Τοπικά

Ο “Κατσώνης” δεν θα ξεχαστεί ποτέ

Τo Σάββατο και την Κυριακή 15 και 16/09 ο Δήμος Σκιάθου πραγματοποίησε τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο της βύθισης του υποβρυχίου «Κατσώνης».
Το Σάββατο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Μπούρτζι, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με θέμα «Ο Κατσώνης βρέθηκε – 75 χρόνια μετά. Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Σκιάθου κ. Δημήτρη Πρεβεζάνου οποίος ευχαρίστησε τον Υποναύαρχο  Γεώργιο Μπαμπλένη και τον Διοικητή Υποβρυχίων Πλοίαρχο κ. Λεωνίδα Αναγνωστόπουλο που τίμησαν με την παρουσία τους τις φετινές εκδηλώσεις, τους ομιλητές της παρουσίασης κ. Μπήλιω Τσουκαλά, τον κ. Ευσταθόπουλο όπως και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Υποβρυχίων και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ναύαρχο Π.Ν. ε.α κ. Παναγιώτη Ραδίτσα για την συμμετοχή του Συνδέσμου και στις φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Σκιάθου.


Στη συνέχεια πήρε το λόγο η δημοσιογράφος κα Μπήλιω Τσουκαλά, η οποία συγκινημένη αναφέρθηκε στη ζωή του πατέρα της Ηλία Τσουκαλά οποίος υπηρέτησε ως Ύπαρχος στο Υ/Β Κατσώνης, ενώ διάβασε και αποσπάσματα του βιβλίου του πατέρα της περιγράφοντας τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Έπειτα ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων κ. Παναγιώτης Ραδίτσας εξιστόρησε αναλυτικά τα γεγονότα της 14 Σεπτεμβρίου 1943 και ανέλυσε το πόσο σημαντικό ήταν για την χώρα η παρουσία στις θάλασσες του Υ/Β Κατσώνης. Τέλος το λόγο πήρε ο κινηματογραφιστής και μέλος της ομάδας FAOS κ. Ευσταθόπουλος ο οποίος ανέλυσε βήμα προς βήμα πως η ομάδα του σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, κατάφεραν να ανακαλύψουν μετά από 75 χρόνια του ναυάγιο του Υ/Β Κατσώνης.
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών και η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Υποναύαρχο και Σκιαθίτη κ. Γεώργιο Μπαμπλένη. Στις 11:00 ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του Υ/Β «ΚΑΤΣΩΝΗΣ». Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Δημήτριος Πρεβεζάνος, ο Ακόλουθος της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλέιου και Πλοίαρχος του Βασικικού Ναυτικού κ. Τιμ Φερνς, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη ο Διοικητής Υποβρυχίων Πλοίαρχος κ. Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος, ο Διοικητής του Λιμενικού Σώματος Σκιάθου Πλωτάρχης κ. Νικόλαος Κατσάμπας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων κ. Παναγιώτης Ραδίτσας, η κα Μπήλιω Τσουκαλά και ο κ. Τσαμίδης εκπροσωπώντας του συγγενείς των πεσόντων και η κα Τσαλιμοπούλου εκπροσωπώντας τον Λαογραφικό Σύλλογο Ελευσίνας «το Αδράχτι». Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Ζλατούδης εκπροσώπησε και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας.


Μετά το πέρας της τελετής πραγματοποιήθηκε επίσης ρίψη στεφάνων στο σημείο του στίγματος του ναυαγίου του υποβρυχίου. Η μεταφορά στο σημείο πραγματοποιήθηκε με το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού ΤΠΚ Σταράκης.
Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την ΤΠΚ Σταράκης, την φετινή εκδήλωση τίμησε με τη παρουσία του και το νέο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, ο «νέος» Κατσώνης.
Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Δημήτρης Πρεβεζάνος, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος, προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον Υποναύαρχο κ. Μπαμπλένη, στον Κυβερνήτη της ΤΠΚ Σταράκης κ. Κεντρωτά, στον Διοικητή Υποβρυχίων κ. Λεωνίδα Αναγνωστόπουλο, στον κ. Ραδίτσα όπως και στην κα Μπήλιω Τσουκαλά. Επίσης με τη σειρά του, ο κύριος Μπαμπλένης προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον κ. Δημήτρη Πρεβεζάνο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους για τη φιλοξενία στη Σκιάθο και τονίζοντας τη σπουδαιότητα των εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης για την βύθιση του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το