Κόσμος

Ο διάδοχος της Λαγκάρντ δεν θα είναι Ευρωπαίος

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde speaks before leaving the European Commission after a meeting ahead of a Eurozone emergency summit on Greece in Brussels

Δεν θα προέρχεται από την Ευρώπη ο επόμενος διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως δήλωσε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ντέιβιντ Λίπτον.
Ο Λίπτον είπε στη διεθνή υπηρεσία του BBC ότι η παράδοση που θέλει έναν Ευρωπαίο να ηγείται του ΔΝΤ και έναν Αμερικανό της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται υπό εξέταση και ο επόμενος διορισμός θα είναι «αυστηρά με αξιακά κριτήρια».
Στο ίδιο ραδιοφωνικό πρόγραμμα, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρόγκοφ χαρακτήρισε “απίστευτα αναχρονιστική” την παράδοση που θέλει τους Ευρωπαίους να ηγούνται του Ταμείου και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που αμφισβητήθηκε πολύ στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη.
Ο Λίπτον είπε ότι όταν αποχωρήσει η Λαγκάρντ από το ΔΝΤ ο διάδοχός της προφανώς δεν θα είναι Ευρωπαίος.
«Με υποψήφιους να προέρχονται από κάθε σημείο του κόσμου, θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανότερο (να μην προέρχεται από την Ευρώπη) σε σχέση με κάθε άλλη φορά. Υπάρχουν όλο και περισσότεροι κατ΄εξοχήν κατάλληλοι υποψήφιοι εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ…», είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Η Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ το 2011 όταν ο προκάτοχός της Ντομινίκ Στρος-Καν αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω της εμπλοκής του σε σεξουαλικό σκάνδαλο.
Η πενταετής θητεία της λήγει τον επόμενο χρόνο, αλλά τον περασμένο μήνα φέρεται να δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας αν έχει τη στήριξη των μελών του ΔΝΤ.
Παρότι δεν αποτελεί επισήμως προϋπόθεση ο επικεφαλής του ΔΝΤ να προέρχεται από την Ευρώπη, αυτό ισχύει από τότε που ιδρύθηκε το ΔΝΤ μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα πάντα είχε επικεφαλής έναν Αμερικανό.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το