Ελλάδα

Novartis: Διαφημιστής «έδωσε» πρόσωπο – κλειδί για 400.000 ευρώ

Το κατώφλι της Εισαγγελίας Διαφθοράς προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου πέρασαν τα 5 μη πολιτικά πρόσωπα που είχαν κληθεί για την υπόθεση Novartis.

Ένας εκδότης και ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρeίας που φέρεται να ξέπλενε χρήμα για την Novartis, αλλά και μέλη επιτροπών τιμολόγησης έδωσαν εξηγήσεις μέσω υπομνημάτων. Πλέον η Εισαγγελία θα αξιολογήσει τις απαντήσεις τους και θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.

Ο διαφημιστής και τα 400.000
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημα του διαφημιστή φέρεται να περιέχεται μια σημαντική πληροφορία, καθώς εμφανίζεται να παραδέχεται πως επέστρεψε περίπου 400.000 ευρώ σε πρόσωπο από τη Novartis, ενώ το πρόσωπο αυτό δεν ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής. Ο διαφημιστής φέρεται να κατονόμασε συγκεκριμένο στέλεχος της εταιρείας το οποίο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, παίζει ρόλο στην εξέλιξη της έρευνας από πλευράς καταγγελιών κατά της Novartis.

Μάλιστα, ο ύποπτος φέρεται να αναφέρει στο υπόμνημα του ότι ο συγεκριμένος άνθρωπος, αποφάσιζε για τη διανομή της διαφήμισης της Novartis, ενώ το 2009 -οπως υποστηρίζει- του είπε πως θα του έδινε διαφήμιση από την εταιρία αλλά θα έπρεπε να επιστρέψει μέρος των χρημάτων στον ίδιο. Ο ίδιος φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι είχε αντιληφθεί από την αρχή ότι η εταιρία δεν είχε γνώση για την «εντολή» του στελέχους της, ενώ ισχυρίζεται πως δεν του μεταφέρθηκε οτιδήποτε για πολιτικά πρόσωπα.

Το ποσό που επέστρεψε μέσα σε μια πενταετία ανέρχεται στις 400.000 ευρώ, ενώ φέρεται να σχολίασε πως δεν υπάρχει καμία υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis, αλλά και πως οι χρεώσεις ήταν αντίστοιχες με αυτές άλλων εταιριών. Επιπλέον, υποστήριξε πως δεν υπάρχει εικονικότητα στις συναλλαγές και πως όλα τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρείχε στη Novartis.

Υπενθυμίζεται, ότι ο συγκεκριμένος διαφημιστής κλήθηκε ως ύποπτος καθώς από την έρευνα προέκυψαν ενδείξεις σχετικά το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η κλήση, ήταν η κατάθεση ενός ανθρώπου, ο οποιός φέρεται να λέει πως δεν είχε υπαλληλική σχέση μαζί του, αλλά «σήκωσε» σύμφωνα με τα στοιχεία τη δικογραφίας από το 2006-2013 ποσό 1.160.000 ευρώ από χρήματα που κατέθετε η Novartis, τα οποία επέστρεφε στον ιδιοκτήτη της εταιρίας και τη συζυγό του.

Ένα επιπλέον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα, είναι ένα ιδιόχειρο σημείωμά του διαφημιστή, που αναφέρει πως για τα έτη 2009,2010, 2011. 2012 και 2014 , «συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160» και από κάτω «έλαβε συνολικά 433.000».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το