Άρθρα

Οι αργυροπελεκάνοι δεν ψηφίζουν

του Ανδρέα Δογκάκη*
Α’ μέρος

Λίμνη Κάρλα, ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα των τελευταίων ετών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Την ευθύνη για την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της ευρύτερης περιοχής έχει ο Φορέας Διαχείρισης των περιοχών Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου.
Ο φορέας ως βασικός διαχειριστής (εκτός του κύριου των τεχνικών έργων επαναδημιουργίας που είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας) είναι υπεύθυνος για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά ουσιαστικά παρακολουθεί και εποπτεύει την ισορροπία και ανάπτυξη του περιβαλλοντικού οικοσυστήματος του χερσαίου, αλλά και του λιμναίου χώρου. Όλα τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας εντοπίζονται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μέσα στον λιμναίο χώρο της Κάρλας, όπου αυτή την εποχή η αποπεράτωση του έργου βρίσκεται στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση, στην ουσιαστική και τελική προσπάθεια ανασύστασής του.

Σε επίσκεψη που κάναμε πριν κάποιες μέρες στην περιοχή της Κάρλας μαζί με τον συνυποψήφιο κ. Αχιλλέα Καλυβιώτη συναντήσαμε για ακόμη μια φορά τους εκπροσώπους του επιστημονικού προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης και συγκεκριμένα τον κ. Παντελή Σιδηρόπουλο, δρ. πολιτικό μηχανικό, συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης, τον κ. Ιωάννη Βέργο, βιολόγο MSc, υπεύθυνο Παρακολούθησης Ποιότητας Υδάτων, και τον κ. Αλέξανδρο Χατζηγούλα, επόπτη-φύλακα, υπεύθυνο Επόπτευσης-Φύλαξης Προστατευόμενης Περιοχής, οι οποίοι μας εξέθεσαν εκτενώς τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανασύσταση του υδροβιότοπου. Επίσης μας ανέλυσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα που ήδη διαφαίνεται, της μη ύπαρξης φορέα διαχείρισης του νερού του ταμιευτήρα, πρόβλημα που θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα, αφού δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει το έργο για τον διττό ρόλο, για τον οποίο κατασκευάστηκε.

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε και εγκαταστάθηκε στα νέα κτίρια ο ΦΔ (Φορέας Διαχείρισης), η κατάσταση ήταν απογοητευτική, κτίρια καινούργια, αλλά σε κακή κατάσταση, γεμάτα υγρασία, με αποτέλεσμα να ξηλωθούν τα ξύλινα πατώματα και να επιστρωθεί μια στρώση μπετόν και όχι βιομηχανικού δαπέδου όπως ενδείκνυται. Παρόλο που ακούγεται επουσιώδες, καταδεικνύει την έλλειψη σοβαρού ενδιαφέροντος από μεριάς της υφιστάμενης περιφερειακής διοίκησης, αφού στις συνεχόμενες οχλήσεις σε υπευθύνους για τις τεχνικές παραλείψεις-αστοχίες στο κτίριο των γραφείων, δεν προχώρησαν μέχρι τώρα σε καμία ουσιαστική ενέργεια στο γενικότερο κλίμα εγκατάλειψης που βιώνουν οι πολίτες και οι φορείς της Μαγνησίας προϊδεάζοντάς μας για το τι θα ακολουθήσει στην περαιτέρω ανάλυση των προβλημάτων από τους υπευθύνους.

Την απαξίωση ενασχόλησης της σημερινής περιφερειακής αρχής με τα περιβαλλοντικά προβλήματα την έχω ήδη διατυπώσει για την ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ (ότι εδώ και δέκα χρόνια δεν έκανε τίποτα για το περιβάλλον), αλλά, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκα για ακόμη μια φορά, δίνοντάς της ακόμη ένα ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ως την μόνη Περιφέρεια που μάλλον δεν θέλει ζεστό χρήμα παίρνοντας το βραβείο της προτελευταίας σε απορροφήσεις. Το ότι δεν υπάρχει ένας ανοιχτός κωδικός στο ΠΕΠ Θεσσαλίας στη Βιοποικιλότητα και Περιβάλλον στην περιφέρεια Θεσσαλίας είναι γεγονός. Ενώ ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα με τους δυνητικά δικαιούχους (φορείς διαχείρισης και Δήμους) οι Διαχειριστικές Αρχές των περιφερειών (όπως π.χ. η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Κρήτη) ξεκίνησαν και έβγαλαν προγράμματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. ΤΡΑΓΙΚΗ πραγματικότητα για την περιοχή μας η υφιστάμενη Περιφερειακή Αρχή. Δεν έκανε τίποτα για το περιβάλλον του συγκεκριμένου οικοσυστήματος… Από παρακολούθηση του δικτύου παροχών (εισροών – εκροών) που ουδέποτε εγκαταστάθηκε μέχρι ακόμα και του πιο απλού των θέσεων θέασης της πανίδας που σαπίζουν κατεστραμμένες κάνοντας πασιφανές και στον πλέον καλόπιστο πολίτη να αναρωτιέται αν γίνονται οποιεσδήποτε ενέργειες εκ μέρους της υφιστάμενης Περιφερειακής Αρχής… Τηλεφωνήματα, έγγραφα από μεριάς του Φορέα Διαχείρισης και η Περιφέρεια κωφεύει. Εύλογο πια το ερώτημα που κάνει ο κοινωνικά ευαισθητοποιημένος πολίτης… γιατί ο συγκεντρωτικός κ. Αγοραστός (εφόσον έχει συγκεντρώσει πάνω του όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες αφήνοντας στους περιφερειάρχες του τριτεύοντα ρόλο) δεν προχώρησε έστω και τώρα σε διορθωτικές ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπει να μας αντιπολιτεύονται χωρίς στοιχεία, αλλά με λιβελογραφήματα επιτιθέμενοι λυσσαλέα κατά επιστημόνων με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Ας τους πει να μας ακούσουν, αφού και τις γνώσεις έχουμε και την εμπειρία και ας υιοθετήσουν τουλάχιστον τις απόψεις μας όπως έκαναν με την πρότασή μας για την εγκατάσταση δικτύου αέριας ρύπανσης ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΕΝΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΣ ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ.

Και να ήταν μόνο αυτό, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν κατηγορούν την κεντρική κυβέρνηση για όλα τα δεινά του τόπου, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου τους προέρχεται από πόρους της κεντρικής κυβέρνησης. Τους ενημερώνω λοιπόν (πράγμα που ξέρουν;) ότι το ΕΣΠΑ κεντρικά (το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» – ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) είναι ανοιχτό και ο φορέας διαχείρισης έχει καταθέσει δράσεις (!), ενώ το ΠΕΠ Θεσσαλίας στη Βιοποικιλότητα και Περιβάλλον, όπως τονίσαμε και παραπάνω, δεν έχει ανοίξει ακόμα… Αν δεν γίνει τώρα πότε; ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ.
Το άρθρο συνεχίζεται, σήμερα το α’ μέρος.

*αγρονόμου-τοπογράφου μηχανικού, περιβαλλοντολόγου MSc, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Μαγνησίας με τον Δημήτρη Κουρέτα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το