Τοπικά

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών ενάντια στην απόφαση για απολύσεις εγκύων εργαζομένων

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών καταγγέλλει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) που έκρινε «νόμιμη» την απόλυση εγκύου από την ισπανική επιχείρηση «Bankia» το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων. Καταγγέλλει το σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με το οποίο η απόλυση εγκύων μπορεί να γίνεται με τη «βούλα» του νόμου αρκεί ο λόγος της απόλυσης που επικαλείται η εργοδοσία να μην αφορά την εγκυμοσύνη.

Σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών αναφέρει:
«Η απόφαση προστίθεται στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχονται τα δικαιώματα των γυναικών τόσο στη μητρότητα όσο και την εργασία από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, τους θεσμούς και τα όργανά τους που με τους νόμους, τις οδηγίες και τις αποφάσεις τους φροντίζουν να είναι τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων «λυμένα» ώστε να ξεφορτώνονται ό,τι θεωρείται «κόστος» και βαρίδι για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.
Το νέο χτύπημα στο δικαίωμα των εργαζόμενων γυναικών στη μητρότητα συμπληρώνει το τοπίο της εργασιακής ζούγκλας, των «ιδιωτικών συμφωνητικών» ανάμεσα σε υποψήφιες εργαζόμενες και εργοδότες πως δεν θα δημιουργήσουν οικογένεια, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν κάθε λίγους μήνες και δεν ανανεώνονται ποτέ όταν η εργαζόμενη μείνει έγκυος.
Η προστασία των νέων μητέρων , τα δικαιώματα των εργαζόμενων κατακτήθηκαν μέσα από τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Δε μας χαρίστηκαν από τα δικαστήρια , τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε και δε θα τους τα παραδώσουμε.
Καλούμε τις εργαζόμενες και τις άνεργες γυναίκες να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να αγωνιστούν μαζί με τους άντρες συναδέλφους τους για την προστασία των εγκύων , των νέων μητέρων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το