Τοπικά

Νοσηλευτές στο «Αχιλλοπούλειο» εκπαιδεύονται στην εντατική θεραπεία – Διήμερο συνέδριο με μεγάλη συμμετοχή

Σημαντικές γνώσεις για την καλύτερη εκπαίδευσή τους στα θέματα εντατικής θεραπείας λαμβάνουν από χθες 73 νοσηλευτές των Νοσοκομείων Βόλου και της Θεσσαλίας αλλά και του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου που διεξάγεται στο «Αχιλλοπούλειο» με ομιλητές καθηγητές της Ιατρικής αλλά και νοσηλευτές με πλούσια εμπειρία.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Νοσηλευτικής Έρευνας και Εκπαίδευσης και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της 1ης πανεπιστημιακής πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», που συνεργάζονται αρμονικά με τη διεξαγωγή επιστημονικών δράσεων από το 2012 με στόχο την καλύτερη εκπαίδευση των νοσηλευτών.

Η υπεύθυνη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» της πανεπιστημιακής πνευμονολογικής κλινικής και καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντωνίου Κουτσούκου τόνισε πως «η εντατική θεραπεία είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ιατρικής που πρέπει να δράσουμε με τη σωστή απόφαση, τη σωστή στιγμή, διότι αυτό που διακυβεύεται είναι από τη μια η ζωή και η ακεραιότητα του ασθενούς και από την άλλη η απώλειά του ή αναπηρία του. Υπό αυτή την έννοια, επειδή το μεγαλύτερο κομμάτι στη μονάδα το έχουν οι νοσηλευτές πρέπει να είναι συγκροτημένοι χαρακτήρες, αφοσιωμένοι στον άρρωστο και ενήμεροι. Η αριστεία πρέπει να χαρακτηρίζει τη δουλειά μας και για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται συνεχής εκπαίδευση».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νοσηλευτικής Έρευνας και Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Αργυρίου επισήμανε πως «η εταιρεία έχει δεκαετή δράση και εδώ και επτά χρόνια συνεργαζόμαστε με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της πρώτης πανεπιστημιακής πνευμονολογικής κλινικής και την καθηγήτρια κ. Κουτσούκου με την οποία δουλεύουμε το πρόγραμμα «νοσηλευτική εκπαίδευση μονάδων εντατικής θεραπείας» που πλέον λειτουργεί με τη μορφή 20 ωρών εκπαίδευσης σε ένα τριήμερο και καλύπτει βασικούς πυλώνες στην εκπαίδευση, όπως τις ενδοσοκομειακές λοιμώξεις, τον μηχανικό αερισμό, τα ηθικά διλήμματα και την ανακουφιστική φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου, τα νοσηλευτικά λάθη».

Από την πλευρά της το μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Νοσηλευτικής Έρευνας και Εκπαίδευσης κ. Έφη Καμπισιούλη τόνισε πως «η νοσηλευτική είναι μια δυναμική επιστήμη και η ΜΕΘ αποτελεί έναν απαιτητικό χώρο, πολύ εξειδικευμένοι. Η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση των νοσηλευτών είναι συνεχής». «Παρών» ήταν και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Νοσηλευτικής Έρευνας και Εκπαίδευσης κ. Ευάγγελος Γιαβασόπουλος.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννης Κόκορης σημείωσε πως «είναι σημαντικό αυτό το μοντέλο εκπαίδευσης γιατί βλέπει ολιστικά την αντιμετώπιση των θέματος, δηλαδή από τη νοσηλευτική φροντίδα αλλά και από την πλευρά των ηθικών διλημμάτων για τη διαχείριση των ασθενών και των συγγενών ασθενών. Επίσης είναι αναγκαία η συνεχής επικαιροποίηση των γνώσεων και για τις νέες τεχνολογίες».

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός ανέφερε πως «ήρθαν στον Βόλο στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου αξιόλογοι ομιλητές για να εκπαιδεύσουν νοσηλευτές του Βόλου και άλλων γειτονικών πόλεων. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές που εξωτερίκευσαν τη δράση τους σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο, όπως είναι το «Αχιλλοπούλειο. Το συνέδριο αυτό ανεβάζει την εκπαίδευση σε υψηλό επίπεδο. Μέσα στο Φθινόπωρο θα έχουμε και άλλα τριήμερα εκπαίδευσης μέσα από το Γραφείο Εκπαίδευσης που δουλεύει πολύ καλά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το