Πολιτισμός

Ο εκδότης και η ψυχή των εκδόσεων Νώντας Παπαγεωργίου μιλά στη «Θ» – Κοινωνικό πρόσωπο από το Μεταίχμιο

 

Μια σημαντική προσπάθεια έλαβε χώρα το διάστημα από 11/9 έως 17/9 (διάστημα μιας εβδομάδας προσφορών) των εκδόσεων Μεταίχμιο προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.
Η εβδομάδα αυτή έδωσε τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να γνωρίσει το βιβλίο, αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσει ουσιαστικά ιδρύματα και φορείς της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες Daniel και Elias.
Η «Θ» συνάντησε τον εκδότη κ. Νώντα Παπαγεωργίου, που είναι και η ψυχή των εκδόσεων Μεταίχμιο, και του ζήτησε να μιλήσει για το έργο αυτό.

Συνέντευξη
ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Κύριε Παπαγεωργίου, πόσο σας πόνεσε η κατάσταση που έφεραν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, δεδομένου του γεγονότος ότι είστε και εσείς Θεσσαλός;
Βεβαίως με πόνεσε πολύ και πονάει πάντα όταν ο τόπος σου υποφέρει και μάλιστα με τέτοιο τρόπο.

Η προσπάθεια της εβδομάδας προσφορών (11/9-17/9), είχε αποτελέσματα; Ποια είναι αυτά; Συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα και σε ποιους φορείς και ιδρύματα δόθηκαν;
Ναι, συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα, περίπου 13.000 ευρώ, από τις πωλήσεις βιβλίων μέσω του e-shop του οίκου μας και με αυτά τα χρήματα βοηθήθηκαν ιδρύματα όπως π.χ. το κοινωνικό φαρμακείο Λάρισας, για το οποίο αγοράσθηκαν φάρμακα για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών, επίσης στο Γηροκομείο Βόλου όπου κατέρρευσε μια πτέρυγα και χάλασαν τα κλιματιστικά (δόθηκαν χρήματα για την αγορά κλιματιστικών), στο Ορφανοτροφείο Βόλου αγοράσθηκαν 19 ζευγάρια αθλητικά παιδικά παπούτσια για τις ανάγκες των παιδιών εκεί, επίσης δοθήκαν χρήματα σε πολλά σχολεία των περιοχών που επλήγησαν όπως ο Παλαμάς Καρδίτσας, τα Τρίκαλα, τα Φάρσαλα, σχολεία της Μαγνησίας στα οποία αγοράσθηκαν σχολικές τσάντες (με τη βοήθεια των τοπικών βιβλιοπωλείων που στήριξαν την προσπάθεια αυτή), αλλά και πολλά σχολικά είδη, όπως βιβλία, βιβλιοθήκες, ραφιέρες και πολλά άλλα που βοήθησαν αρκετά την κατάσταση και κυρίως τους μικρούς μαθητές.

Στη δύσκολη κατάσταση που βίωσε η Θεσσαλία, σταθήκατε αρωγός. Πιστεύετε ότι το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο τον αναγνώστη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο; Με ποιους τρόπους εκτός από την οικονομική βοήθεια;
Φυσικά το βιβλίο είναι πολύτιμος συνοδοιπόρος όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές, αλλά ταξιδεύει τον αναγνώστη και τον κάνει να δραπετεύει από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει, καθώς οι παραστάσεις που περιγράφονται μπορεί να του είναι οικείες, αλλά παράλληλα να τον βοηθούν να ξεχάσει τις δυσκολίες της ζωής του.

Τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που χάρη στη δική σας βοήθεια στάθηκαν όρθιοι στη δύσκολη στιγμή τους;
Η ζωή δεν σταματά στην πρώτη δύσκολη στιγμή. Συνεχίζεται ο αγώνας και παρά το γεγονός ότι δεν λύνονται όλα τα προβλήματα ως διά μαγείας, μπορούμε να συστρατευτούμε με τους αρμόδιους φορείς και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν καλύτερες μέρες. Λόγω του χαρακτήρα μου είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πάντα ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αλλά στο μέτρο του δυνατού μπορούμε να βοηθήσουμε, όπως και το κάνουμε.

Πιστεύετε ότι ο ρόλος του βιβλίου είναι σημαντικός σήμερα στην εποχή της τεχνολογίας; Πόσο έχει αλλάξει τη μορφή του;
Φυσικά είναι σημαντικός και πολύτιμος ακόμα και σήμερα. Μπορεί να έχει αλλάξει ο τρόπος που διαβάζουμε, αλλά αυτό δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα του, που είναι ψυχαγωγικός και διδακτικός.

Είχατε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2023 έναν μαραθώνιο ανάγνωσης που τελειώνει με το τέλος του 2023. Υπάρχουν συμμετοχές; Σε τι σημείο βρισκόμαστε;
Ναι ξεκίνησε ο μαραθώνιος ανάγνωσης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη. Τέλειωσε στις 30/6/23 με τη λήξη της σχολικής χρονιάς και ξεκίνησε πάλι τον Σεπτέμβριο. Έχουμε πολλές συμμετοχές και πολλοί εκπαιδευτικοί Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων εμπιστεύονται τις εκδόσεις μας για τα όμορφα παιδικά διηγήματα, αλλά και για τις δράσεις για τους μικρούς μαθητές. Τα τελευταία 13 χρόνια με αγάπη για το βιβλίο συνεχίζουμε το έργο των εκδόσεων πάντα με σεβασμό και εκτίμηση στο έργο των συγγραφέων. Επίσης πραγματοποιήσαμε διαγωνισμό διηγήματος και άλλες πολλές δράσεις που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας, όπως π.χ. στοχευμένες δράσεις «καλλιεργώντας δεξιότητες για μια καλύτερη ζωή με φροντίδα στο περιβάλλον (δράσεις για παιδιά 4-8 ετών) που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 25-9-2023, τον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης, ένα ετήσιο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για παιδιά Νηπιαγωγείου κ.ά.

Υπάρχουν άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες που έχετε κατά νου να υλοποιήσετε στο μέλλον;
Ναι. Ήδη ξεκίνησε την Πέμπτη 2-11-2023 και θα διαρκέσει έως 31/1/2024 μια ομαδική έκθεση εικονογράφων με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυση των εκδόσεων Μεταίχμιο. Η έκθεση θα είναι ανοικτή από Τρίτη έως Παρασκευή 10 π.μ. – 3 μ.μ. και Σάββατο από 10 π.μ. έως 5 μ.μ. στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εικονογράφησης Illustra Days.
Επίσης λόγω της γιορτής των Χριστουγέννων που πλησιάζει, έχουν ξεκινήσει ήδη προβολές από 19-11-2023 θεατρικής παράστασης στην παιδική σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου στην Αθήνα (οδός Ακάδημου 13, Μεταξουργείο) έως την Κυριακή 28/1/2024, με το έργο «Το Ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Στολίδι» της Αγγελικής Δαρλάση, που παίζεται για πρώτη φορά στη σκηνή.
Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 30 χρόνια των εκδόσεων Μεταίχμιο με μουσικές εκδηλώσεις, κεράσματα για μικρούς και μεγάλους και πολλή μουσική.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στη γραμμή των Σποράδων επιστρέφει το SUPERSTAR

Πλώρη για το λιμάνι του Βόλου αναμένεται να βάλει μέσα στις επόμενες ώρες, το SUPERSTAR,…

12 Μαρτίου 2024

Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ- παράδοση απινιδωτών σήμερα στο Γυμνάσιο- Λ.Τ. Ευξεινούπολης

  Το 6o Επίσημο Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με τη χρήση…

12 Μαρτίου 2024

“Τα χέρια δεν χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε” στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής βίας οι μαθητές και οι μαθήτριες…

12 Μαρτίου 2024

Δήμος Βόλου: Σύμβαση για εναλλακτική διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας

  Στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα…

12 Μαρτίου 2024

Προήχθη σε υποστράτηγος ο Ιωάννης Χειμαριός

Στον βαθμό του Υποστρατήγου προήχθη ο Διευθυντής Αεροπορίας Στρατού στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, Ιωάννης Χειμαριός.…

12 Μαρτίου 2024

Πρόσληψη 40 ημερομισθίων στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

  Συνολικά 20 άτομα για τον Μάρτιο και 20 για τον Απρίλιο, τα οποία θα…

12 Μαρτίου 2024