Τοπικά

Οι φοιτητές «πρωταγωνιστές» στα στέκια του Βόλου – Σκληρά εργαζόμενοι με αυτοπεποίθηση και όνειρα για το μέλλον

Λίγο, πριν την έξοδο από το Πανεπιστήμιο, με όνειρα για μεταπτυχιακά, δραστηριότητα στο επιχειρείν, μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον και πίστη στις δυνατότητές τους.

Είναι τα «πρόσωπα» της πόλης, είναι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου. Εργάζονται σε εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και κρασάδικα, στα γνωστότερα στέκια της πόλης. Τέσσερις φοιτητές, που «συζητάνε» για το παρόν και το μέλλον τους στη «Θεσσαλία», απέκτησαν τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση, που χρειάζεται κανείς, για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, μέσα από την εργασία. Σπουδάζουν και δουλεύουν, τόσο για την εμπειρία, όσο και για την ανάγκη να απαλλάξουν από οικονομικά βάρη τις οικογένειές τους.
Κατά πόσο όμως είναι εφικτό ένας φοιτητής, να συνδυάσει τη δουλειά με τις σπουδές του; Πόσες ώρες εργάζεται ημερησίως; Με αυτό το πρόγραμμα υπάρχει ελεύθερος χρόνος; Και τι επιλέγουν να κάνουν, όταν ο χρόνος υπάρχει; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, που ζητήσαμε να απαντήσουν τέσσερις εργαζόμενοι φοιτητές του Βόλου. Η Αποστολία 21 ετών, ο Δημήτρης 22 ετών, η Αντριάννα 21 ετών και η Μάγδα επίσης 21 ετών μας απαντούν, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα, που ζουν.

H Mάγδα
Ο Δημήτρης
Η Αποστολία
Η Αντριάννα

Η «ζωντανή» συζήτηση

Πάνω σε ποιο αντικείμενο σπουδάζετε;
Δημήτρης: Σπουδάζω στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Αποστολία: Και εγώ σπουδάζω στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.
Αντριάννα: Εγώ φοιτώ στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Μάγδα: Σπουδάζω Οικονομικές Επιστήμες.

Για ποιό λόγο επιλέξατε να εργάζεσθε παράλληλα με τις σπουδές σας;
Δημήτρης: Θέλω πάντα να ασχολούμαι με κάτι, δεν μου αρέσει να κάθομαι. Και εκτός αυτού, θέλω να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος και να έχω την άνεση, να κάνω πράγματα για μένα, χωρίς να σκέφτομαι τα χρήματα.
Αποστολία: Άρχισα να δουλεύω, γιατί ήθελα κυρίως να « ελαφρύνω» οικονομικά τους γονείς μου, αλλά και να βγάζω κάποια παραπάνω χρήματα για μένα.
Αντριάννα: Για να έχω επιπλέον χρήματα και να διευκολύνω οικονομικά την οικογένειά μου.
Μάγδα: Εγώ άρχισα να δουλεύω, για να απογαλακτιστώ από την οικογένειά μου και να μπορώ να είμαι περισσότερο ανεξάρτητη.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα φοιτητή να εργάζεται ταυτόχρονα με τις σπουδές του;
Δημήτρης: Η σχολή μου γενικά δεν έχει πολλές απαιτήσεις, διότι δεν υπάρχουν υποχρεωτικές ώρες. Οπότε εύκολα μπορείς να συνδυάσεις τις σπουδές με τη δουλειά.
Αποστολία: Είναι δύσκολο , αλλά αν θέλεις, μπορείς να τα συνδυάσεις όλα.
Αντριάννα: Εμένα η καθημερινότητά μου αποτελείται από πολλές υποχρεώσεις, παρ’ όλα αυτά όμως με τη σωστή διαχείριση του χρόνου μπορώ και επιτυγχάνω και τα δύο.
Μάγδα: Η περίοδος της εξεταστικής είναι αρκετά δύσκολη, αλλά με σωστό πρόγραμμα είναι εφικτό να τα συνδυάσεις.

Πού εργάζεσθε και πόσες ώρες ημερησίως σας απασχολεί ο εργοδότης σας;
Δημήτρης: Εργάζομαι κυρίως τα απογεύματα σε καφετέρια και κάποιες μέρες της εβδομάδας σε νυχτερινό μαγαζί. Οι εργοδότες μου με απασχολούν οκτάωρο.
Αποστολία: Εργάζομαι σε γνωστή πολυεθνική εταιρεία ένδυσης και συνήθως δουλεύω 4-8 ώρες την ημέρα, ανάλογα με τις ανάγκες του μαγαζιού.
Αντριάννα: Δουλεύω 6 ώρες την ημέρα σε καφετέρια και κάποιες μέρες της εβδομάδας σε νυχτερινό μαγαζί.
Μάγδα: Εργάζομαι σε καφετέρια και δουλεύω συνήθως από 4-6 ώρες ημερησίως.

Με αυτό το πρόγραμμα υπάρχει ελεύθερος χρόνος;
Δημήτρης: Φέτος υπάρχει ελεύθερος χρόνος, διότι έχω επιλέξει να εργάζομαι λιγότερες ώρες, καθώς θέλω να ζήσω τη φοιτητική ζωή. Τα προηγούμενα όμως χρόνια δούλευα περισσότερες ώρες.
Αποστολία: Ναι, υπάρχει ελεύθερος χρόνος μέσα στην ημέρα και γενικά μέσα στην εβδομάδα.
Αντριάννα: Τις καθημερινές υπάρχει ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, κυρίως τις βραδινές ώρες, διότι συνήθως δουλεύω. Αντιθέτως τα σαββατοκύριακα έχω αρκετό χρόνο, ώστε να κάνω πράγματα, που με ευχαριστούν.
Μάγδα: Γενικά είναι αρκετά περιορισμένος ο ελεύθερος χρόνος.

Tι επιλέγετε να κάνετε, όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος;
Δημήτρης: Συνήθως βγαίνω στην παραλία για καφέ ή στην Κουμουνδούρου και το βράδυ επιλέγω να βγαίνω σε ένα γνωστό κλαμπ του Βόλου.
Αποστολία: Όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, προτιμώ να βγαίνω για καφέ στην Τάκη Οικονομάκη ή για φαγητό με τις φίλες μου.
Αντριάννα: Κατά κύριο λόγο μου αρέσει να μαζευόμαστε με τις φίλες μου στα σπίτια ή να βγαίνω για χαλαρό ποτό στην Κουμουνδούρου.
Μάγδα: Βγαίνω κυρίως για καφέ ή για τσίπουρο με τις φίλες μου.

Ποια είναι τα πιο γνωστά φοιτητικά στέκια, που επιλέγετε να βγαίνετε;
Δημήτρης: Οι περισσότεροι φοιτητές συνήθως βγαίνουν στις καφετέριες της Κουμουνδούρου, στην Τάκη Οικονομάκη ή στην παραλία. Βέβαια υπάρχουν και οι εναλλακτικοί φοιτητές, οι οποίοι επιλέγουν συνήθως άλλα μαγαζιά.
Αποστολία: Πολλοί φοιτητές βγαίνουν κυρίως στις καφετέριες στον Άγιο Νικόλαο, αλλά και στην Τάκη Οικονομάκη.
Αντριάννα: Τα πιο γνωστά φοιτητικά στέκια είναι οι καφετέριες του Αγίου Νικολάου. Μάγδα: Πιο γνωστές είναι οι καφετέριες στην παραλία είτε στην Κουμουνδούρου, αλλά και τα κρασάδικα στα Παλαιά.

Για ποιο λόγο επιλέγετε αυτά τα μαγαζιά;
Δημήτρης: Διότι γνωρίζω τα παιδιά, που δουλεύουν και πάω για να τους στηρίξω. Έτσι λειτουργούν οι περισσότεροι στον Βόλο. Ο ένας στηρίζει τον άλλο.
Αποστολία: Επιλέγω αυτά τα μαγαζιά, γιατί είναι πιο χαλαρά και μου αρέσει «η ατμόσφαιρα».
Αντριάννα: Πηγαίνω κυρίως, διότι γνωρίζω τα παιδιά, που δουλεύουν, αλλά και γιατί εκεί βγαίνει συνήθως η παρέα μου.
Μάγδα: Επιλέγω να βγαίνω σ ’αυτά τα μαγαζιά, καθώς οι περισσότεροι συνομήλικοί μου συχνάζουν σ’ αυτά τα στέκια, αλλά και γιατί το «κλίμα» είναι ευχάριστο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σχετικά με την επαγγελματική σας αποκατάσταση;
Δημήτρης: Η αλήθεια είναι πως φοβάμαι τα όνειρα. Θα ήθελα όμως να δημιουργήσω κάτι δικό μου, κυρίως πάνω στη δουλειά που κάνω, διότι μου άρεσε να βρίσκομαι και να επικοινωνώ με κόσμο. Οπότε θα ήθελα να κάνω μία δική μου καφετέρια.
Αποστολία: Θα ήθελα αρχικά να τελειώσω τη σχολή μου στα τέσσερα χρόνια, έπειτα να κάνω ένα μεταπτυχιακό και στη συνέχεια να βρω μία δουλειά πάνω στο αντικείμενό μου.
Αντριάννα: Θέλω τελειώνοντας τις σπουδές μου, να βρω μία εργασία σχετικά με την αρχαιολογία.
Μάγδα: Στα άμεσα σχέδια μου είναι να κάνω κάποιο καλό μεταπτυχιακό και έπειτα η επαγγελματική μου αποκατάσταση σε κάποια χώρα του εξωτερικού με ένα αντίστοιχο διδακτορικό και γενικώς επαγγελματική εξέλιξη.

Η σημερινή εικόνα της οικονομίας της χώρας θεωρείτε πώς θα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας στον να επιτευχθούν οι στόχοι σας;
Δημήτρης: Όλους μας έχει επηρεάσει η κρίση. Δεν τη φοβάμαι όμως, διότι είμαι από αγροτική οικογένεια και πιστεύω πως θα είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα για μένα, καθώς ο πρωτογενής τομέας δεν έχει κλονιστεί τόσο όσο άλλα επαγγέλματα.
Αποστολία: Σίγουρα η οικονομική κατάσταση έχει « παγώσει» αρκετά επαγγέλματα, όμως με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται.
Αντριάννα: Δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης όλοι οι τομείς είναι δύσκολο να αναπτυχθούν. Παρ’ όλα αυτά η αγάπη για το αντικείμενο, το οποίο κάνεις, σε φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σου.
Μάγδα: Όλοι έχουμε επηρεαστεί, αλλά πιστεύω με θετική σκέψη και επιμονή τα πάντα μπορείς να πετύχεις.

Ρεπορτάζ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΑΝΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το