Τοπικά

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ στο Βόλο – Επιστρέφουν στην αξιολόγηση νηπιαγωγοί και δάσκαλοι

Την επιστροφή των νηπιαγωγών και των δασκάλων στην αξιολόγηση με ένα δικό τους μοντέλο, προανήγγειλε χθες από τον Βόλο ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) κ. Θανάσης Κικινής, που παρέστη στη γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.
Ήταν πριν μια εβδομάδα, όταν οι δάσκαλοι στο νομό κατέγραφαν συμμετοχή 70% στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Ωστόσο, ήρθε η απόφαση του Εφετείου Αθηνών που έκρινε παράνομη την απεργία – αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση, για να αλλάξει τα δεδομένα.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κικινής ανέφερε πως «υπάρχει όντως μια νέα πραγματικότητα και η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ αναφέρει ότι δεν θα επαναπροκηρύξουμε απεργία – αποχή από την αξιολόγηση γιατί θα αποδειχθεί ατελέσφορη. Υπάρχει, όμως, ένας συγκεκριμένος τρόπος και στάση στις διαδικασίες της αξιολόγησης, ώστε να αναδεικνύονται τα τεράστια προβλήματα στην εκπαίδευση και οι ευθύνες του υπουργείου. Παράλληλα, δεν θα πέφτουν τα δυσάρεστα φώτα της δημοσιότητας πάνω στους εκπαιδευτικούς. Επομένως, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να συμμετέχουν στην αξιολόγηση με έναν τρόπο, ένα μοντέλο που θα αποφασίζεται από τους συλλόγους διδασκόντων και με γνήσιες διαδικασίες αποτύπωσης της πραγματικότητας. Με την αξιολόγηση που προτείνει το υπουργείο Παιδείας τα σχολεία κινδυνεύουν με κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση στη χρηματοδότησή τους. Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης και με τις διαδικασίες που θα βελτιώνει το εκπαιδευτικό έργο μέσα στο σχολείο».
Παράλληλα ο κ. Κικινής επέκρινε το υπουργείο που δεν προσήλθε σε έναν γόνιμο διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για την αξιολόγηση.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε και στα κρούσματα που αυξάνονται στα σχολεία λέγοντας πως «θα έπρεπε στις αίθουσες να βρίσκονται δεκαπέντε μαθητές. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε έξαρση των κρουσμάτων, αλλά από δω και πέρα τα πράγματα θα αρχίζουν να ζορίζουν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος ανέφερε πως «έχει ανοίξει από πλευράς ΔΟΕ ένας κύκλος έκτακτων γενικών συνελεύσεων και το Σάββατο θα υπάρξει ολομέλεια προέδρων για να συζητηθεί το θέμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Πιστεύουμε βαθύτατα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση για να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, ποιοτικό και αποτελεσματικό δημόσιο σχολείο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη στόχευση που θα λύνει και δεν θα δημιουργεί προβλήματα. Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να λύσει προβλήματα στην εκπαίδευση μέσω δικαστικών αιθουσών. Ωστόσο χρειάζεται ένας ευρύτερος διάλογος για να λυθούν τα προβλήματα των εκπαιδευτικών και κοινωνικών θεμάτων».

Η ΟΛΜΕ
Σύμφωνα με την τελευταία γενική συνέλευση των προέδρων σταματάει η απεργία – αποχή κατά της αξιολόγησης και «θα συνεχιστεί ο αγώνας με άλλους τρόπους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.
Επίσης, στη συνέλευση της ΟΛΜΕ αποφασίστηκε η τηλεκπαίδευση να διενεργείται αποκλειστικά από τον χώρο των σχολείων με εξοπλισμό που θα παρέχει η υπηρεσία. Η ΟΛΜΕ καλεί όλους και όλες τους εκπαιδευτικούς «κάθε φορά που απαιτείται από αυτούς/ες να παράσχουν υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης να παρουσιάζονται στο σχολείο τους και να απαιτούν τον απαραίτητο χώρο, εξοπλισμό και σύνδεση από την υπηρεσία», όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών
Με αφορμή την ανακοίνωση του Εφετείου, που χαρακτηρίζει ως παράνομη την προκηρυχθείσα από την ΟΛΜΕ απεργία – αποχή από την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:
Από θέση αρχής η παράταξή μας είναι υπέρ μίας αξιολόγησης, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα, με αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
Η συγκεκριμένη αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων εκτιμούμε ότι δεν παράγει κανένα δυσμενές αποτέλεσμα στην υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών. Επίσης, κανένα δυσμενές αποτέλεσμα δεν προκύπτει και για τις εκπαιδευτικές μονάδες.
Εκτιμούμε ότι η αντίθεση της αριστερής πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας έχει κατά βάση ιδεολογικές ρίζες. Για τον λόγο αυτό η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε διαχώρισε έγκαιρα τη θέση της.
Σε ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική παρέμβαση Εκπαιδευτικών Μαγνησίας αναφέρει μεταξύ άλλων πως «διαφωνούμε με οποιαδήποτε απόφαση της ΔΟΕ για συμμετοχή στις ομάδες της αυτοαξιολόγησης και την κατάθεση στους δείκτες ενιαίου κειμένου. Θεωρούμε ότι ειδικά μετά την απόφαση του εφετείου, όπου δεν κρίθηκε η απεργία καταχρηστική, υπάρχουν περιθώρια επαναπροκήρυξης».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το