Τοπικά

Νήπια του 6ου Νηπιαγωγείου Βόλου καθάρισαν το πάρκο της γειτονιάς 

Η Κοινότητα E-Twinning , με αφορμή τον εορτασμό της 5ης Ιουνίου 2019 ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργάνωσε στις 3, 4 και 5 Ιουνίου τριήμερο σεμινάριο με περιβαλλοντικές δράσεις απ’ όλη την Ευρώπη.
Επίσημοι διοργανωτές του SENSE GROUP, WORKSHOP WORLD ENVIRONMENTAL DAY ήταν η Assi Honkanen από το Βέλγιο και ο Agustin Bastida Rodriguez από την Ισπανία. Συμμετείχαν εισηγητές απ’την Μάλτα, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιταλία , την Ιορδανία , την Τουρκία και την Ελλάδα.
Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και ώρα Ελλάδος 8, το 6ο Νηπιαγωγείο Βόλου παρουσίασε την εκπαιδευτική δράση “Καθαρίζω ένα πάρκο”, στα πλαίσια της εκστρατείας “Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη”, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα για 6η συνεχόμενη χρονιά απ’την HELMEPA. Στην εισήγηση παρουσιάστηκαν οι περιβαλλοντικές δράσεις των δύο τμημάτων του νηπιαγωγείου, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τόσο από την δράση, όσο και από τις αφίσες που κατασκεύασαν τα παιδιά.

H αφορμή δόθηκε από τα ίδια τα παιδιά, τα οποία παραπονέθηκαν ότι δεν μπορούν να παίξουν στο πάρκο της γειτονιάς τους, επειδή είναι γεμάτο με σκουπίδια. Με ενθουσιασμό δέχτηκαν να συμμετάσχουν στη δράση της HELMEPA και υπήρξε καταιγισμός ιδεών. Και τα δύο τμήματα συμφώνησαν στον απαραίτητο εξοπλισμό, δηλαδή μεγάλες σακούλες απορριμμάτων και γάντια μιας χρήσεως, «σαν αυτά που βάζει η μαμά όταν καθαρίζει το μπάνιο». Στη συνέχεια αποφασίστηκε η δημιουργία δύο αφισών, για να μάθουν όλοι ότι αυτό το πάρκο καθαρίστηκε από παιδιά νηπιακής ηλικίας και ότι πρέπει να το διατηρούν καθαρό. Ιδέα των λιλιπούτειων μαθητών ήταν οι αφίσες να δεθούν στους κορμούς των δέντρων, <<γιατί τα δέντρα είναι ζωντανά και πονάνε>>.
Στις 9 Μαϊου, οι 32 μαθητές υπό την καθοδήγηση των νηπιαγωγών , επισκέφτηκαν το πάρκο ΙΕΚ Βόλου και με τον κατάλληλο εξοπλισμό το καθάρισαν, στέλνοντας έτσι το δικό τους ηχηρό μήνυμα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, πως νοιάζονται για το περιβάλλον.
Όλοι οι μαθητές συμφώνησαν ότι για τα περισσότερα απορρίμματα υπεύθυνοι είναι οι μεγάλοι, αφού το πάρκο ήταν γεμάτο με πλαστικά ποτήρια καφέ, μπουκάλια νερού και αποτσίγαρα. Ελάχιστα ήταν τα περιτυλίγματα από κρουασάν, πατατάκια και καραμέλες. Ανεξαρτήτου όμως ηλικίας, όλοι πρέπει να φροντίζουμε το περιβάλλον και τον πλανήτη μας, γιατί , όπως είπαν και στην εισήγηση, «όλοι είμαστε τόσο μικροί, σε αυτό το απέραντο σύμπαν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το