Οικονομία

Ο Ντράγκι σταματά περαιτέρω αγορές ομολόγων από ελληνικές τράπεζες

Dragki

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την κατοχή ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένων των έντοκων γραμματίων δημοσίου, δήλωσε τραπεζική πηγή  στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η ΕΚΤ έχει τα €15 δις ως το ανώτατο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων δημοσίου, με την Αθήνα να έχει ήδη φτάσει το όριο αυτό.

«Ως επόπτες η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας έδωσαν για προληπτικούς λόγους οδηγίες στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό δημόσιο χρέος», δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ και η ΤτΕ έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι τα έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά ως εξασφάλιση.

Ο EFSF συζητεί την επιστροφή στην Ελλάδα κεφαλαίων ύψους 1,2 δισ. ευρώ 

Το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης θα συζητήσει σήμερα τη δυνατότητα να επιστραφούν στην Ελλάδα κεφάλαια που της είχαν δοθεί παλαιότερα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και μεταφέρθηκαν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, ενώ πηγή που γνωρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας δήλωσε ότι η Αθήνα διαθέτει χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και ΚΥΠΕ, aν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εγκρίνει τέτοια μεταφορά, θα είναι μια ευπρόσδεκτη οικονομική τονωτική ένεση για την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία σύντομα ξεμένει από ρευστότητα.

Πηγή που γνωρίζει τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας δήλωσε ότι η Αθήνα διαθέτει χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου.

“Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τον EFSF να προβεί σε ανάλυση του θέματος. Επίσης, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group) όπως τεθεί το θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα”, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του EFSF.

Πηγή: mignatiou.com

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το