Θ Plus, Υγεία

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση τα απογευματινά χειρουργεία: Οι φόβοι και οι υψηλές τιμές για μία επέμβαση

Σε πονοκέφαλο εξελίσσονται για την κυβέρνηση τα απογευματινά χειρουργεία τα οποία θα γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία με πληρωμή από τους ασθενείς μετά τις 3:00 το μεσημέρι.

Το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του Άδωνι Γεωργιάδη φαίνεται ότι έχει και πολλά αγκάθια, καθώς όλα δείχνουν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να σηκώσει ιδιωτικές επεμβάσεις μέσα στα νοσοκομεία, αφού οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες τόσο από τους ασθενείς όσο και από το προσωπικό που δεν θα συμμετέχει.

Η αμηχανία της κυβέρνησης
Οι προβληματισμοί αυτοί κάνουν την κυβέρνηση να είναι αμήχανη μπροστά στις πιθανές διαμαρτυρίες γι’ αυτό και οι συσκέψεις είναι συνεχείς προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη «φόρμουλα» που θα κατευνάσει σε έναν βαθμό τις αντιδράσεις των ασθενών.

Άλλωστε με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τα ποσά που θα καλούνται να πληρώνουν οι ασθενείς δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, αφού θα κινούνται λίγο πιο κάτω από τον ιδιωτικό τομέα.

Κάτι που προκύπτει άλλωστε και από το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των επεμβάσεων που θα είναι στο 30% του τιμολογίου του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ). Μάλιστα το αμέσως επόμενος διάστημα θα αξιοποιηθούν τα νέα DRGs που είναι τα εκσυγχρονισμένα ΚΕΝ με τα οποία κοστολογούνται όλες οι υπηρεσίες, το προσωπικό, τα αναλώσιμα και τα φάρμακα.

Με βάση τους συνδικαλιστές του ΕΣΥ στις σοβαρές επεμβάσεις τα ποσά μπορεί να ξεπερνούν κατά πολύ τα 6.000€.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου ότι μια απλή επέμβαση μπορεί να ξεκινάει από 1.500€ και να φθάνει ακόμα και τις 6000 και 7000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ μια σοβαρή καρδιολογική επέμβαση δεν θα κοστίζει για τους ασθενείς λιγότερο από 6.000€ αφού το ΚΕΝ κινείται στις 18.000 ευρώ.

Γιατί υπάρχει προβληματισμός;
Υπό το πρίσμα αυτό τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται προβληματισμένα για το πώς να ανακοινώσουν τη ρύθμιση που επιχειρούν να κάνουν με τα απογευματινά χειρουργεία.

Προς ώρας αναζητείται ακόμη ο αλγόριθμος που θα καθορίζει τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών αλλά το βέβαιο είναι ότι θα είναι σε υψηλά επίπεδα. Παρότι αρχικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστήριζε ότι η συμμετοχή θα κινείται από 500 μέχρι 1.000€, τελικώς με βάση και τις τοποθετήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη δεν θα είναι σίγουρα κάτω από 2.000 με 3000 ευρώ, όσο ο ίδιος εκτιμά ότι είναι το φακελάκι που δίνεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία για μια επέμβαση.

Πάντως, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr, η εντολή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να προχωρήσουν κανονικά τα απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή, αλλά να ελεγχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι κοινωνικές αντιδράσεις. Γι’ αυτό αναζητείται η πιο ορθή διαδικασία ώστε να επικοινωνηθεί η νέα ρύθμιση με έναν πιο ήπιο τρόπο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το