Κόσμος

Νικαράγουα: Η κυβέρνηση Ορτέγκα συνέλαβε τη διευθύντρια των καλλιστείων – Την κατηγορούν ότι έβγαζε βασίλισσες ομορφιάς που ήταν…αντικαθεστωτικές

Η αστυνομία της Νικαράγουας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θέλει να προχωρήσει στη σύλληψη της διευθύντριας των καλλιστείων Μις Νικαράγουα, κατηγορώντας την για σκόπιμη νοθεία των διαγωνισμών, ώστε αντικυβερνητικές καλλονές να κερδίζουν τα καλλιστεία, στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη New York Post, όλα ξεκίνησαν στις 18 Νοεμβρίου, όταν η Σεϊνίς Παλάσιος κέρδισε τον διαγωνισμό «Μις Υφήλιος».

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα χαρακτήρισε τη νίκη ως στιγμή «χαράς και υπερηφάνειας», αλλά όλα ανατράπηκαν όταν αποκαλύφτηκε ότι η Παλάσιος είχε αναρτήσει στο Facebook φωτογραφίες της που την έδειχναν να συμμετέχει σε μία από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2018.

Οι διαδηλώσεις είχαν κατασταλεί βίαια και 355 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο Ορτέγκα υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις ήταν απόπειρα πραξικοπήματος με ξένη υποστήριξη, με στόχο την ανατροπή του. Οι αντίπαλοί του είπαν ότι οι κάτοικοι της Νικαράγουας διαμαρτύρονται για την ολοένα και πιο καταπιεστική διακυβέρνησή του και τη φαινομενικά ατελείωτη προσπάθειά του να κρατηθεί στην εξουσία.

Μια δήλωση της Εθνικής Αστυνομίας υποστήριξε ότι ο Σελεμπέρτι «συμμετείχε ενεργά, στο διαδίκτυο και στους δρόμους, στις τρομοκρατικές ενέργειες ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος», μια προφανής αναφορά στις διαδηλώσεις του 2018.

Η Σελεμπέρτι προφανώς γλίστρησε μέσα από τα χέρια της αστυνομίας, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν της είχε χορηγηθεί άδεια εισόδου στη χώρα πριν από λίγες ημέρες.

Ωστόσο, ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο γιος και ο σύζυγός της είχαν τεθεί υπό κράτηση.

Η χρήση της γαλανόλευκης εθνικής σημαίας, σε αντίθεση με το κοκκινόμαυρο λάβαρο των Σαντινίστας του Ορτέγκα, εξόργισε περαιτέρω την κυβέρνηση, η οποία υποστήριξε ότι οι συνωμότες «θα κατέβουν ξανά στους δρόμους τον Δεκέμβριο, σε μια επανάληψη του χειρότερου κεφαλαίου της ιστορίας».

Μόλις πέντε ημέρες μετά τη νίκη του Παλάσιο, η αντιπρόεδρος και πρώτη κυρία Ροζάριο Μουρίγιο εξαπέλυε μύδρους κατά των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης της αντιπολίτευσης (πολλές από τις οποίες λειτουργούν από την εξορία) που πανηγύριζαν τη νίκη της Παλάσιο ως νίκη της αντιπολίτευσης.

«Αυτές τις ημέρες μιας νέας νίκης, βλέπουμε τους κακούς, τρομοκράτες σχολιαστές να κάνουν μια αδέξια και προσβλητική προσπάθεια να μετατρέψουν αυτό που θα έπρεπε να είναι μια όμορφη και άξια στιγμή υπερηφάνειας σε καταστροφική πραξικοπηματική εκστρατεία», δήλωσε η Μουρίγιο.

Η κυβέρνηση του Ορτέγκα κατέλαβε και έκλεισε το Ιησουιτικό Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Αμερικής στη Νικαράγουα, το οποίο αποτελούσε κόμβο διαμαρτυριών του 2018 κατά του καθεστώτος Ορτέγκα, μαζί με τουλάχιστον 26 άλλα πανεπιστήμια της Νικαράγουας.

Η κυβέρνηση έχει επίσης θέσει εκτός νόμου ή κλείσει περισσότερες από 3.000 ομάδες πολιτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχει συλλάβει και απελάσει αντιπάλους, τους έχει αφαιρέσει την ιθαγένεια και έχει δημεύσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Χιλιάδες έχουν καταφύγει στην εξορία.

Η Παλάσιο, η οποία έγινε η πρώτη Νικαραγουανή που κέρδισε το βραβείο Μις Υφήλιος, δεν έχει σχολιάσει την κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, η 23χρονη Παλάσιο δήλωσε ότι θέλει να εργαστεί για την προώθηση της ψυχικής υγείας, αφού η ίδια υπέφερε από εξουθενωτικές κρίσεις άγχους. Είπε επίσης ότι θέλει να εργαστεί για να κλείσει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το