Τοπικά

Ο Βόλος σταθμός ποδηλατικού ταξιδιού ανθρωπιάς – Η απίστευτη ιστορία ζευγαριού που γυρίζει τον κόσμο “Θ”

thumbnail_s01-f3
Ο Βόλος θα αποτελέσει τον τελευταίο σταθμό επί θεσσαλικού εδάφους για τους ποδηλάτες της εθελοντικής ομάδας Wheeling2help, οι οποίοι την περασμένη Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη με τελικό προορισμό το Ηράκλειο. Το πέρασμα από τον Βόλο είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη 20/9. Εκείνη την ημέρα στην παραλία της πόλης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την υποδοχή των ποδηλατών, την οποία συντονίζει το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος».
Ο Βόλος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 20 πόλεων της χώρας, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στη διαδρομή μήκους 1.700 χιλιομέτρων του Wheeling2help vol. 2.  Στόχος της δράσης, που θα διαρκέσει συνολικά 32 ημέρες, είναι η  συγκέντρωση 19.000 ευρώ για την αγορά 100 αναπηρικών αμαξιδίων, πέντε για κάθε πόλη που θα κάνουν στάση οι ποδηλάτες της αλληλεγγύης. Το πρωί της 20ής του Σεπτέμβρη τα μέλη του Wheeling2help θα ξεκινήσουν από τα Φάρσαλα για να καταλήξουν στον Βόλο, ενώ την επόμενη ημέρα θα αποχαιρετήσουν την πρωτεύουσα της Μαγνησίας με προορισμό το Αχλάδι Φθιώτιδας.
Η πρώτη χρονιά δράσης της εθελοντικής ομάδας ήταν το 2015. Πέρυσι το ποδηλατικό ταξίδι που οραματίστηκαν δύο νέοι άνθρωποι, ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης και η Θεοδώρα Μπίτση, είχε αφετηρία το Λονδίνο και ολοκληρώθηκε στην Αθήνα. Τα έσοδα της πρώτης καμπάνιας διατέθηκαν για τις ανάγκες της «Φλόγας», του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια.
Η επιτυχία του Wheeling2help οδήγησε στην επανάληψη του εγχειρήματος, αυτή τη φορά με σκοπό να βοηθηθούν συνάνθρωποί μας με αναπηρία. Ο αντίκτυπος που είχε δε το ταξίδι Λονδίνο-Αθήνα τον περσινό Σεπτέμβριο έθεσε το 2ο Wheeling2help υπό την αιγίδα της Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, η οποία επίσημα στηρίζει τη δράση, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι οι ποδηλάτες ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη στις 7 του μηνός, ανήμερα της πρεμιέρας των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο στη ζωή από το να συνδυάζεις αθλητισμό, ταξίδια και εθελοντισμό. Αν και δεν είμαι ποδηλάτης, πιστεύω πως αν θέλεις κάτι πολύ, ο κόσμος να χαλάσει, εσύ θα το πετύχεις», είχε δηλώσει έναν χρόνο πριν ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης, εξηγώντας το πώς γεννήθηκε η ιδέα του Wheeling2help.
thumbnail_s02-f1-prosopo
Οι εμπνευστές του Wheeling2help, Έλπις Χρυσοβέργης και Δώρα Μπίτση
H ιστορία που έχουν να διηγηθούν ο Έλπις και η Δώρα, οι οποίοι είναι ζευγάρι τα τελευταία χρόνια, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. «Έχουμε ένα τρομερό πάθος. Να ανακαλύψουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε όμορφο όπως τον ονειρευόμαστε», αναφέρουν οι δύο νέοι στην ιστοσελίδα dreamtravelive.com που έχουν δημιουργήσει και μοιράζονται τις εμπειρίες από τις δράσεις τους.
Συνδυάζοντας δε τα ταξίδια με τις φιλανθρωπικές δράσεις, ακολουθούν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, τον οποίον περιγράφουν στη σελίδα τους ως εξής: «Απόφοιτοι οικονομικών στην ΑΣΟΕΕ και οι δυο, ακολουθούμε τα όνειρα και την καρδιά μας. Θέλουμε να μοιραστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους την αγάπη μας για τα ταξίδια, τον εθελοντισμό και τις νέες προκλήσεις. Έτσι λοιπόν, από εδώ και πέρα, θα συνδυάζουμε όλα μας τα ταξίδια με φιλανθρωπικές δράσεις. Είναι κάτι που απλά σε κάνει να νιώθεις υπέροχα. Όσον αφορά στο χρηματικό κομμάτι, όχι, δεν είμαστε παιδιά του Ωνάση. Ούτε έχουμε χορηγούς να πληρώνουν τα έξοδά μας. Κάνουμε διαδικτυακές καμπάνιες και μαζεύουμε χρήματα 100% για τα ανθρωπιστικά προγράμματα που κάνουμε, ενώ τα δικά μας έξοδα τα καλύπτουμε αποκλειστικά εμείς. Αυτό που κάνουμε είναι, δουλεύουμε για λίγο χρονικό διάστημα, αποταμιεύουμε χρήματα, παραιτούμαστε και ταξιδεύουμε. Μετά πάλι από την αρχή».
Όσο για το πλέον απίστευτο κομμάτι της ιστορίας τους, που έχει κεντρικό μήνυμα τη φράση Dream-Travel-Live (Ονειρέψου-Ταξίδεψε-Ζήσε), τα δύο παιδιά, αφού εργάστηκαν για δυόμισι χρόνια στο Κέιπ Τάουν της Ν. Αφρικής, με τα χρήματα που συγκέντρωσαν, διέσχισαν την Αφρική επί ένα εξάμηνο. Γύρισαν το ντοκιμαντέρ με τίτλο «AfriQuest: Διασχίζοντας την Αφρική προσφέροντας 3.000 χαμόγελα», ενώ στο ενδιάμεσο δούλεψαν εθελοντικά από τα μέρη που επισκέπτονταν. «Βοηθήσαμε ορφανοτροφεία στη Νότια Αφρική και στην Αιθιοπία, εξοπλίσαμε και βάψαμε ιατρείο στην Τανζανία, χτίσαμε σχολική αίθουσα, βιβλιοθήκη και παιδική χαρά σε σχολείο στην Κένυα, και τέλος και πιο σημαντικό, χτίσαμε πηγάδι σε χωριό στο Σουδάν, το οποίο έδωσε πρόσβαση σε καθαρό νερό σε περισσότερους από 1.200 κατοίκους», αναφέρει στο σημείωμά του ο 27χρονος Λαμιώτης, ο οποίος μετά την Αφρική πέρασε μισό χρόνο στη Νοτιανατολική Ασία, με τη δράση AsiaQuest: «Κάναμε ένα πρότζεκτ στο Νεπάλ, όπου βοηθήσαμε στις σεισμόπληκτες περιοχές, καθώς και ακόμα δύο, όπου χτίσαμε δύο σχολικές αίθουσες σε Καμπότζη και Βιετνάμ, συγκεντρώνοντας ακόμη περίπου 15.000 δολάρια».
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το