Τοπικά

Ο Κ. Γουργουλιάνης για τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας “Σταδιακή αποκλιμάκωση σε γρίπη και ιώσεις”

 

Αρκετοί ασθενείς έχουν τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας αλλά ελάχιστα, οι εξαιρέσεις στον κανόνα, είναι τα περιστατικά που οδηγούν σε όξυνση και στον θάνατο, τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης.
Τις τελευταίες μέρες φαίνεται να υπάρχει μια αποκλιμάκωση στα περιστατικά γρίπης και ιώσεων με τον καθηγητή να συμπληρώνει πως ένα μικρό κύμα ίσως δούμε άμεσα, αλλά από τον Μάρτιο, η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί πλήρως.
Ο ίδιος σημείωσε πως ανά τρία με τέσσερα χρόνια έχουμε κάποιο κύμα εποχιακής γρίπης το οποίο είναι πιο έντονο σε σχέση με τα προηγούμενα. Αυτό συνέβη και φέτος που η γρίπη ήταν πιο έντονη, αλλά ήρθε και νωρίτερα, δηλαδή εκδηλώθηκε μέσα στο Δεκέμβριο και κορυφώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Τότε στην πνευμονολογική Κλινική τα περιστατικά γρίπης είχαν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ακόμη και 20 φορές σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Και η κατάσταση αυτή ήταν σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, που η αύξηση ήταν πολύ πιο ήπια. Τώρα υπάρχει μια αποκλιμάκωση στη γρίπη και τις ιώσεις. Ίσως βέβαια δούμε στις προσεχείς μέρες κάποια μικρή αύξηση της εποχικής γρίπης, αλλά δεν θα είναι κάτι τι ιδιαίτερο και το Μάρτιο θα υπάρξει εξισορρόπηση».
Την ίδια στιγμή, όμως ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά θανάτου από τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας. «Στην πνευμονολογική Κλινική νοσηλεύουμε αρκετά άτομα με πνευμονία από στρεπτόκοκκο. Είναι κάτι το σύνηθες. Ο στρεπτόκοκκος βρίσκεται σε πολλούς ανθρώπους και κάνει ήπια νόσο. Μένουν για λίγες μέρες στην κλινική για νοσηλεία και μετά επιστρέφουν στο σπίτι. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις ασθενών με στρεπτόκοκκο από πνευμονία, που για διάφορους λόγους η υγεία τους επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα οι συνάνθρωποι αυτοί να καταλήγουν. Είναι πολύ ατυχή περιστατικά και συνάμα οι εξαιρέσεις στον κανόνα που προκαλούν λύπη. Είναι περιστατικά που μπορεί να σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού αυτών των ανθρώπων. Στην πνευμονολογική κλινική εκτός από τους ενήλικες, νοσηλεύουμε και ανήλικους,, όπως τους εφήβους. Και, όταν υπάρχουν περιστατικά πνευμονίας, είμαστε σε πολύ μεγαλύτερη επαγρύπνηση, γιατί πάντα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα κάτι να μην πάει καλά, να προκύψουν κάποιες επιπλοκές».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να φροντίζουμε τον οργανισμό μας δηλαδή καλή τροφή, γυμναστική να αφήνουμε τον ήλιο να κάνει την θεραπευτική του δράση».
Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε και στο θέμα της χρήσης της μάσκας λέγοντας πως η αλόγιστη χρήση της οδηγεί στην πτώση του ανοσοποιητικού των ανθρώπων.
«Υπάρχει ήδη ένα ερευνητικό ενδιαφέρον για το τι θα δούμε μετά την πανδημία, όπου ακολουθήθηκαν διάφορα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας. Για αρκετό καιρό ήμασταν προστατευμένοι από τον κορωνοϊό, αλλά για να ανοσοποιηθούμε, πρέπει να αντιδράσουμε διαφορετικά. Βλέπουμε τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας, την ιλαρά, τη φυματίωση και άλλες ασθένειες που υπάρχουν, και η κοινωνία ασχολείται ακόμη με τον κορωνοϊό. Πρέπει να φύγουμε από αυτή τη νοοτροπία. Ο κόσμος ακόμη και τώρα χρησιμοποιεί σε αρκετές περιπτώσεις τη μάσκα χωρίς λόγο και δεν αναφερόμαστε σε έναν ηλικιωμένο που μπορεί να πάει σε μια εκδήλωση με πολύ κόσμο, αλλά και σε άλλες μικρότερες ηλικίες».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το