Τοπικά

Νίκος Μαραντζίδης: Να γίνουν βήματα στην πρόληψη των εξαρτήσεων

 

ΤΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΣΑ

Το τρίπτυχο της εκπαίδευσης, πρόληψης και της ενημέρωσης σε συνδυασμό με τη φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας και τον διαχωρισμό των ουσιών, θέτει ο πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, με αφορμή την παρουσίαση του πεζογραφήματος «Εξαρτάται» της Μαρίας Μαυρικάκη, σήμερα Παρασκευή στις 20.30 στο αρχοντικό Κωνσταντινίδη στη Ζαγορά, από την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου.
Μιλώντας στη «Θ» ο κ. Μαραντζίδης, ο οποίος δεν θα μπορέσει τελικά να παρευρεθεί σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου, έκανε λόγο για ένα βιβλίο που πραγματεύεται το ζήτημα της εξάρτησης και πετυχαίνει όπως τόνισε «να μεταφέρει ωραία και οδυνηρά αυτό που βιώνεται ως γεγονός για μια οικογένεια εξαρτημένου και του περίγυρου αυτού».
Όσον αφορά στο ζήτημα των εξαρτήσεων, ο κ. Μαραντζίδης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο πρόβλημα με πολλές προσεγγίσεις, που συνδυάζονται πρώτον με μια προσπάθεια φιλελευθεροποίησης της νομοθεσίας και διαχωρισμό των ουσιών. Όπως δήλωσε «πολλές χώρες έχουν προχωρήσει όχι απλώς σε αποποινικοποίηση του χασίς, αλλά και σε νομιμοποίηση αυτού. Είναι θέματα νομικής φύσεως» και δεύτερον σχετικά με τον τρόπο που ζούνε οι εξαρτημένοι.
«Η εξάρτηση είναι συνδεδεμένη με τον κοινωνικό αποκλεισμό, του φτωχού, του «τζάνκι» και φυσικά σημαντικό ρόλο έχει και το κομμάτι της εκπαίδευσης και της πρόληψης, στο οποίο πρέπει να κάνουμε βήματα ως κοινωνία» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και συνέχισε «Χρειαζόμαστε μια κοινωνία που να συζητάει. Στο παρελθόν οι γονείς δεν γνώριζαν, με αποτέλεσμα να λένε διάφορα στα παιδιά τους και να τα παραπληροφορούν και να έχουν τα ανάποδα αποτελέσματα. Πολλοί έφηβοι σήμερα, έχουν εμπειρίες με ναρκωτικά κι αυτό προκύπτει και από τις έρευνες. Τα παιδιά γνωρίζουν πολλά. Χρειάζεται εκπαίδευση προσαρμοσμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα. Να αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται».
Σύμφωνα με τον κ. Μαντζαρίδη, χρειάζεται εκπαίδευση, πρόληψη, ενημέρωση, νομικές διαδικασίες και πρωτοβουλίες για να φιλελευθεροποιηθεί το ζήτημα. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε εξαρτημένους, που εκτίουν ποινές σε σωφρονιστικά ιδρύματα και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. «Χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες, όσον αφορά στον σωφρονισμό των εξαρτημένων και πώς οδηγήθηκαν σε αξιόποινες πράξεις που τους οδήγησαν στη φυλακή», επεσήμανε μεταξύ άλλων.
* Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 2019 ήταν επικεφαλής της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ την περίοδο 2014 – 2017 πραγματοποιούσε δημοσκοπήσεις για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Πολιτική και Κοινωνικές Ταυτότητες» στο τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Λέκτορα με γνωστικό αντικείμενο «Πολιτική Ανάλυση και Συμπεριφορά» στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 1998-2002 και ειδικός επιστήμονας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το