Τοπικά

Νέα εμπόδια στην επένδυση του Ξενία Σκιάθου “Θ”

xenia-skiathos
Τα προβλήματα που συναντούν οι επενδυτές στην Ελλάδα παίρνουν σάρκα και οστά στην περίπτωση του Ξενία Σκιάθου, μια ακόμη επένδυση που κινδυνεύει να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες…
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Διεύθυνση Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) διατυπώνει σε γνωμοδότησή της σοβαρές επιφυλάξεις για τον χαρακτήρα της περιοχής των Κουκουναριών, όπου γίνεται η επένδυση του Ξενία Σκιάθου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Διεύθυνση του ΥΠΕΝ θέτει μια σειρά από παραμέτρους, που χαρακτηρίζουν την επένδυση «μη φιλική προς το περιβάλλον», επισημαίνοντας πως είναι περιοχή Natura… Ωστόσο εκπρόσωπος της τεχνικής εταιρείας ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ που έχει αναλάβει την επένδυση, δήλωσε πως μόλις το 4% της συνολικής έκτασης που καλύπτει το Ξενία Σκιάθου βρίσκεται σε περιοχή Natura και μάλιστα στο τμήμα αυτό δεν γίνεται καμία οικοδομική δραστηριότητα.
Αποτέλεσμα της αρνητικής γνωμοδότησης της Υπηρεσίας του ΥΠΕΝ, είναι η επενδυτική εταιρεία να προβλέπει από τώρα την απώλεια του 2017 και να μην γνωρίζει πότε τελικά θα ολοκληρωθεί η επένδυση, ενώ εφόσον υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην αρχική μελέτη λόγω της τροποποίησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τότε ίσως να υπάρξουν αυξήσεις και στο συνολικό τίμημα…
Ήδη η καθυστέρηση της επένδυσης ξεπερνάει τα τρία χρόνια και εφόσον λειτουργήσει το 2018, θα φθάσει τα τέσσερα…
Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας.
Αν και η εταιρεία ΤΕΝΑΜΑΡ πλειοδότησε πριν από τρία χρόνια, καταβάλλοντας το ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του εγκαταλελειμμένου Ξενία στη Σκιάθο, το οποίο παρέμενε κλειστό για περισσότερο από 15 χρόνια, ωστόσο οι εργασίες έχουν μείνει ακόμα πίσω.
Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων και παραθεριστικές κατοικίες. Η έκταση περιήλθε στην κατοχή της ΤΕΝΑΜΑΡ Α.Ε. ειδικού σκοπού τουριστικής αξιοποίησης Ξενία Σκιάθου, η οποία ελέγχεται από την ΤΕ.ΝΑ (Τεχνική Ναθαναηλίδη) ΑΤΕΒΕ, κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Πτολεμαΐδα, με εξειδίκευση στην κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων.
Εκτός από τη ριζική ανακατασκευή του κτιρίου του Ξενία, θα δημιουργηθούν κτιριακά συγκροτήματα με 57 δωμάτια, εκ των οποίων τα 23 σε όροφο, συνολικής δυναμικότητας 114 κλινών, με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Επιπλέον, μπροστά στη θάλασσα θα δημιουργηθεί συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 2.130 τ.μ. με δέκα παραθεριστικές κατοικίες.
Το Ξενία της Σκιάθου κατασκευάστηκε το 1963, στο πλαίσιο της δημιουργίας της αλυσίδας ξενοδοχείων ΞΕΝΙΑ από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), είναι εμβαδού 2.543 τετραγωνικών μέτρων με δυναμικότητα 64 κλινών (32 δωμάτια). Βρίσκεται σε οικόπεδο περίπου 66 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 35 στρέμματα είναι δασική έκταση, στην περιοχή Κουκουναριές, όπου βρίσκεται η φημισμένη ομώνυμη παραλία Κουκουναριές, με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο.
Εκτός από την ειδυλλιακή τοποθεσία, στα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτει η επένδυση, περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για τη δημιουργία υδατοδρομίου μπροστά από το ξενοδοχείο. Μάλιστα υπό διαπραγμάτευση είναι η συνεργασία με την εταιρία υδροπλάνων «Hellenic Seaplanes», που θα αναλάβει τη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ωστόσο, οι μεγάλες καθυστερήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο ιδιοκτήτης του Ξενία, αλλά και η νέα νομοθεσία για τα υδατοδρόμια, που θέλει «το Δημόσιο να είναι συνέταιρος με τους επιχειρηματίες», τον οδήγησαν τελικά, να επανεξετάσει τα επενδυτικά του σχέδια, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Η εταιρία είχε υποβάλει το 2015 την πολεοδομική μελέτη και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις διευθύνσεις των αρμόδιων Υπουργείων (Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Τουρισμού) και τον Φεβρουάριο του 2016 εξασφάλισε θετική εισήγηση. Ωστόσο η αρνητική γνωμοδότηση για το καθεστώς Natura περιπλέκει τα πράγματα και δημιουργεί νέα εμπόδια στην ολοκλήρωση της επένδυσης.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το