Θ Plus, Υγεία

Ο ΟΗΕ αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα με τα επικίνδυνα ναρκωτικά

Για πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους έχει σημάνει η απόφαση επιτροπής του ΟΗΕ να αφαιρέσει τη μαριχουάνα από τη λίστα με τα «σκληρά» και επικίνδυνα ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη. Η απόφαση πάρθηκε την περασμένη Τετάρτη και έγινε δεκτή, στην πλειοψηφία, με θετικά σχόλια αλλά ακόμη και ανακούφιση σε πολλές περιπτώσεις, από ομάδες ανθρώπων και συλλογικότητες που επί χρόνια μάχονταν για τον σκοπό αυτό.

Η επιτροπή, η οποία έχει τη βάση της στη Βιέννη, έλαβε υπόψη για τη συγκεκριμένη απόφαση μια σειρά από συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον αποχαρακτηρισμό της κάνναβης ως «επικίνδυνου ναρκωτικού», ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα παράγωγά της. Οι συστάσεις αυτές είχαν στο επίκεντρό τους την ανάγκη να εξαιρεθεί η κάνναβη από μια λίστα του 1961 που την συμπεριελάμβανε ανάμεσα σε άλλα εξαιρετικά εξαρτησιογόνα οπιοειδή, όπως η ηρωίνη.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η εν λόγω απόφαση δεν θα έχει άμεση εφαρμογή, καθώς τα διάφορα κράτη θα έχουν ενστάσεις στο πώς να χαρακτηρίσουν την κάνναβη, ωστόσο πρόκειται – ούτως ή άλλως – για μία συμβολική νίκη όσων έδωσαν μάχη για χρόνια ώστε να αλλάξει η διεθνής πολιτική για τα ναρκωτικά, χαρακτηρίζοντάς την ως «εκτός πραγματικότητας».

Με πληροφορίες από New York Times

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το