Τοπικά

Πάνω από 100 μόνιμοι βηματοδότες τοποθετήθηκαν σε ασθενείς στην Καρδιολογική Κλινική του «Αχιλλοπούλειου»

Ξεπέρασαν τους 100 οι μόνιμοι βηματοδότες που έχουν τοποθετηθεί από την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου σε καρδιοπαθείς δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι διαφορετικά θα έπρεπε να μεταβούν άλλες πόλεις και ίσως και να περιμένουν και μέρες για να εξυπηρετηθούν.
Η τοποθέτηση μόνιμων βηματοδοτών ξεκίνησε στο Νοσοκομείο Βόλου τον Αύγουστο του 2017 και μέσα σε δεκαπέντε μήνες έχουν τοποθετηθεί 105 μόνιμοι βηματοδότες αριθμός που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός για το χρονικό διάστημα που λειτουργεί το εργαστήριο βηματοδοτών.

Το ιατρικό προσωπικό έχει εκπαιδευτεί για αυτό τον σκοπό, ενώ και το εργαστήριο διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό που σε ένα σημαντικό μέρος ήταν και δωρεά του ανώνυμου δωρητή.
Στο Νοσοκομείο Βόλου λειτουργεί επίσης και εξωτερικό ιατρείο για τους καρδιοπαθείς που έχουν βάλει μόνιμο βηματοδότη και πρέπει να έχουν την παρακολούθηση των γιατρών. Ήδη προχθές 35 άτομα μετέβηκαν στο ιατρείο για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες. Στο εξωτερικό ιατρείο εξυπηρετούνται καρδιοπαθείς που έβαλαν μόνιμο βηματοδότη είτε στο Νοσοκομείο Βόλου είτε σε άλλο Νοσοκομείο.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αλέξανδρος Δούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,86 και την εκπομπή «Θεσσαλία παντού» δήλωσε πως «η τοποθέτηση μόνιμων βηματοδοτών ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017 και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορέσαμε να τοποθετήσουμε 105 μόνιμους βηματοδότες. Κατά μέσο όρο η ηλικία των καρδιοπαθών είναι άνω των 65 ετών. Βέβαια είχαμε και περιπτώσεις ασθενών που ήταν ηλικίας 80 και 90 ετών που υποβλήθηκαν στην τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη. Κατά μέσο όρο η διάρκεια νοσηλείας τους είναι δύο ημέρες».
Ο κ. Δούρας τόνισε πως «η Καρδιολογική Κλινική εξελίχθηκε και αναβαθμίστηκε μέσα από αυτή την δυνατότητα, καθώς οι ασθενείς θα έπρεπε να μεταβαίνουν στη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετηθούν. Τώρα γλιτώνουν αυτή την ταλαιπωρία της μετακίνησης και του κινδύνου λοιμώξεων από την αναμονή και μπορούν να βοηθηθούν άμεσα από το Νοσοκομείο Βόλου».

Ερωτηθείς για τη διάρκεια ζωής του κάθε μόνιμου βηματοδότη, απάντησε πως «είναι μεταξύ οκτώ και δέκα χρόνια, αν και αυτό εξαρτάται από τον τύπο του κάθε βηματοδότη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.
Ο κ. Δούρας επισήμανε πως «η σημαντική αυτή παροχή είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς του ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκπαιδεύτηκε για αυτό τον σκοπό και έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο, αλλά και τη σημαντική στήριξη που υπήρξε από τη διοίκηση του νοσοκομείου».
Παράλληλα τόνισε τη συμβολή του ανώνυμου δωρητή, προκειμένου να αγοραστούν οι εξοπλισμοί και να αναβαθμιστούν οι υποδομές στο εργαστήριο βηματοδοτών. Άλλωστε το εργαστήριο υπήρχε ως σχεδιασμός από το Νοσοκομείο από την εποχή των ολυμπιακών αγώνων και πλέον λειτουργεί σε σύγχρονες υποδομές.
Ο βασικός εμφυτευτής είναι ο καρδιολόγος κ. Κυρλίδης, ενώ συμμετέχουν και άλλοι γιατροί, όπως οι κ.κ. Λαλίτσας, Αδαμάκη. Το εργαστήριο έχει την έγκριση του ΚΕΣΥ.
Μάλιστα, όπως κατέληξε ο κ. Δούρας, είναι πολύ σημαντικό πως δεν υπήρξαν και επιπλοκές στους καρδιοπαθείς που έκαναν εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη.
Το εργαστήριο βηματοδοτών μπορεί να προχωρήσει σε αντικατάσταση του μόνιμου βηματοδότη, ενώ σημαντικός είναι και ο τακτικός έλεγχος από τους καρδιοπαθείς που έχουν υποβληθεί στη συγκεκριμένη εμφύτευση.

Σεμινάρια για πρώτες βοήθειες
Επίσης το Νοσοκομείο Βόλου στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του θα προχωρήσει σε μαθήματα πρώτων βοηθειών σε διάφορα ιδρύματα και φορείς.
Ειδικότερα μαθήματα πρώτων βοηθειών έχουν προγραμματιστεί για το Ορφανοτροφείο, την Κιβωτό του Κόσμου, τους Ρομά και τις Φυλακές Κασσαβέτειας.
Τα σεμινάρια θα γίνουν από την ομάδα πρώτων βοηθειών που ελέγχεται από το γραφείο εκπαίδευσης.
Παράλληλα από το Νοσοκομείο Βόλου προγραμματίζονται εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχουν δύο γκρουπ από μουσικούς και χορευτές που θα έρθουν να πουν τα κάλαντα στους ασθενείς. Τα δρώμενα θα έχουν και μουσικές της Μεσογείου. Επίσης ένα χορευτικό δρώμενο θα γίνει και στο αίθριο του Νοσοκομείου.
Οι εκδηλώσεις με την ολοκληρωμένη τους μορφή θα ανακοινωθεί από τη διοίκηση εντός ημερών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το