Τοπικά

Νέος χάρτης για την εξισωτική αποζημίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς στη Μαγνησία

Έντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της Μαγνησίας ο νέος χάρτης των δικαιούμενων περιοχών στην Ελλάδα, για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τίθεται σε διαβούλευση μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ενώ να αναφερθεί ότι η οριοθέτηση των ορεινών περιοχών για την εξισωτική δεν αλλάζει.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, «προκειμένου η χώρα μας να οριοθετήσει τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς ανάθεσε σχετική μελέτη έτσι ώστε να διαπιστωθεί ποιες περιοχές και σε τι ποσοστό πληρούν τα βιοφυσικά κριτήρια που θέτει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΕ) 1305/2013. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του μέτρου Τεχνικής Στήριξης του ΠΑΑ 2014 – 2020, για το πρώτο στάδιο οριοθέτησης, σχεδόν το σύνολο της μη ορεινής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της χώρας υπόκειται σε βιοφυσικούς περιορισμούς, με κυριότερο την ξηρασία.

Στη συνέχεια προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνεχίζουν να ισχύουν οι φυσικοί περιορισμοί ή έχουν ξεπερασθεί μετά από την πραγματοποίηση επενδύσεων εξετάστηκε αν έχουν γίνει αρδευτικά έργα δεδομένου ότι ο κύριος περιορισμός είναι η ξηρασία. Στη βάση αυτή εξετάστηκε και το ποσοστό άρδευσης ανά Δημοτική / Τοπική Κοινότητα. Για την εκτίμηση των αρδευόμενων εκτάσεων χρησιμοποιήθηκαν τόσο τα δεδομένα γεωργικής απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ όσο και δεδομένα αρδευόμενων αγροτεμαχίων του ΟΣΔΕ. Οπότε εκτιμήθηκε ότι στις Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες, στις οποίες η αρδευόμενη έκταση είναι μεγαλύτερη του 50% έχει αρθεί ο φυσικός περιορισμός και επομένως εξαιρέθηκαν.

Επιπλέον, εκτιμήθηκε η οικονομική δραστηριότητα, με υπολογισμό της τυπικής απόδοσης ανά νομό και εξαιρέθηκαν οι Νομοί που παρουσιάζουν τυπική απόδοση μεγαλύτερη του 80% του μέσου όρου της χώρας, καθώς στις περιοχές αυτές φαίνεται ότι οι γεωργικές πρακτικές έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες, έτσι ώστε να αμβλύνεται η επίδραση των φυσικών περιορισμών».

Οι περιοχές στη Μαγνησία
Στο έγγραφο της διαβούλευσης παρουσιάζεται χάρτης και κατάλογος των νέων περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα ανά Περιφέρεια, Δήμο, Τοπική/Δημοτική Κοινότητα.
«Θα προκύψουν έντονες αντιδράσεις, καθώς αυτός ο χάρτης αν ισχύσει, παραπέμπει στα προβλήματα που προκάλεσε ο αποκλεισμός περιοχών της Μαγνησίας από το πρόγραμμα Νιτρορύπανσης» ανέφερε χαρακτηριστικά αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Βελεστίνου.

Επίσης, οι καλά γνωρίζοντες το θέμα των βοσκότοπων, επισημαίνουν ότι «ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, από μόνος του «δεν λέει τίποτα», καθώς ένας κτηνοτρόφος μπορεί να διαθέτει επιλέξιμη έκταση σε άλλο νομό, από το νομό που έχει την εκμετάλλευσή του, ως απόρροια της τεχνικής κατανομής».
Στη Μαγνησία περιλαμβάνονται οι εξής περιοχές με φυσικούς περιορισμούς:
-Αλμυρού: Δημοτική Κοινότητα Ευξεινουπόλεως, Δημοτική Κοινότητα Σούρπης, Τοπική Κοινότητα Αγίας Τριάδος, Τοπική Κοινότητα Αμαλιαπόλεως, Τοπική Κοινότητα Δρυμώνος, Τοπική Κοινότητα Πλατάνου.
– Βόλου: Δημοτική Κοινότητα Αγριάς, Δημοτική Κοινότητα Βόλου, Δημοτική Κοινότητα Νέας Αγχιάλου, Τοπική Κοινότητα Αϊδινίου, Τοπική Κοινότητα Ανακασιάς, Τοπική Κοινότητα Άνω Βόλου, Τοπική Κοινότητα Άνω Λεχωνίων, Τοπική Κοινότητα Κάτω Λεχωνίων, Τοπική Κοινότητα Μικροθηβών.
-Νοτίου Πηλίου: Τοπική Κοινότητα Καλών Νερών.
-Ρήγα Φεραίου: Δημοτική Κοινότητα Βελεστίνου, Τοπική Κοινότητα Αερινού, Τοπική Κοινότητα Μικρού Περιβολακίου, Τοπική Κοινότητα Περιβλέπτου.

Να αναφερθεί ότι οι καλά γνωρίζοντες το θέμα των βοσκοτόπων, επισημαίνουν ότι «ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, από μόνος του «δεν λέει τίποτα», καθώς ένας κτηνοτρόφος μπορεί να διαθέτει επιλέξιμη έκταση σε άλλο Νομό, από τον Νομό που έχει την εκμετάλλευσή του, ως απόρροια της τεχνικής κατανομής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το