λοατκι+ οργανώσεις για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο και τις αφορούν.
4. Άμεση επέκταση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας και στα ομόφυλα ζευγάρια, με πλήρη δικαιώματα (παροχές εγγάμων, επιδόματα, γονικές άδειες, επιμέλειες τέκνων, δικαιώματα συνταξιοδότησης, κληρονομιάς κ.λπ.).
5. Η διαδικασία της φυλομετάβασης να καλύπτεται πλήρως από το εθνικό σύστημα υγείας, καθότι είναι μια ιδιαιτέρως δαπανηρή διαδικασία και η πλειοψηφία των ατόμων βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού.
6. Δημιουργία πλαισίου, που θα εξασφαλίσει ποσόστωση στην εκπροσώπηση των γυναικών στα κοινωνικά και πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων ξεκινώντας από την κοινοτική δομή έως τη βουλευτική και την κυβερνητική.
7. Δημιουργία πλαισίου, που θα εξασφαλίσει ποσόστωση στην προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην οικονομική δραστηριότητα και εξουσία, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
8. Σύναψη πολιτικών και κινήτρων που θα απεγκλωβίζουν τις γυναίκες από τον συστημικά προορισμένο ρόλο τους στο νοικοκυριό με στόχο τον διαμοιρασμό των ευθυνών μεταξύ των φύλων στη φροντίδα της οικογένειας, την αναγνώριση των οικιακών ως απλήρωτης εργασίας και την ανάπτυξη πλαισίου, που θα φέρουν τους άντρες να συμμετέχουν και να συμβάλλουν ισόποσα και υπεύθυνα στο νοικοκυριό, την οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών, μέσω κοινωνικής ενημέρωσης, παροχής αδειών γέννας και παιδιών και άλλων ειδών εργασιακών και κοινωνικών κινήτρων.
9. Ειδική στήριξη για τη μονογονεϊκή οικογένεια, που περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση και κοινωνική βοήθεια, όπως περισσότερες άδειες γονέα και παροχή από το κράτος δωρεάν υπηρεσιών φύλαξης παιδιών/ νηπιαγωγείο.
10. Πλήρης αποδοχή και ένταξη των τρανς ατόμων στην εργασία, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και στις δομές του δημόσιου βίου, χωρίς εις βάρος τους διακρίσεις.
11. Μέριμνα για οικονομική ενίσχυση και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους αξιοπρεπώς και να μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τον θύτη όταν αυτός βρίσκεται στο κλειστό οικογενειακό περιβάλλον. Δωρεάν πλήρη νομική υποστήριξη για την ένδικη αντιμετώπιση του θύτη καθώς και για τη διαδικασία λύσης του μεταξύ τους γάμου εάν υπάρχει.
12. Καθιέρωση ενός αυστηρού πρωτοκόλλου και επιτακτικής εκπαίδευσης στα σώματα ασφαλείας για το πώς θα αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες, ώστε καμία καταγγελία να μην περνά ανεξερεύνητη, και με τον απαραίτητο σεβασμό, ώστε να μην αποτρέπονται από το να καταγγείλουν.
13. Μία αυστηρή δικαστική δεοντολογία ώστε να δικαιώνονται οι γυναίκες και τα Λοατκι+ θύματα της έμφυλης βίας και διάκρισης. Να μην αποτελούν τα έμφυλα στερεότυπα ή η κουλτούρα βιασμού μία πρακτική υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων που θα ασχολούνται με τις υποθέσεις έμφυλης βίας. Καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» στον Ποινικό Κώδικα για τις δολοφονίες γυναικών που οφείλονται σε έμφυλα κίνητρα.
14. Ένα αυστηρό πρωτόκολλο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το πώς αυτά να αναφέρονται στα περιστατικά της έμφυλης βίας και διάκρισης ούτως, ώστε να μην αναπαράγονται κοινωνικά στερεότυπα που τα δικαιολογούν και στοχοποιούν ή στιγματίζουν τα θύματα, το λεγόμενο victim blaming.
15. Συμπερίληψη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών ώστε να μπορεί να αποδομηθεί η κουλτούρα της έμφυλης ανισότητας, των στερεοτύπων και της διάκρισης από μικρή ηλικία.
16. Ενίσχυση και δημιουργία προγραμμάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Παιδείας για σταθερή «Πολιτισμική Καμπάνια» με στόχο την αποδόμηση των κοινωνικών στερεοτύπων της πατριαρχίας, που τοποθετούν το «αρσενικό» φύλο ιεραρχικά ισχυρότερο και ενισχύουν την αποδοχή της έμφυλης διαφορετικότητας και του σεξουαλικού προσανατολισμού.
17. Διευκόλυνση πρόσβασης σε προϊόντα υγιεινής με μείωση του ΦΠΑ και δωρεάν παροχή σε δημόσιες δομές και υπηρεσίες.
Γιατί όλα μπορούν να είναι Αλλιώς για εμάς τις γυναίκες!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το