Τοπικά

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στο Βόλο – Τιμήθηκε ο παλαίμαχος εκπαιδευτικός Ιωάννης Πατρίκος

Η Μητρόπολη Δημητριάδος και η Εκπαιδευτική Κοινότητα της Μαγνησίας γιόρτασαν σήμερα την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Προστατών των Γραμμάτων και της Ελληνικής Παιδείας. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, όπου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία των Διευθυντών Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γεωργίου Πολύζου και Σωκράτη Σαβελίδη, αντίστοιχα, πλήθους εκπαιδευτικών και μαθητών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των παραγόντων του εκπαιδευτικού έργου και μνημόσυνο των αειμνήστων δασκάλων και καθηγητών που δίδαξαν στα σχολεία της Μαγνησίας.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας ο κ. Ιγνάτιος επισήμανε την αξία του αγαθού της Παιδείας, για την διαμόρφωση ανθρώπων και όχι απλώς καταναλωτικών όντων, χωρίς αρχές και αξίες πνευματικές. Παράλληλα, συνεχάρη την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης για τον τρόπο της υποδοχής των προσφυγόπουλων στα σχολεία, τονίζοντας ότι «διδάξαμε ήθος και πολιτισμό, μιμούμενοι την ευαγγελική εντολή για το ισότιμο άνοιγμα προς κάθε άνθρωπο, το οποίο με συνέπεια δίδαξαν και υπηρέτησαν οι Τρεις Ιεράρχες».

Ακολούθησε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης, όπου η τοπική εκκλησία τίμησε τους λειτουργούς της παιδείας στο πρόσωπο του παλαίμαχου εκπαιδευτικού, Φιλολόγου, τ. Γυμνασιάρχου και τ. Προέδρου του Θρησκευτικο-φιλολογικού Συλλόγου Βόλου «Οι Τρεις Ιεράρχαι» κ. Ιωάννη Πατρίκο.
Για τον τιμώμενο μίλησαν ο κ. Χρήστος Ξενάκης, Φιλόλογος παλαίμαχος εκπαιδευτικός και ο κ. Γρηγόριος Καρταπάνης, ναυπηγός, Πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών. Ο κ. Ξενάκης περιέγραψε, με έντονα χρώματα, το έργο και την εκπαιδευτική προσφορά του κ. Πατρίκου, παρουσιάζοντάς τον ως ολοκληρωμένη πνευματική προσωπικότητα, ενώ ο κ. Καρταπάνης, κατέγραψε αναμνήσεις από την μαθητική του ζωή, παρά τους πόδας του κ. Πατρίκου, για τον οποίο τόνισε ότι «διέθετε αισθητήριο κατανόησης των εφηβικών ευαισθησιών και αντιδράσεων».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος εξήρε το ταπεινό φρόνημα και το εκκλησιαστικό ήθος του κ. Πατρίκου, την απαράμιλλη εκπαιδευτική του προσφορά, επισημαίνοντας πως «είναι ένα ζωντανό παράδειγμα εκπαιδευτικού και πνευματικού ανθρώπου, από το οποίο τόσο έχει η ανάγκη η πατρίδα μας σήμερα». Ακολούθως, απένειμε στον κ. Ιωάννη Πατρίκο την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος.

Τον λόγο έλαβε ο τιμηθείς εκπαιδευτικός, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την υψίστη τιμή, «αν και υπάρχουν πολλοί άλλοι άξιοι συνάδελφοι κρείττονες εμού», όπως είπε. Στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα «Ο σπερματικός λόγος του Θεού στους Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και η αρμονική σύζευξη Χριστιανισμού και Ελληνισμού από τους Τρεις Ιεράρχες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το