Τοπικά

«Όχι» στο SRF , «ναι» σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Βόλο ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη εισηγήθηκε σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας την δημιουργία εργοστασίου στον Βόλο για ανακύκλωση αστικών αποβλήτων αλλά όχι για παραγωγή SRF που θα οδηγείται για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία. Η εισήγηση ήταν και η βασική θέση της περιφερειακής αρχής και υπερψηφίστηκε, από την πλειοψηφία ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την μελέτη για δημιουργία εργοστασίου που θα παράγει SRF στον Βόλο για καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες στο σύνολό της.
«Κυκλική οικονομία σημαίνει παραγωγή ύλης, από την αξιοποίηση και την επεξεργασία αποβλήτων, η οποία δε προκαλεί επιπρόσθετη βλάβη στο περιβάλλον, κάτι για το οποίο προς στιγμήν δεν έχω πεισθεί.
Διαφωνώ λοιπόν ως προς το σκέλος της παραγωγής 20.000 τόνων SRF το χρόνο από το εν λόγω εργοστάσιο ασχέτως του αν είναι λίγη ή μικρή η ποσότητά του. Συμφωνώ με το να διατεθεί το όποιο υπόλειμμα σε χώρους υγειονομικής ταφής, αφού μετά από διαλογή στην πηγή, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, μπορούν να προκύψουν, ανακυκλώσιμα υλικά, κομποστοποίηση, αδρανή υλικά.
Θεωρώ ότι η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος, ωστόσο επαναλαμβάνω, διαφωνώ με την παράμετρο που αφορά την παραγωγή του συγκεκριμένου εναλλακτικού καυσίμου», δήλωσε.
Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε στην εισήγησή της πως όσοι πρότειναν αναβολή του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο χαρακτηρίζονται από πολιτική δειλία και αναφέρθηκε στο ιστορικό καύσης απορριμμάτων στον Βόλο και τόνισε ότι το 2014 δόθηκε η άδεια, το 2017 , η μεταφορά με τα πλοία , ενώ το περιφερειακό συμβούλιο έλαβε απόφαση κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ δύο φορές. Καταδίκασε τα επεισόδια έξω από την ΑΓΕΤ και σημείωσε πως μια διαδήλωση απαιτεί ωριμότητα και γνώση του αντικειμένου, με αιχμές εναντίον των διοργανωτών. Διαμαρτυρήθηκε για μια ακόμη φορά για την βίαιη είσοδο στο γραφείο της.

Σκοπιμότητες και fakenews

Σκοπιμότητες πίσω από τα στοιχεία για την αέρια ρύπανση στον Βόλο, fake news και τρομοκρατία των πολιτών κατήγγειλε ο Περιφερειάρχης στο περιφερειακό Συμβούλιο.
Σκοπιμότητες στην επιστημονική ομάδα του καθηγητή κ. Γουργουλιάνη, που έδωσε στη δημοσιότητα μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , τα στοιχεία της έρευνας για την αέρια ρύπανση στον Βόλο το τελευταίο δωδεκάμηνο, απέδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Είπε πως δεν δόθηκε τυχαία στη δημοσιότητα η έρευνα μια ημέρα νωρίτερα και δήλωσε πως δημιουργείται κλίμα τρομοκρατίας στο οποίο συμμετέχουν και δημοσιογράφοι που έχουν ίδιον όφελος. Όπως είπε έγινε διασπορά fakenews και τρομοκρατίας. Επιτέθηκε και στο ΤΕΕ που άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση ώστε η διεύθυνση περιβάλλοντος να καταθέσει θετική εισήγηση στο περιφερειακό συμβούλιο για το εργοστάσιο SRF του δήμου Βόλου. Τόνισε πως δεν είναι πιστοποιημένοι οι σταθμοί μέτρησης της ερευνητικής ομάδας του κ. Γουργουλιάνη και είπε πως η επιστημονική συνεργάτης της περιφέρειας, η καθηγήτρια κ. Σαμαρά, του παρέδωσε αποτελέσματα μετρήσεων που δείχνουν ότι η ατμόσφαιρα στον Βόλο είναι καθαρή.

Υπερασπίστηκε τις πρωτοβουλίες που πήρε η περιφέρεια για την εγκατάσταση μετρητών και τον εντοπισμό των οσμών στον Βόλο.
Δήλωσε ότι η ΑΓΕΤ για να καίει RDF έλαβε άδεια από τις Κυβερνήσεις και είπε πως τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν Κυβέρνηση έχουν ίδια πολιτική στο ζήτημα, ενώ τόνισε πως το εργοστάσιο SRF του δήμου Βόλου εγκρίθηκε από όλους τους δημάρχους της Μαγνησίας που μετέχουν στον Σύνδεσμο Απορριμμάτων και σημείωσε πως η μονάδα θα κάνει ανακύκλωση και δεν θα καίει καύσιμο.
«Δεν σας είδα να πηγαίνετε σε κανέναν δήμο να διαμαρτύρεστε» είπε.
Επανέλαβε πως η Περιφέρεια έλαβε δύο φορές αποφάσεις για να μην καίει RDF η ΑΓΕΤ αλλά δεν εισακούστηκε και παρέπεμψε εκείνους που διαφωνούν με την δημιουργία εργοστασίου SRF του δήμου Βόλου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που θα λάβει την απόφαση έγκρισης ή μη.
«Είναι ώρα της αλήθειας, πρέπει να δούνε όλοι κατάματα το αύριο και να παραμεριστούν οι πολιτικές ιδεοληψίες. Εμείς μιλάμε την γλώσσα της ευθύνης και πρέπει να βάλουμε όλοι το χέρι στην ελληνική μας ψυχή και να δούμε τις αρετές και τις σταθερές αξίες του σύμπαντος που έχει το καλό και το κακό. Όταν υπηρετείς το καλό σηκώνεις όλο το βάρος του κόσμου πάνω σου . Καθένας σηκώνει το βάρος της στιγμής μέσα στο χρόνο. Πιστεύω θα προχωρήσουμε κοιτάζοντας προς το μέλλον και θα προχωρήσουμε προς το καλό», είπε.
Όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων είπαν «ΌΧΙ» στο εργοστάσιο για την παραγωγή SRF και επιχειρηματολόγησαν.

Στο περιφερειακό συμβούλιο τοποθετήθηκε και ο βουλευτής κ. Μεϊκόπουλος αλλά και ο πρώην βουλευτής κ. Στεργίου, που τόνισε πως η τοποθέτηση της κ. Κολυνδρίνη ήταν παραπλανητική γιατί ο εθνικός σχεδιασμός προβλέπει παραγωγή καυσίμων για τσιμεντοβιομηχανίες. Επίσης τοποθετήθηκε και Επιτροπή Πολιτών μέσω του Στέλιου Λημνιού, που άσκησε σκληρή κριτική στον περιφερειάρχη για την απουσία σταθμών μέτρησης ρύπων στον Βόλο και δημιουργήθηκε φραστικό επεισόδιο με τη Δωροθέα Κολυνδρίνη. Ο βουλευτής κ. Μεϊκόπουλος δήλωσε πως το περιφερειακό συμβούλιο δεν έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα αλλά ισχυρό πολιτικό ρόλο και σημείωσε πως όταν ο περιφερειάρχης υποβαθμίζει τον ρόλο του οργάνου, δεν πράττει σωστά. «Εάν έχετε γνωμοδοτικό ρόλο ψηφίστε αρνητικά για το εργοστάσιο SRF του Βόλου, να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο» είπε και τόνισε πως η ΑΓΕΤ δεν έχει μηχανολογικό εξοπλισμό για καύση RDF. Επίσης είπε πως ο Κώστας Αγοραστός δεν μπορεί να αγνοεί όλους τους επιστημονικούς φορείς και να τους υποτιμά γιατί υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας, και τον κάλεσε να ελέγξει όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που είναι αρμοδιότητάς του.
Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκε ο κ.Ιάσονας Αποστολάκης , ενώ ο γενικός γραμματέας του Δήμου Στυλιανός Διαμαντίδης δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να απορροφήσει τα κονδύλια για την διαχείριση απορριμμάτων και υπερασπίστηκε τις επιλογές του δήμου Βόλου λέγοντας πως για να μειωθεί ο όγκος του ΧΥΤΑ θα πρέπει να γίνεται παραγωγή SRF γιατί αυτό λέγεται ανακύκλωση. Επίσης δήλωσε πως ο Α. Μπέος πήρε 57% γιατί οι πολίτες γνώριζαν ότι θα γίνει το εργοστάσιο.

Νωρίτερα υπήρξε με τους επικεφαλής των παρατάξεων της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαπληκτισμός για την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στην περιφέρεια και ο περιφερειάρχης τόνισε πως η αστυνομία είχε τις πληροφορίες της και αποφάσισε το επιχειρησιακό της σχέδιο για να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Σήμερα έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας την ώρα που συζητούνταν το θέμα της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRF του δήμου Βόλου υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη και πολλοί συγκεντρωμένοι διαμαρτυρόμενοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το