Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Πρώτον Χρόνια Πολλά στους Κωνσταντίνους και στις Ελένες. Να τους χαιρόμαστε, και ιδιαίτερα τους παντοειδείς υποψηφίους, που παντοειδώς εόρτασαν, ιδίως δε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ένας χαμός. Δεύτερον βρισκόμαστε μόλις τέσσερεις και μία ημέρες πριν τις κάλπες των εκλογών.
Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκλογές για τα όργανα της Περιφέρειας, εκλογές για τα όργανα του Δήμου. Όλες σημαντικές. Στην Ευρώπη υπάρχει άμεση ανάγκη να ανακοπεί το ρεύμα της φασιστικής ακροδεξιάς. Η Περιφέρεια είναι ο διαχειριστής των κρατικών και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για σχεδόν το σύνολο των έργων υποδομής. Και ο Δήμος …

Ο Δήμος είναι η ζωή μας, ο Δήμος είμαστε εμείς. Έτσι, πολύ απλά. Έχω κουραστεί να διαβάζω «έξυπνες» βλακείες γραμμένες από ανθρώπους που ποτέ, σ’ όλη τους τη ζωή, δεν γύρισαν να κοιτάξουν τον διπλανό τους. Που πάντοτε μόνο την πάρτη τους κοίταζαν, μόνο δικαιώματα διεκδικούσαν και ποτέ καμία υποχρέωση δεν αισθάνθηκαν να έχουν. Έχω κουραστεί να διαβάζω ειρωνείες και χλευασμούς γραμμένους από πληρωμένους κοντυλοφόρους της δεκάρας – έχω ζήσει έντονα όλες τις προεκλογικές περιόδους από το 1986 και μετά, τόσο χαμηλό επίπεδο από μία πολιτική συνιστώσα της «μάχης» πρώτη φορά συναντώ, συμπολίτες.

Και πραγματικά με πληγώνει, Βολιώτες και Βολιώτισσες, να ακούω όλα αυτά τα προπαγανδιστικά που αφορούν σε «έργα». Ποια έργα; Ας θυμηθούμε μαζί μερικά αληθινά έργα στον Βόλο και την Νέα Ιωνία:
Η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τον Άναυρο.
Το δίκτυο της αποχέτευσης και η εγκατάσταση του βιολογικού-χημικού καθαρισμού.

Η ανακαίνιση και η επανάχρηση του Δημοτικού Ωδείου, της Ηλεκτρικής Εταιρείας, της καπναποθήκης Σπήρερ, των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Μουρτζούκου, Αδαμόπουλου, Ετμεκτζόγλου (Μεταξουργείο), Στρυχνοκάρπου και Απεντομωτηρίου. Το κτήριο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο (εξ ου και… κικιρίκου, αν θυμάστε). Το «Άσυλο» και οι αποθήκες του Οργανισμού Καπνού στο Καραγάτς. Το μεγάλο συγκρότημα Τσαλαπάτα. Η διατήρηση και ανακαίνιση του κινηματοθεάτρου «Αχίλλειον». Το Μουσείο της Πόλης. Το εκθεσιακό Κέντρο και το πάρκο στο Πεδίο του Άρεως. Η υδρομάστευση των πηγών στο Πήλιο. Μια σειρά από παιδικούς σταθμούς.

Το Δημοτικό Θέατρο του Βόλου, κλειστό και ανοιχτό (αυτό που πριν από πέντε χρόνια ήταν «…για 300 οικογένειες…» και προχθές επικοινωνιακά έγινε «…σπίτι του πολιτισμού…»), το Πολιτιστικό Κέντρο και το ανοιχτό θέατρο της Νέας Ιωνίας, το μεγάλο άλσος στο παλιό ελικοδρόμιο.
Η πεζοδρόμηση του εμπορικού κέντρου και οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας. Η διαμόρφωση των γραμμικών πάρκων της οδού Καραμπατζάκη και της οδού Ρήγα Φεραίου. Η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου από τα ψαράδικα μέχρι την Κ.Καρτάλη.

Το Κοιμητήριο στον Κούκο. Οι γέφυρες στον Κραυσίδωνα στου Τσαλαπάτα και στην Αγία Παρασκευή. Οι διανοίξεις οδών Γιάννη Δήμου-Παρασκευοπούλου, Αλαμάνας, Ζάχου κλπ. Η πεζοδρόμηση της οδού Λεμάν και η διάνοιξη της οδού Αγησάνδρου τις Αλυκές. Το Δημοτικό Κολυμβητήριο «Βασίλης Πολύμερος». Η Πλατεία Πανεπιστημίου.
Αυτά είναι «πραγματικά» έργα, έργα που διαμόρφωσαν τον σημερινό Βόλο, έργα που τα σημερινά παιδάκια της Αρχής απολαμβάνουν κι ας έρχονται απ’ το δήθεν μαύρο παρελθόν. Τα δικά τους έργα, πέντε χρόνια τώρα, ποια είναι ακριβώς; Τέσσερεις όμορφοι αλλά αμφιβόλου χρησιμότητας κυκλικοί κόμβοι, τρεις-τέσσερεις υποχρεωτικές λόγω νομοθεσίας αναβαθμίσεις παιδικών χαρών και πολλά όμορφα λουλουδάκια, τι άλλο; Οι εργασίες στο parking Φιλελλήνων-Δημητριάδος και στο Δημοτικό Θέατρο καλές είναι, δεν είναι, όμως, καινούργιο έργο.

Έτσι είναι, αγαπητοί, κι όχι αλλιώς, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι με γκαιμπελικού τύπου προπαγάνδα να μας πείσουν περί του αντιθέτου. Κι εγώ είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε ή θα μπορούσε να σας βάλει το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο στην τσέπη, δεν το ‘κανα ούτε όταν ήμουν ο ίδιος υποψήφιος. Αλλά έλεος! Έλεος! Βοηθήστε να μην ακούμε για άλλα πέντε χρόνια τέτοιες κι άλλες πολύ χειρότερες παρόλες ποδοσφαιρικού τύπου σε τούτη την όμορφη πόλη. Είναι στο χέρι σας, στο χέρι μας. Και έστω, αναγνωρίστε το λάθος του ’14, κι ας πάμε μπροστά!
Για έναν πραγματικά όμορφο, δημοκρατικό και πολιτισμένο Βόλο.
Κι αν έχετε την ηλεκτρονική δυνατότητα δείτε αυτό, από ακριβώς 26 Μαΐου 2014!
https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/logia-tou-mpeou-paralirima-tou-neou-dimarxou-bolou

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το