Τοπικά

Ο οικογενειακός γιατρός «δεν περπατά» – Οδηγείται σε «ναυάγιο» το σύστημα σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας 

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται αρκετοί ασφαλισμένοι, καθώς λόγω έλλειψης οικογενειακών γιατρών δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμους για να κάνουν εγγραφή, με συνέπεια να απευθύνονται στον μη συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό και να πληρώνουν από την τσέπη τους για τη συνταγογράφηση και την εξέταση.
Το νέο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στηρίζεται σε δύο πυλώνες, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τους ελευθεροεπαγγελματίες οικογενειακούς γιατρούς που έχουν προχωρήσει σε νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις τα προβλήματα υπάρχουν και είναι έντονα, καθώς δεν υπάρχει το μεγάλο ενδιαφέρον από τους γιατρούς για να στελεχώσουν τις προαναφερθείσες δομές.
Όσον αφορά στις ΤΟΜΥ, ενώ ο στόχος του υπουργείου Υγείας ήταν να λειτουργούν μέχρι και σήμερα 239 ΤΟΜΥ πανελλαδικά, τελικά αυτές που λειτουργούν είναι 103. Και αυτό συνδέεται με την έλλειψη ενδιαφέροντος των γιατρών να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ. Μάλιστα προβλέπονταν να δουλεύουν 1.195 γιατροί στις ΤΟΜΥ, αλλά προς το παρόν είναι μόλις 500.
Αναφορικά με τους οικογενειακούς γιατρούς από τον χώρο των ελευθεροεπαγγελματιών εδώ η έλλειψη ενδιαφέροντος είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς από τους 2.800 που ήθελε το υπουργείο να καλύψει, τελικά έχουν καλυφθεί 710 θέσεις.
Κάθε ελευθεροεπαγγελματίας οικογενειακός γιατρός έχει στην εμβέλειά του για να εξυπηρετήσει 2.250 ασθενείς. Κάθε ΤΟΜΥ μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 10.000 πολίτες.
Μέχρι στιγμής 1.200.000 πολίτες έχουν κάνει εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό είτε ελευθεροεπαγγελματία είτε στις ΤΟΜΥ, δηλαδή ποσοστό μόλις ένα 10% του συνόλου των ασφαλισμένων στη χώρα.

Όσοι έχουν εγγραφεί στον ελευθεροεπαγγελματία οικογενειακό γιατρό και στον οικογενειακό γιατρό στις ΤΟΜΥ και μεταβαίνουν εκεί, εξετάζονται δωρεάν.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης τόνισε πως «το νέο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο «ναυάγιο». Το υπουργείο Υγείας δεν έδωσε κατάλληλα κίνητρα, και όχι μόνο απαραίτητα οικονομικά στους γιατρούς οι οποίοι δεν ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Λίγες θέσεις καλύφθηκαν
Στον Δήμο Βόλου δόθηκαν 52 θέσεις για παθολόγους και γενικούς γιατρούς και καλύφθηκαν οι 15 και στους παιδίατρους δόθηκαν δώδεκα θέσεις και καλύφθηκαν οι τρεις, ενώ λειτουργούν και δύο ΤΟΜΥ. Υπολογίζουμε πως στον Νομό δυνητικά μπορούν να εγγραφούν μέχρι και 50.000 άτομα. Τι γίνεται όμως με τους άλλους 150.000; Αυτό που βλέπουμε, είναι πως χιλιάδες συμπολίτες επιλέγουν να απευθύνονται στον ιδιώτη γιατρό ακόμη και αν δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Και αυτό το κάνουν για δύο λόγους είτε γιατί προσπάθησαν να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό, αλλά δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θέσεις και οικογενειακοί γιατροί είτε γιατί θέλουν να έχουν ως γιατρό αυτόν που είχαν για αρκετά χρόνια και έχουν χτίσει μαζί του σχέση εμπιστοσύνης. Έτσι φτιάχτηκε ένα νέο σύστημα με το οποίο όμως ο ασφαλισμένος πληρώνει από την τσέπη του. Επιβεβαιωνόμαστε ως ιατρικός κλάδος πως το εγχείρημα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν περπατάει. Και δεν χαιρόμαστε, που δεν πηγαίνει καλά αυτή η μεταρρύθμιση, γιατί μας γυρίζει όλους πίσω. Το νέο εγχείρημα αποτελεί ναυάγιο, γιατί δεν υπήρξε καλός σχεδιασμός σε πολλά επίπεδα, όπως στους όρους σύμβασης για να συμβληθούν οι γιατροί. Και αυτός είναι ο λόγος που οι γιατροί δεν έχουν ανταποκριθεί.

Τις τελευταίες ημέρες διέρρευσαν πληροφορίες ότι οι πολίτες θα έπρεπε να κάνουν υποχρεωτική εγγραφή στους οικογενειακούς γιατρούς, γιατί οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί που δεν έκαναν νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, δεν θα μπορούσαν να τους δώσουν συνταγογράφηση, παραπεμπτικά για εξετάσεις ή για άλλους κλινικούς γιατρούς.
Ο κ. Τσάμης τόνισε για αυτό το θέμα πως «δεν ισχύει και το υπουργείο προσπαθεί να εκβιάσει τους ασφαλισμένους και τους γιατρούς, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι μη συμβεβλημένοι ελευθεροεπαγγελματίες θα μπορούν κανονικά να δίνουν παραπεμπτικά, να κάνουν συνταγογράφηση».
Από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να κάνουν νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και άλλες κατηγορίες κλινικών γιατρών, όπως καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, οφθαλμίατροι που ακόμη είναι με τις 200 επισκέψεις, αν και αυτό μπορεί να μετατεθεί για αργότερα.
Ο κ. Τσάμης τόνισε πως δυστυχώς υπάρχει κόσμος που δεν πηγαίνει ούτε στον ιδιώτη γιατρό, γιατί δεν έχει χρήματα, ούτε στον οικογενειακό γιατρό γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον συνωστισμό. Έτσι είτε εγκαταλείπει την προσπάθεια είτε πηγαίνει στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, όπου επίσης υπάρχει μεγάλη προσέλευση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το